Το αίτημα παράτασης του προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του αποψινού Eurogroup.
Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο απέβησαν άκαρπες. «Σήμερα στο Eurgoroup συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι ελληνικές αρχές να υποβάλουν αίτημα παράτασης του προγράμματος», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παράτασης εντός των επομένων ημερών. Εφόσον υποβληθεί αίτημα παράτασης από την Ελλάδα, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να συγκαλέσουμε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.
Το αίτημα παράτασης θα βασιστεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι είναι πλέον θέμα των ελληνικών αρχών τί θα αποφασίσουν, αν θέλουν την παράταση και αν θα δώσουν τις δεσμεύσεις που χρειάζεται.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι σήμερα ήταν δυνατή και επιθυμητή η επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως δεν κατορθώθηκε. Όπως είπε, έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία προέκυψε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος».
«Το ζητούμενο είναι να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των εκλογών στα κράτη-μέλη αλλά παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις.
Σχετικά με τη δυνατότητα χαλαρότερης εφαρμογής του προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας, στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται και δεν θα αναιρούνται οι συμφωνημένοι στόχοι. Όταν η Ελλάδα ζητήσει παράταση, οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν κατά πόσο το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς δράσεις.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από την πλευρά του Ταμείου παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ και ότι από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) είναι προς εκταμίευση ακόμα 1,9 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χάνονται, εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση.
Τέλος, ερωτηθείς αν κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Προεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής ευρωζώνης.