Eντονη δραστηριότητα και βιασύνη παρουσιάζεται για τη λύση του “Σκοπιανού”. Οι ζυμώσεις κορυφώνονται. Οι εντεταλμένοι τρέχουν να προλάβουν τι; Εκείνοι το ξέρουν, σ’ εμάς οργιάζει η φαντασία. Πρώτη κίνηση η συνέντευξη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στην ελληνική τηλεόραση. Ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων Οσμάνι ήρθε στην Αθήνα 9/1/18 και συναντήθηκε με τον Κοτζιά. Την 17/1/18 θα έχει στη FYROM συνάντηση με τους ηγέτες της ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Μάθιου Νίμιτς θα συζητήσει το θέμα 19/1/18 με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, για να προλειανθεί το έδαφος, ώστε σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, να υπάρξει συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ 23/1/18 στo πλαίσιo του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Αυτές τις μέρες σημειώνονται αναταραχές στα Σκόπια απ’ τους αδιάλλακτους εθνοκάπηλους, που δεν θέλουν ν’ αλλάξουν τις αλυτρωτικές βλέψεις τους και ν’ αποστούν από την ιδέα, ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Αντιτίθενται στους κυβερνητικούς του Ζάεφ, που σε ένδειξη καλής θελήσεως έσβησαν απ’ το υπερμεγέθες άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου το όνομά του κι έγραψαν: «ένας πολεμιστής». Δεν διευκρίνισαν, πού πολέμησε και για ποια νίκη τον τιμούν!!
Για τις ΗΠΑ η περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί προτεραιότητα μεγάλης προσοχής, λόγω της βάσης, που έχουν στο Κόσοβο και διότι θέλουν να εμποδίσουν την εξάρτησή τους από τον Πούτιν. Θεωρούν τη “FYROM” ανάχωμα στη Ρωσική επιρροή και τον Μουσουλμανικό επεκτατισμό της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Σκέπτονταν να διορίσουν τον Χόιτ Μπράιαν Γι πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, που είναι βοηθός αναπληρωτής υφυπ. Εξωτερικών για θέματα Ν/Α Ευρώπης. Είχε διατελέσει πρόξενος στη Θεσ/νίκη και πρωταγωνίστησε, να υπερισχύσει ο Ζάεφ στις εκλογές, έναντι του Γκρουέφσκι. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον Γι παραιτηθέντα απ’ τη θέση του.
Η “πρεμούρα” εκδηλώθηκε για να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ και να πάρει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. Μέχρι στιγμής ο Ζάεφ αποστασιοποιείται κάπως απ’ τον Σλαβομακεδονικό αλυτρωτισμό. Περιορίζεται σε επίπεδο λεκτικής ρητορικής. Αυτός έχει το πρόβλημα, να μπει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Η βιασύνη της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει το “Σκοπιανό” είναι λίγο περίεργη. Ισως ο κ. Κοτζιάς, να θέλει ν’ απαλλαγεί απ’ το λιμνάζον θέμα της ονομασίας και τα Αλβανικά με τον άλλον “εθνικιστή”, Ράμα, ώστε ν’ ασχοληθεί με την επιθετικότητα του Ερντογάν. Αν οι ΗΠΑ “καίγονται” να λυθεί το “Σκοπιανό” ας πιέσουν αυτούς, που το δημιουργούν και όχι την Ελλάδα, η οποία προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στους Αμερικανούς σε άλλου είδους διευκολύνσεις. Ο Ζάεφ, διαφοροποιηθείς απ’ τον αδιάλλακτο Γκρουέφσκι, ας υπακούσει στις ΗΠΑ και στις Βρυξέλλες, αναλογιζόμενος ότι «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι», αν κάνει πίσω στο θέμα της ονομασίας. Εκείνο που τους κρατάει είναι το συνταγματικό, το διακύβευμα, όσον αφορά τη δημιουργία του κράτους, το θέμα της γλώσσας, της ιστορίας και της εθνικότητάς τους, που χαρακτηρίζονται “Μακεδονικά”. Οι Σλάβοι κατέβηκαν τον 7ο με 8ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή και θέλουν να οικειοποιηθούν ιστορία του 330 π.Χ. Γίνεται; Απαξ και εδραιωθούν de facto ως “Μακεδονία”, θα ζητήσουν ν’ αποκτήσουν ό,τι λέγεται “Μακεδονικό”.
Και για να δείτε πόσο πολιτισμένοι είναι με τον αλυτρωτισμό, αρκεί αυτό που είπε ο Ζάεφ στη συνέντευξη. Δεν αίρει καμία κόκκινη γραμμή, αφού προσομοιάζει το Μ. Αλέξανδρο ως συνδετικό κρίκο, να σώσει τις δύο χώρες. Δηλαδή να συμφωνήσουμε σε αποδεκτή λύση και να γίνουμε συνένοχοι πλαστογράφησης της ιστορίας. Αν με τη λύση του προβλήματος, όποια ονομασία κι αν δοθεί, δεν υπάρξει ταυτόχρονη συνταγματική τους αναθεώρηση, θα επιβεβαιωθεί, ότι κάθε φορά, που συζητάμε εθνικό θέμα, πηγαίνουμε με την τακτική της υποχώρησης, επικαλούμενοι τη διασφάλιση εθνικών ζωτικών συμφερόντων. Και έρχεται η “στραβή” που κάνει τη συναίνεση κόλαση!!