Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

“Επικίνδυνα απόβλητα στην Ελλάδα” θέμα συνεδρίου στο Κολυμπάρι Χανίων

Mε στόχο να ανοιχτεί ο φάκελος: “Επικίνδυνα Απόβλητα” στην Ελλάδα και με θεματολογία που επεκτείνεται στο ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί το 4ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο: “Διαχείριση Επικίνδυνων και Βιομηχανικών Αποβλήτων” από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στο Κολυμπάρι Χανίων.

Οι εργασίες του συνεδρίου, όπως ανακοίνωσε το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα διεξαχθούν
στον συνεδριακό χώρο του AVRA Hotel στο Kολυμπάρι Χανίων.
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του συνεδρίου, Ευάγγελος Γιδαράκος, το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο CRETE 2014 – Industrial and Hazardous Waste Management θα διεξαχθεί μεταξύ 2 – 5 Σεπτεμβρίου με συνολικά περισσότερες από 330 συμμετοχές από 45 διαφορετικές χώρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσουν ειδικές συνεδρίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ελληνική γλώσσα και θα επικεντρωθούν σε ειδικά θέματα διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στον Ελλαδικό χώρο. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα εξής θέματα:
1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Στη συγκεκριμένη συνεδρία θα παρουσιαστεί η υφιστάμενη κατάσταση παραγωγής, διαχείρισης και επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων στην χώρα μας, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στους παραπάνω τομείς σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι κ.κ. Βουδριάς (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Βαρθαλίτης (Γενικό Νοσοκομείο Χανίων), και κ.κ. Μέρκος, Δαλαμάγκας και Ελευθεριάδου (Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος). Κατά τη διάρκεια των συνεδριών θα επισημανθούν οι βασικές ελλείψεις που παρουσιάζει ο τομέας της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων στην Ελλάδα, από τον ανεπαρκή διαχωρισμό και σήμανση στην πηγή τους έως την πολλές φορές παράνομη διάθεσή τους σε ακατάλληλους χώρους διάθεσης. Τις συνεδρίες θα παρακολουθήσουν αρμόδιοι φορείς, όπως διοικητές και εργαζόμενοι νοσοκομείων, επιθεωρητές υγείας, κα., οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταφέρουν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά στον συγκεκριμένο τομέα, ως αποτέλεσμα ελλιπούς κεντρικής οργάνωσης, ανεπαρκών πόρων, εκπαίδευσης και υποδομών.
2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η εν λόγω συνεδρία θα επικεντρωθεί στις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, που πραγματοποιούνται από τον αρμόδιο φορέα του Ελληνικού κράτους, στη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων. Εισηγητές θα είναι εκπρόσωποι του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (κ.κ. Δαλαμάγκας, Μέρκος, Δρούζα, Καβούρη) και του Πολυτεχνείου Κρήτης (κ. Γιδαράκος), οι οποίοι θα παρουσιάσουν την υφιστάμενη κατάσταση, εντοπίζοντας συγκεκριμένες αδυναμίες και προβλήματα, μέσω πραγματικών περιστατικών. Το κοινό αναμένεται να αποτελείται από εκπρόσωπους της ακαδημαϊκής / επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας, ελληνικών δημόσιων φορέων (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, κα.), καθώς και ελληνικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα προστασίας του περιβάλλοντος. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των διαφόρων φορέων, από την οποία θα αναδειχθούν οι διαφορετικές οπτικές που αυτοί έχουν, καθώς και προβλήματα συνεργασίας – σύμπνοιας, που συχνά παρουσιάζονται. Θα προταθούν λύσεις και μέτρα, τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν και να επιβληθούν από τη νομοθεσία, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων Διαχείρισης Βιομηχανικών και Επικινδύνων, εν γένει, Αποβλήτων.
Φυσικά, αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσουν και οι λοιπές ομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν στην Αγγλική γλώσσα, από πολλούς διαφορετικούς επιστήμονες και ειδήμονες σε θέματα Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν πρόσφατα επιτεύγματα, αποτελέσματα ερευνητικών μελετών, περιπτώσεις μελετών και παραδείγματα υπάρχουσας εμπειρίας σε θέματα ορθής και ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων και αποκατάστασης ρυπασμένων από επικίνδυνες ουσίες πεδίων.
Αξίζει, επίσης, να γίνει αναφορά:
α) στις ειδικές συνεδρίες που θα διεξαχθούν αναφορικά με τη σωστή διαχείριση και επεξεργασία των χημικών όπλων, ορμώμενοι και από την πρόσφατη διεργασία υδρόλυσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, που έλαβε χώρα εν πλω στα ανοιχτά της Μεσογείου, καθώς και
β) στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης (Round Table Discussion) που θα λάβει χώρα την τελευταία μέρα του συνεδρίου και στην οποία θα αναλυθούν διεξοδικά από ειδικούς επιστήμονες οι, εν γένει, περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων των πολέμων.
Φρονούμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου CRETE 2014 θα δικαιώσει και θα ενδυναμώσει την προσπάθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης να ανοιχθεί επιτέλους ο φάκελος «Επικίνδυνα Απόβλητα» στην Ελλάδα, καθιερώνοντας ένα διεθνές γεγονός, το οποίο στόχο θα έχει τη συγκέντρωση της παγκόσμιας επιστημονικής “ελίτ” στη χώρα μας, κάθε δύο έτη, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με ειδήμονες του εξωτερικού, τη σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με τους δημόσιους φορείς, τον εντοπισμό αδυναμιών και προβλημάτων και τελικά την πρόταση αποτελεσματικών λύσεων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα