Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Επικίνδυνη νόσος η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μία σύγχρονη και επικίνδυνη νόσος, αυτό όμως δεν σημαίνει πάντα ότι όποιος έχει αυξημένο σωματικό βάρος είναι παχύσαρκος. Παχυσαρκία θεωρείται η παθολογική εκείνη κατάσταση, κατά την οποία υπερβολική ποσότητα λίπους συσσωρεύεται κυρίως κάτω από το δέρμα, αλλά και σε διάφορα όργανα του σώματος. Επομένως, τα άτομα που κάνουν βαριά σωματική εργασία ή οι αθλητές που έχουν αυξημένο βάρος λόγω υπερτροφίας του μυϊκού τους συστήματος, μπορεί να έχουν ελάχιστο λίπος και μην εντάσσονται στην κατηγορία των παχύσαρκων.
Τα παραπάνω επεσήμανε η διατροφολόγος – διαιτολόγος Κική Γούτα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο περιθώριο σεμιναρίου, με θέμα “Παχυσαρκία, Μια Σύγχρονη και Επικίνδυνη Νόσος”, που διοργανώθηκε από τα ΙΙΕΚ Ξυνή, με αφορμή την 24η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία, παγκόσμια επιδημία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την παχυσαρκία ως μία παγκόσμια επιδημία καθώς ο επιπολασμός της αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, όχι μόνο στις αναπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή οι άνθρωποι υιοθετούν το δυτικό τρόπο ζωής. Στην εμφάνιση της παχυσαρκίας συμβάλλουν σημαντικά η κοινωνικοοικονομική δομή του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, η καθιστική ζωή, η χρήση του αυτοκινήτου ακόμη και για μια απόσταση λίγων μέτρων, η έλλειψη χώρων όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε θερμίδες αλλά φτωχές σε θρεπτικά συστατικά ή η κατανάλωση τροφών υποβαθμισμένων ποιοτικά λόγω οικονομικών δυσκολιών, οδηγούν στην αύξηση του βάρους, εξηγεί η κα Γούτα.
«Σύμφωνα με μελέτες που εκπονούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες, υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ φτώχειας και παχυσαρκίας. Όπως προκύπτει, οι άνθρωποι που είναι επισιτιστικά ανασφαλείς ή έχουν χαμηλό εισόδημα, τείνουν να γίνονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται η χώρα μας μεταξύ των πρώτων σε παχυσαρκία στην Ευρώπη. Σήμερα, η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα στη χώρα μας. Ανησυχητική είναι η πρωτιά για την Ελλάδα στην Ευρώπη ως προς την παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ. Σε μεγάλο ποσοστό, η παχυσαρκία προκαλεί και άλλες σοβαρές παθήσεις όπως είναι: η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα μυοσκελετικά προβλήματα κ.ά., τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Για τον λόγο αυτό, η νόσος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα πρώτα στάδια της εμφάνισής της. Άλλωστε, έρευνες απέδειξαν ότι σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί” επισημαίνει η κα Γούτα.
Οι παχύσαρκοι είναι καλό να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ανάγκη να χάσουν βάρος για να προστατεύσουν την υγεία τους και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αναφέρει η κ. Γούτα, παραθέτοντας κάποιες γενικές οδηγίες για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, τα οποία θέλουν να αδυνατίσουν.
«Η διαιτητική αγωγή έχει επιτυχία σε μακροχρόνια βάση και προϋποθέτει αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και στον τρόπο ζωής, τις οποίες πρέπει να διατηρήσουν και στην υπόλοιπη ζωή. Μετά τη διαιτητική αγωγή θα είναι σωστό, το άτομο να συνεχίσει να διατρέφεται με τον ίδιο τρόπο ώστε να μπορεί να διατηρήσει το φυσιολογικό βάρος για την υπόλοιπη ζωή» προσθέτει η κα Γούτα.
Αποτελεσματικότερη η μείωση βάρους με      την εξατομικευμένη άσκηση
Η συστηματική φυσική δραστηριότητα επιφέρει μείωση του βάρους και κυρίως της συνολικής ποσότητας σωματικού λίπους και ταυτόχρονα επιδρά θετικά στο καρδιαγγειακό και στο μυοσκελετικό σύστημα και παράλληλα βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και την αερόβια ικανότητα, συμβάλλει στη μείωση του αισθήματος της κατάθλιψης και αυξάνει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και την κοινωνικότητα του ατόμου, ανέφερε, στη διάρκεια του σεμιναρίου, η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Αναστασία Παπαδάκη.
«Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, κατάλληλα διαμορφωμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό, περιορίζοντας τις επιπλοκές και θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής. Με δυο λόγια, θα λέγαμε πως η συστηματική άσκηση οδηγεί στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας και τελικά οδηγεί στην ποιότητα ζωής των ατόμων με παχυσαρκία. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να στηρίζεται στον συνδυασμό τριών μεθόδων: δίαιτα, σωματική άσκηση και ψυχολογική παρέμβαση – τροποποίηση συμπεριφοράς και τρόπου ζωής», πρόσθεσε η κα Παπαδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα