Επίκαιρα μέχρι σήμερα παραμένουν 44 χρόνια μετά τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Xθες το απόγευμα στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις – πορείες τιμώντας τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και όσους έχασαν τη ζωή τις ημέρες της εξέγερσης. Εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπου είχαν καλέσει αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά. Την ίδια ώρα, στη συγκέντρωση των Νέων Καταστημάτων εργαζόμενοι και νεολαίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των σωματείων που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ πραγματοποιώντας πορεία και φωνάζοντας συνθήματα. Οι πορείες κατευθύνθηκαν προς το Ηρώο που βρίσκεται στο πλάι του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας όπου κατατέθηκαν στεφάνια.
Στο μεταξύ διαδηλωτές από τις δύο συγκεντρώσεις μίλησαν στα “Χ.ν.” για το μήνυμα του Πολυτεχνείου και τι σηματοδοτεί η επέτειος στις μέρες μας.
Ορόσημο αγώνα
Το Πολυτεχνείο είναι ένα ορόσημο αγώνα. Ο αγώνας συνεχίζεται καθώς τα συνθήματα του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκαν ακόμα. Βλέπουμε ενίσχυση των Αμερικάνων, διεύρυνση των Βάσεων, μνημόνια και εναλλαγές κυβερνήσεων που υπογράφουν και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να συνεχίσει να αγωνίζεται.
Βιβή
Αντιιμπεριαλιστικό σύμβολο
Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Τα συνθήματα έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες καθοδηγούν τους σημερινούς αγώνες για να αναπτυχθεί το αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα. Θεωρώ θετικό ότι οργανώσεις συλλογικότητες και αγωνιστές ενάντια στις Βάσεις έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε να ζωντανέψει ξανά το αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας και τα Χανιά.
Γεωργία
Ιδανικά που εμπνέουν
Ως εκπαιδευτικός θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το μήνυμα του Πολυτεχνείου για τα νέα παιδιά σήμερα. Βλέπω πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν και πόσο διψάνε για ιδανικά που η σημερινή εποχή δεν τους δίνει. Οφείλουμε λοιπόν εμείς οι μεγαλύτεροι να τους τα θυμίζουμε όλα αυτά και να καταλάβουν ότι τους αφορούν άμεσα.
Ελένη
Η πάλη συνεχίζεται
44 χρόνια μετά την επανάσταση του Πολυτεχνείου και τα συνθήματα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”, “Κάτω το ΝΑΤΟ” και “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” έρχονται ξανά στο προσκήνιο και αποκτούν νέο νόημα. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την εργατική τάξη και τον λαό. Δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε μια γροθιά.
Γιώργος
Τιμή στους αγωνιστές
Στο Πολυτεχνείο κάποιοι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους σήμερα για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Για να μπορούμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Αυτή την ώθηση μας την έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωής τους. Είμαστε εδώ για να τους τιμήσουμε.
Ζωή
Παράδειγμα για τους νεότερους
Το Πολυτεχνείο έδειξε σε όλους εμάς πως γίνεται ένας αγώνας. Τότε εκείνοι οι άνθρωποι κέρδισαν την ελευθερία μας. Για εμάς είναι ένα παράδειγμα για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Δημήτρης
Συλλογική μνήμη
Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί τη συλλογική μνήμη και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Δυστυχώς κάθε χρόνο είναι λιγότεροι διαδηλωτές από πέρυσι, αλλά πάντα μπορεί να πυροδοτήσει κάτι νέο και επαναστατικό.
Γιώργος
Οι νέοι να λάβουν τα μέτρα τους
Θυμόσαστε πως ήμασταν τότε. Είχαν δίκιο τότε οι φοιτητές και όσοι αγωνίστηκαν. Δυστυχώς όλα αυτά έσβησαν μετά και σήμερα συνεχίζονται τα ίδια και χειρότερα. Δεν πρέπει όμως να σταυρώσουμε τα χέρια. Πρέπει εσείς οι νέοι να αγωνιστείτε, να λάβετε τα μέτρα σας.
Γιώργος
Διαχρονικές διεκδικήσεις
Ήμουν στο εξωτερικό τότε και θυμάμαι λάβαμε μια επιστολή από μια φοιτήτρια και η οποία μας έλεγε ότι τούτη τη στιγμή μας ρίχνουν από τις ταράτσες. Σήμερα το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί ό,τι και τότε: “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Και το ψωμί μας λείπει και η Παιδεία μας λείπει και ελευθερία, πίσω από τη βιτρίνα που βλέπουμε- δεν έχουμε.
Μιχάλης
“Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” και σήμερα
Το σύνθημα ψωμί – παιδεία – ελευθερία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ψωμί γιατί στην Ελλάδα ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει. Παιδεία γιατί η κυβέρνηση προτιμά να δίνει χρήματα σε πολεμικούς εξοπλισμούς την ώρα που οι φοιτητές πλέον δεν μπορούν να σπουδάσουν και Ελευθερία γιατί βλέπουμε την καταστολή να εντείνεται. Σήμερα στην Αθήνα είχε 7.000 αστυνομικούς, είδαμε την καταδίκη της Ηριάννας αλλά και ένα νέο νομοσχέδιο που καταργεί ακόμα και το δικαίωμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Γιώργος
Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς
Θυμάμαι που έφαγα ραβδί και τη μεγάλη λαϊκή επανάσταση, σε εισαγωγικά θα το έβαζα εγώ, της εποχής εκείνης ενάντια στη χούντα, την αμερικανοκρατία -που κρατεί ακόμα- και το ΝΑΤΟ. Τιμούμε λοιπόν τους νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα και κράζουμε τους ρουφιάνους της μεταπολίτευσης που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν.
Δήμος
Φωτογραφίες: Μάκης Καρτσωνάκης