Η Κρήτη, όπως και κάθε διαμέρισμα της χώρας, έχει την ιστορία της συνυφασμένη με τη μυθολογία, απ’ όπου παράγεται μια ενδιάμεση ιστοριομυθολογία. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο αρχαίος Κρης και “προφήτης” Επιμενίδης, ο οποίος έζησε τον Στ’ αιώνα π.Χ. Ο βίος του μοιάζει με θρύλο. Ήταν προικισμένος με μαντικές ικανότητες και εξαγνιστική δύναμη. Θεωρήθηκε ο “αγαπημένος των θεών”.
Διαβάζουμε απ’ τον “Αγώνα της Κρήτης”, ότι ο Επιμενίδης καταγόταν κατά τον Διογένη Λαέρτιο από την Κνωσσό, κατά δε τον Πλούταρχο απ’ τη Φαιστό και ότι ήταν υιός του Φαιστίου. Oταν ήταν μικρός ψάχνοντας στο βουνό, κατ’ επιταγήν του πατέρα του να βρει ένα χαμένο πρόβατο, μπήκε σε μια σπηλιά και κουρασμένος όπως ήταν, αποκοιμήθηκε. Απ’ αυτό έμεινε η φράση “Επιμενίδειος ύπνος”. Μετά από 57 χρόνια που ξύπνησε, είδε τα πάντα αλλαγμένα και αγνώριστα. Βρήκε πολύ γερασμένο τον αδελφό του που του έλυσε κάθε απορία.
Φημολογείται ότι έγραψε ένα ποίημα με τίτλο “Μίνως”. Το πρωτότυπο δεν υπάρχει. Eνας αρχαιολόγος βρήκε αντίγραφο στα Συριακά που και κείνο είχε ανασκευαστεί στα ελληνικά. Ο Μίνως απευθύνεται στον Δία με τη φράση: «Τύμβον ετεκτήναντο σέθεν κύδιστε μέγιστε, Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργοί, αλλά συ γ’ ου θνήσκεις…». Σε ελεύθερη μετάφραση θεωρούν τον Μίνωα θνητόν, ότι οι Κρήτες είναι ψεύστες και αυτός ο Δίας, στην πραγματικότητα μένει αθάνατος.
Περίπου το ίδιο συναντάμε και στην Καινή Διαθήκη. Οταν ο Απ. Παύλος βρισκόταν στην Κρήτη με τον Τίτο, αναγκάστηκε να φύγει και τον άφησε μόνο του να ολοκληρώσει το έργο του, που δεν πρόλαβε. Αργότερα του ‘στειλε επιστολή και τον προέτρεπε να συμβουλεύσει τους ανθρώπους ν’ αποφεύγουν και να μην πιστεύουν τους ψευτοδιδάσκαλους και ο επίσκοπος τον οποίο θα διορίσει, να αποστομώσει αυτούς που ανακατεύουν σπίτια. Είπε κάποιος από τους Κρητικούς που τον έχουν ως προφήτη δικό τους, εννοώντας τον Επιμενίδη ότι: «Κρήτες αεί ψεύσται κακά θηρία γαστέρες αργοί…» (Προς Τίτον Α’ 10,12).
Ο Επιμενίδης με το “Κυλώνειον άγος” και τον λοιμό, εκλήθη στην Αθήνα το 596 π.Χ., να προβλέψει το μέλλον και τους συμβούλεψε να παραχωρήσουν στον Σόλωνα πλήρη δικαιώματα, εξ ου προήλθε η νομοθεσία του Σόλωνος. Φημολογείται ότι πέθανε υπέργηρος σε ηλικία 154 ετών. Προφανώς ανάγεται στη μυθολογία.
Ομως από στοχευμένους παρατηρητές ανακαλύφθηκε η παραδοξολογία του Επιμενίδη που αναλύεται ως εξής: Ο Επιμενίδης λέει ότι οι Κρήτες είναι ψεύτες. Ο Επιμενίδης είναι Κρητικός άρα ο Επιμενίδης λέει ψέματα. Συνεπώς οι Κρητικοί ΔΕΝ είναι ψεύστες!