Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή από την παρατεταμένη καλοκαιρία

Ανησυχητικά μηνύματα για τα ελαιόδεντρα αλλά και την επερχόμενη παραγωγή στέλνει ο καλοκαιρινός… χειμώνας που διανύουμε!

Eκτίμηση των επιστημόνων είναι πως αν συνεχιστεί η καλοκαιρία δεν έχουμε τα απαραίτητα κρύα και τις αναγκαίες βροχές τότε και τα δέντρα θα υποστούν ζημιές αλλά και η παραγωγή του νέου έτους δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη φετινή.

«Ο χειμώνας που διανύουμε δεν είναι φυσιολογικός και δεν είναι καθόλου θετικός για την καλλιέργεια της ελιάς. Αν συνεχιστεί έτσι θα έχουμε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο κ. Γιώργος Κουμπούρης ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς- “ΕΛΓΟ Δήμητρα” και υπεύθυνος του εργαστηρίου ελαιοκομίας.
Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζει ο κ. Κουμπούρης από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι σήμερα είναι:
• ΚΡΥΟ: Η ελιά ως δέντρο έχει ανάγκη από ένα κρύο χειμώνα ώστε να ανθίσει την άνοιξη και να έχει καρποφορία. Η καλή παραγωγή στην ελαιοκομική χρονιά που τελειώνει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον περυσινό κρύο και στο χειμώνα με πολλές βροχές που είχαμε. Ειδικά η τσουνάτη για τα Χανιά (και η Θρουμπολιά για Ρέθυμνο και Ηράκλειο) που είναι προσαρμοσμένη κυρίως στις ορεινές περιοχές άρα και πιο συνηθισμένη στο κρύο έχει ανάγκη ακόμα περισσότερο σε ένα χειμώνα με κρύα ώστε να έχει καλή ανθοφορία. Αν ο χειμώνα συνεχιστεί έτσι θα επηρεάσει κυρίως την τσουνάτη και τη θρουμπολιά αλλά και την κορωνέικη . Αν συνεχιστεί ο καιρός που έχουμε μέχρι σήμερα τότε μπορεί τα ελαιόδεντρα “ να μην πάρουν το μήνυμα” να κάνουν πολλά άνθη άρα θα έχουμε μικρή παραγωγή. Λίγο κρύο, σημαίνει λίγα άνθη, λίγους καρπούς, μικρή παραγωγή.
• ΒΡΟΧΕΣ: Λίγες βροχές σημαίνει ότι θα δέντρα θα διψάσουν γρήγορα και θα “ζοριστούν” το καλοκαίρι. Σημαίνει επίσης πως και τα λιπάσματα δεν αξιοποιούνται πλήρως χωρίς βροχές, δεν θα λιώσουν ώστε να απορροφηθούν από το χώμα και να γίνουν διαθέσιμα στα δέντρα. Ειδικά το άζωτο αν ριχτεί και έχουμε ζέστες και ήλιο θα χαθεί στην ατμόσφαιρα επομένως θα έχουμε μεγάλη απώλεια λιπάσματος και εισοδήματος για τον παραγωγό.
• ΔΑΚΟΣ: Ο ζεστός χειμώνας ευνοεί τον δάκο. Ακόμα και τώρα βλέπουμε μεγάλου πληθυσμούς στα λιόφυτα και τον Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο. Αν η νέα χρονιά ξεκινήσει με μεγάλους πληθυσμούς δάκου, αυτό σημαίνει πως θα έχουμε νωρίτερα προσβολή του καρπού κάτι ιδιαίτερα ζημιογόνο.
• ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Ο συνδυασμός ζεστού χειμώνα και υγρασίας που έχουμε στη Δυτ. Κρήτη ευνοεί και της μυκητολογικές ασθένειες (γλοιοσπόρια κ.α.)
«Φέτος τα δέντρα είναι κουρασμένα γιατί είχαμε μεγάλη παραγωγή. Είναι πιθανό τη νέα ελαιοκομική περίοδο να έχουμε μικρότερη παραγωγή, που θα μειωθεί και άλλο αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν έτσι» επισημαίνει ο ερευνητής τονίζοντας την ανάγκη οι παραγωγοί να δράσουν. «Επιβάλλεται να φροντίσουν να βοηθήσουν τα δέντρα ώστε να είναι υγιή. Αυτό απαιτεί κλάδεμα, λίπανση, χαλκούχους ψεκασμούς . Μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα λιπάσματα είναι πανάκριβα».
Για τον κ. Κουμπούρη έχει μεγάλη σημασία να βοηθηθούν τα ελαιόδεντρα από τους παραγωγούς. «Δεν μπορεί ο αγρότης να έχει “άδειες χρονιές” . Ο αγρότης είναι επιχειρηματίας και όπως μια επιχείρηση δεν μπορεί να δουλεύει τη μια χρονιά και την άλλη να κλείνει τελείως έτσι και ο αγρότης, πρέπει να παράγει κάθε χρόνο, δεν μπορεί να υπάρχουν χρονιές που να μην βγάζει παρά ελάχιστο λάδι» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα