Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ως πρώτος πολίτης της χώρας είναι ο σημαντικότερος θεσμός του πολιτεύματος, συμβολικός μεν, όχι όμως πρόσωπο, που δρα υπακούοντας στη βούληση των άλλων. Οι δραστηριότητες του Π.τ.Δ. περιορίζονται σε παρεμβάσεις στο πλαίσιο των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων και μόνο με τις συμβουλές του, τις ομιλίες του, ακόμα και τη σιωπή του. Πρέπει να γνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, ώστε να διαχειρίζεται συναφή προς αυτό θέματα αφορώντα την ελληνική πραγματικότητα και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στήριξης εθνικών θεμάτων διπλωματικού και νομικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. πρωθυπουργός ασκώντας το κυριαρχικό του προνόμιο να προτείνει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας για τη νέα περίοδο μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, είπε σε διάγγελμά του μεταξύ άλλων: «…Ο πολίτης είναι γένος αρσενικού, η δημοκρατία, η Ελλάδα και η πρόοδος, ωστόσο είναι γένους θυλικού και αυτό μας καλεί στην υπερτάτη υπέρβαση. Θεωρώ ότι είναι η ώρα, να αποκτήσει η πατρίδα μας μια άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτική της θέση. Προτείνω, λοιπόν, για πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την πρόεδρο του Σ.τ.Ε. κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου…».
Είναι σκόπιμο να επισημάνουμε τις ικανότητες τής κας Σακελλαροπούλου, που είναι οι άριστες νομικές της γνώσεις, τις οικολογικές ευαισθησίες της για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, που έχει παγκόσμια αναγνώριση.
Το θέμα της αντικατάστασης του κ. Παυλόπουλου απ’ την κα Σακελλαροπούλου προκαλεί εσωτερικό πρόβλημα, στους κόλπους της Ν.Δ. μεταξύ βουλευτών κυρίως φίλα προσκείμενων στους κ. Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά, οι οποίοι πιθανόν σε γενικές γραμμές να δυσαρεστηθούν.
Για τον κ. Μητσοτάκη ήταν άκομψο να ανακοινώσει το όνομα του αντικαταστάτη του κ. Παυλόπουλου την ώρα που ο πρόεδρος απουσίαζε σε επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία. Η κίνηση αυτή του κ. πρ/ργου ήταν ανεδαφική και ως προς δύο άλλα σημεία. Απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της αξ/κης αντιπολίτευσης, που επιθυμούσε την παράταση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, τον οποίον ο κ. Μητσοτάκη δεν είχε ψηφίσει το 2015. Ενέκρινε όμως την πρόεδρο του Σ.τ.Ε. που διορίστηκε στον ανώτερο αυτό θεσμό με πρόταση του κ. Τσίπρα, που ο ίδιος ως αντιπολίτευση δεν είχε αποδεχθεί.
Το αντιφατικό στην προκειμένη περίπτωση είναι, ότι για τον κ. Μητσοτάκη η κα Σακελλαροπούλου δεν ήταν ικανή για το ρόλο της προέδρου του Σ.τ.Ε., έγινε όμως αρεστή και καταλληλότερη για τον υψηλότατο θεσμό του Π.τ.Δ., του πρώτου πολίτη της χώρας.
Ισως ο κ. Μητσοτάκης να μην είχε εκτιμήσει σωστά την αξία της κας Σακελλαροπούλου όταν επροτείνετο για πρόεδρος του Σ.τ.Ε. και το διεπίστωσε αργότερα, όπως έκανε το λάθος και κατήργησε το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίον επανασύστησε μετά ένα εξάμηνο, αφού αντελήφθη την αξία του!
Πολιτικά λάθη ανεπίτρεπτα.