Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επιμένει στην ξενοδοχοποίηση η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης

Επιμένει στην ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτηρίων (πρώην Μεραρχία) στο λόφο Καστέλι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με ομόφωνη Απόφαση της Έκτακτης Συνεδρίασης της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το Κτιριακό Συγκρότημα και δόθηκε στην δημοσιότητα, αναφέρει ότι:

Η υφιστάμενη σύμβαση ανάμεσα στην ΕΑΔΙΠ του Π.Κ. και τη μισθώτρια εταιρεία δεν μπορεί να καταγγελθεί μονομερώς από το Πολυτεχνείο Κρήτης, εφόσον η μισθώτρια εταιρεία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις (π.χ. καταβολή των μισθωμάτων). Ήδη το Π.Κ. έχει αρχίσει να λαμβάνει τα πρώτα μισθώματα για την ενοικίαση των κτιρίων.

Σε περίπτωση μονομερούς και αναίτιας καταγγελίας της σύμβασης από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ελλοχεύει κίνδυνος υποβολής αγωγών για υπέρογκα ποσά (εκτελεσθείσες δαπάνες και διαφυγόντα κέρδη) εκ μέρους του επενδυτή. Η Νομική Υπηρεσία του Π.Κ. γνωμοδοτεί εναντίον της μονομερούς και αναίτιας καταγγελίας της σύμβασης από την πλευρά του Π.Κ.

 

Επίσης γνωστοποιεί πως στα βασικά σημεία της σύμβασης περιλαμβάνονται και τα εξής:

• Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 25 έτη με περίοδο χάριτος (μη καταβολή ενοικίων, αλλά καταβολή εγγύησης) για τα 3 πρώτα έτη.
• Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα εισπράξει ως μίσθωμα (ενοίκιο) στο διάστημα αυτό 8,75 εκατομμύρια Ευρώ (κατά μέσο όρο 350.000 Ευρώ κατ’ έτος).
• Η μισθώτρια εταιρεία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών αποκατάστασης και λειτουργίας, τηρώντας τις προδιαγραφές και περιορισμούς που θα ορίζουν οι αρμόδιες αρχές (π.χ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Πολεοδομία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης).
• Η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούται να επιτρέπει σε συγκεκριμένους χώρους την πρόσβαση στο κοινό χωρίς αντίτιμο.
• Η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας για συνέδρια ή επισκέπτες του Πολυτεχνείου Κρήτης σε χαμηλότερες τιμές.
• Με τη λήξη των 25 ετών, τα κτίρια θα επανέλθουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης σε πλήρως αποκαταστημένη μορφή.

Παράλληλα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει στην ιδιοκτησία του και άλλα εμβληματικά κτίρια, για τα οποία έχει καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης και αξιοποίησής τους προς όφελος του Π.Κ. και της τοπικής κοινωνίας:

• Το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα έχει αποφασιστεί να γίνει Εκθετήριο Συλλογών Λαογραφίας και Εξέλιξης της Τεχνολογίας μαζί με ένα μικρό Συνεδριακό Κέντρο. Θα στεγάσει τις λαογραφικές συλλογές Φραντζεσκάκη (κληροδοτήθηκε στο Π.Κ.) και της ΙΛΑΕΚ, καθώς και άλλων ιδιωτών που θα ήθελαν να δωρίσουν συλλογές ή αντικείμενα. Έχει ήδη εκπονηθεί και παρουσιαστεί δημόσια η Μουσειολογική Μελέτη, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση προς την Περιφέρεια Κρήτης για χρηματοδότηση της Μελέτης Εφαρμογής.
• Το κτίριο Παπαδόπετρου αποκαθίσταται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Π.Κ. και μέσα στο επόμενο έτος θα αποδοθεί στο Π.Κ. προς χρήση.
• Θα πρέπει επίσης να τονιστεί η συμβολή του Π.Κ. στην ανάληψη της μελέτης αποκατάστασης των Νεωρίων σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και της μελέτης αποκατάστασης της Ιερατικής Σχολής Κρήτης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Θα εστιάσω στην τελευταία πρόταση, της γνωμοδότησης: ”Η Νομική Υπηρεσία του Π.Κ. γνωμοδοτεί εναντίον της μονομερούς και αναίτιας καταγγελίας της σύμβασης από την πλευρά του Π.Κ.”. Αναίτια, τι σημαίνει αυτή η λέξη και ποια η βαρύτητά της στην γλώσσα των νομικών. Αναίτια θεωρείται και η περίπτωση της επίκλησης τής ιδιόχρησης, σε πιθανή περίπτωση που το Π.Κ. θα θελήσει να συνεργαστεί με την τοπική κοινότητα των Χανίων. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται μονομερής η ενέργεια αυτή; Επίσης, πως ανέχεται η μισθώτρια εταιρία έως τώρα, να είναι συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις της (μισθώματα) για όλο αυτό το διάστημα ενώ το κτήριο ΔΕΝ έχει έρθει ακόμα στην κατοχή της. Και για να κάνω και το συνήγορο του οξ’ από ‘δώ, είμαστε σίγουροι ότι ΔΕΝ θα προβεί σε διεκδικήσεις για όλο αυτό το διάστημα που το κτήριο τελούσε υπό κατάληψη; Μήπως και αυτό είναι αιτία ”υποβολής αγωγών για υπέρογκα ποσά (εκτελεσθείσες δαπάνες και διαφυγόντα κέρδη) εκ μέρους του επενδυτή”. Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση, σε ποιους θα πάει ο λογαριασμός. Στους καταληψίες ή γενικά στο Χανιώτικο λαό; Επειδή σίγουρα το Π.Κ. θα βγάλει την ουρά του απ’ έξω με την αιτιολόγηση ότι ΔΕΝ είχε υπαιτιότητα για την κατάληψη. Γι’ αυτό λέω εγώ ότι, ”λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο”. Και εδώ κολλάει μια παλιά παροιμία, ”εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι”. Με εκτίμηση!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα