Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Επικίνδυνες αντιφάσεις στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής γεωργίας

Σε έγγραφο του Συµβουλίου της ΕΕ συγκεντρώνονται οι απόψεις όλων των γνωστών και άγνωστων δεξαµενών σκέψης για τη ρώσο-ουκρανική σύρραξη. Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς την πανσπερµία των απόψεων αυτών, αλλά εµείς θα αναφερθούµε στο σηµείο που αφορά στην ευρωπαϊκή γεωργία. Και τούτο γιατί ο τίτλος της σχετικής µελέτης επισηµαίνει ότι «η ευρωπαϊκή γεωργία και η γεωργία της Ουκρανίας είναι συµπληρωµατικές». Η επισήµανση αυτή ανοίγει νέο ασκό του Αιόλου κατά της διατήρησης της ήδη µειούµενης χρηµατοδότησης της ΚΓΠ και ως εκ τούτου οι αγρότες πρέπει να έχουν κατά νου ότι τους περιµένουν δύσκολοι καιροί.
Υπενθυµίζουµε από παλαιότερα άρθρα µας, ότι οι Πολωνοί και οι Ούγγροι αγρότες έκλεισαν τα σύνορά τους µε την Ουκρανία για να µην εισάγονται ουκρανικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα συµφέροντά τους υπερασπίζονται οι άνθρωποι! Κάνουν δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο κάθε ευρωπαίος αν τον άφηναν τα αµερικάνικα συµφέροντα να αποφασίσει ελεύθερα. Παντού διαβάζουµε λοιπόν ότι οι ευρωπαίοι αγρότες, είναι αντιτιθέµενοι µε τα µεγάλα αµερικανικά συµφέροντα της Monsanto, Cargill, Dupont, J.P. Morgan και άλλους γίγαντες στους οποίους έχει «παραχωρηθεί» η γεωργία της Ουκρανίας.
Προσθέτουµε ότι η Bayer εξαγόρασε την αµερικάνικη Monsanto, το 2016, µια εταιρεία γνωστή για την παραγωγή της χηµικής ουσίας Agent Orange, και το glyphosate – το ισχυρότερο ζιζανιοκτόνο για τον έλεγχο των ζιζανίων το οποίο απαγορεύτηκε και προσπαθούν παντοιοτρόπως να επανακάµψουν στην ΕΕ. Oι Monsanto, Βayer µαζί µε την επίσης αµερικάνικη Cargill που διατηρεί επίσης τεράστιες εκτάσεις στην Ουκρανία, είναι οι παγκόσµιοι ηγέτες καλλιεργειών και παραγωγής «γενετικά τροποποιηµένων» προϊόντων για τα οποία υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις και πιέσεις ώστε να µην «περάσουν» στη διατροφική µας αλυσίδα.
Αυτήν την εξέλιξη η δεξαµενή σκέψης FONDATION ROBERT SCHUMAN τολµάει να µεταφέρει στο χαρτί ότι οι γεωργίες της ΕΕ και της Ουκρανίας είναι συµπληρωµατικές. Αντίθετες και ανταγωνιστικές γεωργίες είναι εξ ορισµού, και τίποτα άλλο. Καιρός οι ιθύνοντες του αγροτικού τοµέα να ξυπνήσουν και να πουν τα πράµατα µε το όνοµά τους. Και για να κλείσει µια κι έξω το θέµα, ας υπενθυµίσουµε ότι οι αµερικανικές εταιρείες Cargill, DuPont και Monsanto έχουν αγοράσει σχεδόν 170 εκατοµµύρια στρέµµατα στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, περιοχές µε το πιο εύφορο έδαφος παγκοσµίως, αρπάζοντας ουσιαστικά ό,τι πολυτιµότερο είχε η χώρα.
Τονίζουµε δε, ότι η άλλη δεξαµενή σκέψης «Η Ευρώπη µας» µε το σηµείωµά της µε τίτλο: «Όχι πλήρης αντιστροφή της πολιτικής της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής, αλλά µεγαλύτερη εστίαση στην επισιτιστική ασφάλεια» αναφέρει ότι το στρατηγικό θεµατολόγιο εξακολουθεί να αναγνωρίζει τη σηµασία της ύπαρξης ενός βιώσιµου γεωργικού τοµέα και «για την προστασία της φύσης και την αντιστροφή της υποβάθµισης των οικοσυστηµάτων».
Τι σηµαίνει λοιπόν η αναφορά στο ότι οι δυο γεωργίες είναι συµπληρωµατικές, αντί να πουν την αλήθεια ότι «τα προϊόντα της Ουκρανίας πνίγουν την ευρωπαϊκή γεωργία, µετά τη µαζική αύξηση των εξαγωγών προς τα µέλη της ΕΕ.». Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «Οι ευρωπαϊκές γεωργικές δοµές αισθάνονται γρήγορα το αποτέλεσµα αυτής της ρωσικής και ουκρανικής αγροτικής ανάκαµψης που οδήγησε στην πτώση των εξαγωγών κυρίως χοιρινού κρέατος της ΕΕ».
Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι γεωργικές εκµεταλλεύσεις στην Ουκρανία είναι πολλαπλάσιες σε µέγεθος των ευρωπαϊκών, ακόµη και των µεγάλων ευρωπαϊκών αγροτικών µονάδων. Κατά συνέπεια, όχι µόνο δεν πρόκειται για συµπληρωµατικές γεωργίες, αλλά για πλήρως ανταγωνιστικές.
Πού βρίσκεται η ουσία της λάθος αναφοράς της δεξαµενής σκέψης µε το όνοµα του πρωτεργάτη της σηµερινής ΕΕ Ρόµπερ Σούµαν;
Υποστηρίζεται στο άρθρο ότι «Όταν ο Ευρωπαίος αγρότης παράγει έναν τόνο σιτάρι 180 ή 200 €/τόνο, ο Ρώσος και ο Ουκρανός παραγωγός παράγουν τον ίδιο τόνο που έχει και 2 µονάδες πρωτεΐνης περισσότερο, περίπου $100/τόνο. Η Ουκρανία όµως και η Ρωσία δεν παράγουν τα ίδια προϊόντα, και άρα υπάρχει πρόσθετο λάθος διότι η Ρωσία έχει απαγορεύσει την παραγωγή ΓΤΟ, που ισχύει στην Ουκρανία, όπως απαγορεύεται και η παραγωγή ΓΤΟ στην Ευρώπη, η οποία τώρα τελευταία αλληθωρίζει ολοένα και περισσότερο προς το να επιτρέψει τους Γενετικά Τροποποιηµένους σπόρους να παράγονται στην ΕΕ.
Σε άλλο σηµείο του άρθρου υποστηρίζεται ότι η ρωσική γεωργία είναι ανταγωνιστική µε την ευρωπαϊκή γεωργία και την ουκρανική, που είναι συµπληρωµατική µε την ευρωπαϊκή γεωργία. Πρόκειται για µια αντίφαση σε σχέση µε τα προλεγόµενα στο άρθρο, και δεν πρέπει να µας διαφεύγει , ότι η διαρκής µείωση του προϋπολογισµού της ΚΓΠ στοχεύει στην εξοικονόµηση των πόρων που οδεύουν νυχθηµερόν προς την Ουκρανία.

1. https://www.consilium.europa.eu/en/documents-publications/library/library-blog/posts/think-tank-reports-on-russia-s-war-of-aggression-against-ukraine/
2. https://www.europejacquesdelors.eu/news/eu-strategic-agenda-sustainability-perpective

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα