Μπαζώµατα, καταπατήσεις, παράνοµα κτισίµατα
Μετά από χρόνια απραξίας ανοίγεται… ο µακρύς δρόµος των κατεδαφίσεων
Επικίνδυνες αυθαιρεσίες σε ρέµατα προκαλούν πληµµύρες σε πολλές περιοχές των Χανίων, µε την Περιφέρεια Κρήτης να ξεκινά µε καθυστέρηση ετών τη διαδικασία ενεργοποίησης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης για παράνοµες κατασκευές σε ποτάµια και ρέµατα.
Μια διαδικασία που θα έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και χρόνια ωστόσο δεν προχωρούσε µε αποτέλεσµα η κατάσταση σε πολλά ρέµατα και στο Νοµό Χανίων να είναι απαράδεκτη και κυρίως επικίνδυνη σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινοµένων.
Η πολυνοµία, η εµπλοκή διαφόρων υπηρεσιών και η µη στελέχωση τους µε το αναγκαίο προσωπικό και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είχε ως αποτέλεσµα να µην υλοποιούνται ούτε οι οριοθετήσεις των ρεµάτων που θα ξεκαθάριζαν το δηµόσιο από το ιδιωτικό χώρο, ούτε η αποµάκρυνση των παράνοµων κατασκευών.
Μόλις προχθές την Κυριακή, πολίτες κατήγγειλαν ένα µεγάλο µπάζωµα στον ποταµό Κοιλιάρη στις Καλύβες Αποκορώνου, ενώ πριν από έξι χρόνια στα πλαίσια της εκπόνησης του Γενικού Πολεοδοµικού Χανίων είχε αναδειχθεί από τα “Χ.ν.” το σοβαρό πρόβληµα από την “εξαφάνιση 12 ρεµάτων” στο τµήµα από τον ποταµό Κλαδισό µέχρι τον Πλατανιά.
Σύµφωνα µε πληροφορίες των “Χ.ν.” το επόµενο διάστηµα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης θα κοινοποιήσουν στην Πολεοδοµία Χανίων τις καταγραφές τους για παράνοµες καταπατήσεις και κατασκευές σε ρέµατα και ποτάµια ώστε η τελευταία να προχωρήσει στην έκδοση Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης.
Η ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ
Τα Πρωτόκολλα κατεδάφισης στη συνέχεια στέλνονται στην “Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση ” που έχει και ειδική υπηρεσία για το σκοπό αυτό. Ωστόσο ήδη εκκρεµούν για όλη την Κρήτη περισσότερα από 400 πρωτόκολλα κατεδάφισης κυρίως σε παραλίες κάτι που σηµαίνει ότι θα αργήσει πάρα πολύ η σχετική διαδικασία για τα ρέµατα. Σηµειώνεται πως η Περιφέρεια έχει εγκρίνει ένα µεγάλο ποσό προκειµένου να προχωρήσουν µελέτες οριοθέτησης ρεµάτων και ποταµών σε όλη την Κρήτη καθώς µέχρι και σήµερα η µεγάλη πλειοψηφία των ρεµάτων δεν είχε οριοθετηθεί κάτι που είχε ως αποτέλεσµα να αµφισβητούνται και να καταστρατηγούνται από ιδιώτες τα όρια των ρεµάτων.
“ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΡΕΜΑΤΑ”
Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαµορφωθεί είναι η περιοχή της ∆ηµοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας, από τον ποταµό Κλαδισό µέχρι και τα όρια µε το ∆ήµο Πλατανιά.
Στη συγκεκριµένη περιοχή υπάρχουν 12 ρέµατα τα οποία στα τελευταία 2-3 χλµ. πριν την θάλασσα “εξαφανίζονται” δηλαδή µειώνεται δραµατικά το πλάτος του λόγω παράνοµων επιχώσεων, µπαζωµάτων, καταπατήσεων κ.α.
Οι παρεµβάσεις (µπαζώµατα, καταπατήσεις, παράνοµα κτισίµατα) στα ρέµατα έχουν ως αποτέλεσµα την:
• Παρεµπόδιση της ελεύθερης και και φυσικής απορροής των ρεµάτων.
• Αύξηση των κινδύνων για πληµµύρες ειδικά σε περιπτώσεις ακραίων φαινοµένων , σε φάσεις εκδήλωσης βροχοπτώσεων ισχυρής έντασης και µεγάλης διάρκειας.
• Παρεµπόδιση της οµαλής τροφοδοσίας της παραλιακής ζώνης µε τα υλικά αποσάθρωσης. Χάνονται οι παραλίες, επιδεινώνεται η διάβρωση και έχουµε υποσκαφές σε δρόµους, σπίτια, καταστήµατα και υπάρχει ο κίνδυνος καταρρεύσεων.
Στο Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο του ∆ήµου Χανίων από το 2017 περιγράφεται η ανάγκη για την ασφαλή διόδευση των πληµµυρικών απορροών των ρεµάτων, την αποτροπή αυθαίρετων παρεµβάσεων στην κοίτη τους, την οµαλή εξέλιξη του αναγλύφου και ιδιαίτερα, τη “διατροφή” της αµµώδους παράκτιας ζώνης, η οποία σήµερα πάσχει από ισχυρή απώλεια άµµου και φαινόµενα διάβρωσης, την περιβαλλοντική τους προστασία. Παράλληλα για την αποφυγή πληµµυρικών φαινοµένων, µετά από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, είναι απαραίτητη πριν την περαιτέρω δόµηση, αλλά και εντός των οικισµών, η µελέτη και κατασκευή των απαραίτητων υδραυλικών έργων υποδοµής, όπου απαιτούνται, για την οµαλή παροχέτευση των όµβριων υδάτων, καθώς και η συντήρηση και η εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των υφισταµένων.