Οι ευρωεκλογές οδήγησαν στο περιθώριο σειρά θεμάτων εξαιρετικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Έτσι, σήμερα θα δούμε τα σημειώματα που θα ετοιμάσουμε τις ερχόμενες ημέρες και πιστεύουμε ότι θα κινήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών μας.
Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης
Στις 23 Μαΐου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει «συμφωνία εταιρικής σχέσης» με την Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για την ανάπτυξη και την απασχόληση την περίοδο 2014 – 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε «συμφωνία εταιρικής σχέσης» με την Ελλάδα, στην οποία περιγράφεται η στρατηγική για τη βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων στις περιφέρειες και τις πόλεις της χώρας για την περίοδο 2014-2020. Η σημερινή συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την επάνοδο της Ελλάδας στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη και τη μετατροπή της σε μια παραγωγική οικονομία.
Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας συνολικοί πόροι 15,52 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) από την πολιτική συνοχής και 4,2 δισ. ευρώ για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Οι πόροι που θα διατεθούν στο πλαίσιο της αλιευτικής και ναυτιλιακής πολιτικής θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν το προσεχές καλοκαίρι. Η ποιότητα των υδάτων στις περισσότερες περιοχές κολύμβησης της Ευρώπης είναι εξαιρετική.
Με άλλη ανακοίνωση της Επιτροπής, μαθαίνουμε ότι «τα ύδατα στις παραλίες, στα ποτάμια και στις λίμνες της Ευρώπης ήταν σε γενικές γραμμές υψηλού επιπέδου το 2013, ενώ πάνω από το 95% των εν λόγω περιοχών πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τα παράκτια ύδατα κολύμβησης είχαν μια ελαφρώς καλύτερη επίδοση από τα εσωτερικά ύδατα». Η χώρα μας κατατάσσεται στις χώρες με υψηλό επίπεδο στην ποιότητα των υδάτων.
Όλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο κρίθηκαν «εξαιρετικές». Τις χώρες αυτές ακολούθησαν η Μάλτα (99 %, εξαιρετικής ποιότητας ύδατα), η Κροατία (95%) και η Ελλάδα (93%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Εσθονία (6%), οι Κάτω Χώρες (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).
H οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. σε απλά λόγια
Σε προχθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρονται τα «μαθήματα που πήραμε από την πρόσφατη οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση του δημόσιου χρέους οδήγησαν σε διαδοχικές μεταρρυθμίσεις των κανόνων της Ε.Ε., με τη θέσπιση, μεταξύ άλλων, νέων συστημάτων εποπτείας των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών». Στο σχέδιο στρατηγικής για το μέλλον αναφέρεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τρία τελευταία χρόνια είναι άνευ προηγουμένου, αλλά η κρίση απέδειξε πόσο έχει αυξηθεί η αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας από την ίδρυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για τις χώρες της ζώνης του ευρώ να εντείνουν τη συνεργασία τους, προκειμένου να λάβουν πολιτικές αποφάσεις με τις οποίες να λαμβάνεται υπόψη το ευρύτερο συμφέρον των υπολοίπων μελών της ζώνης του ευρώ».
Διορθωτικός προϋπολογισμός υπέρ της έρευνας, της εκπαίδευσης, της στήριξης των επιχειρήσεων και της πολιτικής συνοχής
Η Επιτροπή προτείνει την αύξηση κατά 4,738 δισ. ευρώ των πιστώσεων πληρωμών του 2014 για να καλυφθούν νομικές υποχρεώσεις στην έρευνα και την καινοτομία, την εκπαίδευση και τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.