» Η επιστήμη καταρρίπτει την ανεύθυνη φημολογία για συσχέτιση των εμβολίων με τον αυτισμό
Αγώνες δεκαετιών από τους επιστήμονες κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας της ανευθυνότητας όσων διαρρέουν φήμες περί επικινδυνότητας των εμβολίων στα παιδιά. Χαρακτηριστική περίπτωση η έξαρση της ιλαράς τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη, η οποία έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές.
Η χρήση του εμβολίου της ιλαράς ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Χαρακτηριστικό της επιστημονικής προόδου που συντελέστηκε είναι ότι το 1964 νόσησαν σχεδόν 500.000 παιδιά, ενώ το 1998 μόνον 89. Στο πλαίσιο καταπολέμησης της αντιεμβολιαστικής παράνοιας που γιγαντώνεται μέσω διαδικτύου, κινείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, μια πρωτοβουλία από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
Οπως σημειώνεται στο σχετικό ενημερωτικό ιστότοπο http://vaccines.e-child.gr/, σήμερα μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από 15 σοβαρές ασθένειες πριν την ηλικία των δύο ετών με τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει έγκαιρη προστασία στα παιδιά, πριν την ηλικία στην οποία μπορεί να εκτεθούν σε σοβαρές λοιμώξεις και νοσήματα.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει στην χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αποτελείται από καθηγητές παιδιατρικής, λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, και η οποία ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις παγκόσμιες συστάσεις και εμβολιαστικές πρακτικές, τις οποίες προσαρμόζει στα ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα και έτσι καταλήγει στα εμβόλια που συστήνονται στην χώρα μας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Ανακουφισμένος από την κινητοποίηση του κόσμου στο ζήτημα των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα χάρη και στα ΜΜΕ, δηλώνει ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας Μανώλης Καραβιτάκης. Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι η φημολογία που συσχετίζει τα εμβόλια με τον αυτισμό είναι απολύτως αντιεπιστημονική και αβάσιμη.
«Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των εμβολίων με τον αυτισμό. Τα εμβόλια είναι ασφαλή», ξεκαθαρίζει ο κ. Καραβιτάκης στα “Χ.ν.”, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τεκμηριώνει συσχέτιση του εμβολιασμού με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Η ασφάλεια των εμοβλίων είναι αποδεδειγμένη».
Εξίσου αποδεδειγμένη σύμφωνα με τον κ. Καραβιτάκη είναι η επικινδυνότητα των παιδικών ασθενειών. «Στο μυαλό του κόσμου οι παιδικές ασθένειες ίσως είναι “αθώες” αλλά έχουν σοβαρότατες παρενέργειας, ενίοτε για παράδειγμα επιφέρουν εγκεφαλίτιδα και θάνατο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την αντίδραση του κόσμου το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας παρατηρεί ότι «υπάρχει πολύ καλή προσέλευση στο θέμα του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς. Έχει κινητοποιηθεί ο κόσμος το τελευταίο διάστημα έχουν κινητοποιηθεί μέσω και των ΜΜΕ». Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι «το ιδανικό είναι να φτάσουμε μια εμβολιαστική κάλυψη στη δεύτερη δόση πάνω από 95%, για να μην υπάρχει κίνδυνος επιδημίας ιλαράς, να μην κινδυνεύσει κόσμος που είναι ευάλωτος».
Ξεκαθαρίζει δε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε την έξαρση. Είναι σαν το ατύχημα που έγινε έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης και μετά πήγαμε και φτιάξαμε φανάρια. Πρέπει να θωρακίζουμε τα παιδιά πριν τις επιδημίες. Αυτός είναι ο στόχος της πρωτογενούς πρόληψης και της πρωτοβάθμιας υγείας».
Όσο για τον ρόλο των παιδιάτρων σε περιπτώσεις παιδιών που δεν εμβολιάζονται, ο κ. Καραβιτάκης παρατηρεί: «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην παιδιατρική παρακολούθηση. Συνεπώς σε περιπτώσεις παιδιών που οι γονείς δεν θέλουν να τα εμβολιάσουν, οι παιδίατροι θα πρέπει να μιλούν μαζί τους, να τους ενημερώνουν, να απαντούν στις απορίες και τις ανασφάλειές τους και να πείθονται για το τί είναι καλό για το παιδί τους».
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;
Η έξαρση της ιλαράς έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στην Ελλάδα, με γονείς να επισημαίνουν στα “Χ.ν.” ότι ίσως ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό και να τεθεί ως προϋπόθεση για την εγγραφή ενός παιδιού στο σχολείο.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε το καλοκαίρι η ιταλική κυβέρνηση. Από τη φετινή χρονιά, για να μπορούν να εγγράφονται στα ιταλικά σχολεία τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν κάνει υποχρεωτικά δέκα εμβόλια: της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας Β, του τετάνου, της ιλαράς, της ανεμοβλογιάς, της ερυθράς, του κοκκύτη, της διφθερίτιδας, της παρωτίτιδας και αιμόφιλου ινφλουέντας τύπου Β. Σε ό,τι αφορά άλλα τέσσερα εμβόλια – κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου Β και Γ, του πνευμονιοκόκκου και του ρότα ιού, οι γονείς θα παροτρύνονται, με ειδικές εκστρατείες, να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιήσει τις προθέσεις τις πάνω σε αυτό το ζήτημα, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή. Τον περασμένο Μάιο άλλωστε είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή, με τον υπουργό Ανδέα Ξανθό να μοιράζεται την εξής σκέψη: να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο. Αρκεί όμως αυτό;
Τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας περιμένει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων, με τον προϊστάμενό της Μανώλη Μηλιαράκη να αναφέρει στα “Χ.ν.” ότι από πέρυσι έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο και επικαιροποιήσαμε αυτές τις ημέρες το ερώτημά μας, ώστε να μας δοθούν σαφείς απαντήσεις. Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ως προϋπόθεση εγγραφής στο σχολείο, ο κ. Μηλιαράκης εξηγεί πως «υπάρχει μια θέση και τάση πίεσης προς τους γονείς, αλλά δεν έχει θεσμοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ούτε υπάρχει πρόβλεψη περί μη εγγραφής μη εμβολιασμένων παιδιών στο σχολείο». Ο κ. Μηλιαράκης ανέφερε ότι γίνεται ο έλεγχος των βιβλιαρίων αλλά «δεν υπάρχουν οδηγίες ως προς το τι να κάνουμε αν διαπιστωθεί ότι λείπουν κάποια εμβόλια από το παιδί».
Ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ανησυχία σε επίπεδο Χανίων από τους γονείς και το ζήτημα αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.
ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Το πρόβλημα με το αυτοαποκαλούμενο “αντιεμβολιαστικό κίνημα” γιγαντώθηκε μέσω του διαδικτύου. Αυτό επισημαίνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Χανίων Μανώλης Κατσαράκης. «Μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσεις κυκλοφορούν απόψεις ενάντια στα εμβόλια, οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία επιστημονική βάση», εξηγεί ο κ. Κατσαράκης στα “Χ.ν.”.Ο ίδιος διαπιστώνει και στα Χανιά ότι «υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός για τα εμβόλια αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφορά την πλειοψηφία. Προσωπικά δεν θα το χαρακτήριζα καν “αντιεμβολιαστικό κίνημα”». Ο κ. Κατσαράκης πάντως διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης της ιλαράς αντιστρέφεται η εικόνα. «Έχει πενταπλασιαστεί η ζήτηση για το εμβόλιο της ιλαράς στο μήνα που διανύουμε. Ο σκεπτικισμός που υπήρχε για ασθένεις που κάποιοι θεωρούσαν περασμένων ετών, αντιστρέφεται. Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι πρέπει να εμβολιαστεί» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών «ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση αλλά δείγμα κοινωνικής ευθύνης, απέναντι στους συμπολίτες μας».
Αναφορικά με τον ρόλο του φαρμακοποιού τονίζει ότι «οφείλει να ενημερώνει και να απαντά στα ερωτήματα και φυσικά να μην ενστερνίζεται αντιεπιστημονικές απόψεις. Άλλωστε στον κλάδο μας δεν υπάρχουν συνάδελφοι που να κάνουν κάτι τέτοι. Αν εξέφραζε κάποιος αντιεπιστημονικές απόψεις για την υγεία θα είχει σίγουρα κυρώσεις».
Όσον αφορά την έλλειψη στα εμβόλια, επισημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης και εξηγεί ότι «τα εμβόλια είναι πρωτότυπα σκευάσματα που βγαίνουν από ένα εργοστάσιο και πάνε σε όλο τον κόσμο. Παραδίδονται τμηματικά κάποιες ποσότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε ελλείψεις». Ξεκαθαρίζει πάντως ότι «αυτός που θέλει να εμβολιαστεί θα εμβολιαστεί καθώς το εμβόλιο θα γίνει έστω κι αν η συνταγή δεν εκτελεστεί άμεσα».
Άλλωστε και το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων ιλαράς, καθώς τα αποθέματα ανέρχονται σε 100.000 εμβόλια,Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει, πως οι όποιες ελλείψεις εμφανίζονται αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών, εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.