«Ζούμε σ’ έναν κόσμο που απειλεί τόσο τη φυσική μας ύπαρξη, όσο και την πνευματική μας υπόσταση. Εξωτερικά, μας απειλούν τα τρομερά πυρηνικά όπλα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η σπατάλη των αγαθών της δημιουργίας. Και εσωτερικά μας υποσκάπτει η αμφιβολία, η άρνηση, ο μηδενισμός, το μέγα ψυχικό κενό».
Ο Ειρηναίος Γαλανάκης στην «Επανάσταση των Συνειδήσεων» επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα «σε όλους εκείνους που, με συνείδηση και πόνο, ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο θεμελίωμα του καινούργιου κόσμου», όπως σημειώνει ο ίδιος.
Ένα βιβλίο που βασίστηκε αρχικά σ’ ένα κήρυγμα που απηύθυνε ο ξεχωριστός ιεράρχης στο ποίμνιο της Επαρχίας του την ημέρα της Πεντηκοστής του 1982, εμπλουτίστηκε με στοιχεία των διαλέξεων που έδωσε στη Λάρισα (1982), στα Χανιά και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας (1984), και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ραδάμανθυς» με επιλογή, ανθολόγηση, φωτογραφίες και σχολιασμό κειμένων από τον δάσκαλο – λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη και επιμέλεια του Χρήστου Τσαντή.
Το βιβλίο που έχει ήδη παρουσιαστεί στα Χανιά, παρουσιάστηκε την Τρίτη το βράδυ στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο στην Κίσαμο, με δεκάδες ανθρώπους της περιοχής να τιμούν την μνήμη και την προσφορά του Ειρηναίου Γαλανάκη.
«Ο Ειρηναίος ήταν μια πολυσύνθετη προσωπικότητα. Συνάντησε την ποίηση της θρησκείας όπως θα έλεγε ο Παλαμάς, λυτρώθηκε γνωρίζοντας τον Θεό και μετά με πλήρη συνείδηση κατατάχθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και υπεύθυνος Κρήτης Σήφης Μιχελογιάννης, ενώ υπογράμμισε τη συμμετοχή του Ειρηναίου Γαλανάκη στην Εθνική Αντίσταση αλλά και την αποδοχή που εξέφραζε προς τον Νίκου Καζαντζάκη σε εποχές που άλλοι ιερωμένοι δεν τον αποδέχονταν ούτε ως νεκρό.
Ο κ. Μιχελογιάννης έκανε ακόμα λόγο για μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που αποτυπώνεται στην «Επανάσταση των Συνειδήσεων», ενώ τόνισε την προσήλωση του Ειρηναίου Γαλανάκη στις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Ο Ειρηναίος Γαλανάκης ζητάει από την Εκκλησία να επανέλθει στο πρωτοχριστιανικό της πνεύμα. Γι’ αυτό όχι μόνο θέλει να καταργήσει τα πολυτελή άμφια, θέλει να έχει λαϊκούς δίπλα του, άνδρες και γυναίκες, που να βοηθούν το έργο της Εκκλησίας αλλά και ζητάει από τους κληρικούς και τους θεολόγους να παρουσιάζουν τον Θεό ως φιλάνθρωπο κι όχι ως σκιάχτρο ή φόβητρο», πρόσθεσε ο κ. Μιχελογιάννης.
Η πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου Ελένη Γεωργακάκη χαρακτήρισε τεράστιο το πνευματικό και κοινωνικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη, το οποίο αναμφίβολα έχει επηρεάσει και εξακολουθεί να επηρεάζει λιγότερο ή περισσότερο όλους μας: «Γιατί έργα πνοής όπως αυτά που οραματίστηκε και υλοποίησε σε δίσεκτους καιρούς για τον κόσμο και τον τόπο μας, με τη βοήθεια των συνεργατών του, εξακολουθούν να ακτινοβολούν σαν φώτα πορείας για τις τωρινές μα και τις επόμενες γενιές».
Την εκδήλωση συντόνισε ο δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, ενώ ένα ποίημα αφιερωμένο στον Ειρηναίο Γαλανάκη διάβασε η ποιήτρια-φιλόλογος Ανδρομάχη Χουρδάκη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, το εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο «Εσπερία» και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.