Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επηρεάζει το “Ελ Νίνιο” τον… καλό µας τον καιρό;

Το µετεωρολογικό φαινόµενο El Niño, το οποίο συνδέεται µε την αύξηση των θερµοκρασιών στον πλανήτη, θα συνεχισθεί κατά την διάρκεια του χειµώνα και της άνοιξης στο βόρειο ηµισφαίριο, ανακοίνωσε ο Παγκόσµιος Μετεωρολογικός Οργανισµός (WMO) του ΟΗΕ ωθώντας προς τα επάνω τις θερµοκρασίες σε µία χρονιά που ήδη εκτιµάται ότι θα είναι η θερµότερη που έχει ποτέ καταγραφεί.

Σε τι βαθµό όµως αυτή η εξέλιξη µπορεί να επηρρεάσει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη.
Σύµφωνα µε ανακοίνωση του Παγκόσµιου Μετεωρολογικού Οργανισµού, οι πιθανότητες της διάρκειας του κυκλικού µετεωρολογικού φαινοµένου µέχρι τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 90%. Και είναι επίσης πολύ πιθανό ότι το El Niño θα έχει αυτόν τον χειµώνα, στο απόγειό του, «ισχυρή ένταση».

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Τον Σεπτέµβριο, «οι θερµοκρασίες στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισηµερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός µέτριας έντασης επεισοδίου El Niño», εξηγεί ο οργανισµός του ΟΗΕ, αναφέροντας «θερµοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισηµερινού Ειρηνικού πολύ υψηλότερες από τις µέσες τιµές».
«Αυτό το υψηλότερο από το κανονικό θερµικό περιεχόµενο ευνόησε διαρκείς αυξήσεις των θερµοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας τους τέσσερις τελευταίους µήνες και αναµένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις (αν και ασθενέστερες) των θερµοκρασιών αυτών τους προσεχείς µήνες, ανάλογα µε την ένταση και την φύση των ατµοσφαιρικών-ωκεάνιων ανατροφοδοτήσεων», σύµφωνα µε τον WMO.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Σύµφωνα µε τους ειδικούς και «δεδοµένης της εξέλιξης των προηγούµενων θερµών επεισοδίων, καθώς και των πιο πρόσφατων µακροπρόθεσµων προβλέψεων», η σταδιακή αποδυνάµωση του El Niño δεν αναµένεται να συµβεί παρά την άνοιξη του 2024 στο βόρειο ηµισφαίριο, ενώ η πιθανότητα ψύχρανσης που θα έφερνε ένα επεισόδιο La Niña είναι σχεδόν µηδενική.
Επειτα από ένα καλοκαίρι µε τις υψηλότερες µέσες παγκόσµιες θερµοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε τον Σεπτέµβριο ότι «δεδοµένων των υπερβολικά υψηλών θερµοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, είναι πιθανόν ότι το 2023 θα είναι η θερµότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».
Όπως µεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόγνωση αυτή συµµερίζεται η Αµερικανική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατµοσφαιρικής Παρατήρησης, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί το 2023 ως χρονιά υψηλών θερµοκρασιών ρεκόρ ανέρχονται στο 99%.
«Η επόµενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόµη θερµότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αµφιβολία στις αυξανόµενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου που παγιδεύει την θερµότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραµµατέας του Παγκόσµιου Οργανισµού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.
«Τα ακραία φαινόµενα, όπως τα κύµατα καύσωνα, τα επεισόδια ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πληµµύρες, θα αυξηθούν σε ορισµένες περιοχές µε βαριές επιπτώσεις», προειδοποιεί ο Πέτερι Τάαλας.

Επιφυλακτικός ο Μανώλης Λέκκας

Θέσαµε τις πληροφορίες από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπ’ όψη του µετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα (φωτ.), µε το ερώτηµα αν θα έχουµε φέτος ένα ζεστό καλοκαίρι. Ο ίδιος εξ αρχής δήλωσε επιφυλακτικός.
Όπως εξήγησε στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. Λέκκας, «το ελ νίνιο είναι ένα φαινόµενο µε παγκόσµια επιρροή, όµως είναι ένα φαινόµενο “ζωντανό” που εξελίσσεται και δεν µπορούµε να προδικάζουµε τα αποτελέσµατα που θα έχουµε. Έχει µεν αποδειχθεί ότι ανεβάζει τις θερµοκρασίες µε µια περιοδικότητα, την ίδια ώρα όµως δίνει και ένταση στα καιρικά φαινόµενα».
Ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι επιστηµονικά δεδοµένα δείχνουν πρόγνωση για έναν βαρύ χειµώνα στην Ελλάδα. «∆εν είναι απόλυτα αποδεδειγµένο το κατά πόσο µπορεί να βρούµε την απόλυτη καιρική κατάσταση από περιοχή σε περιοχή µε βάση το ελ νίνιο» σηµειώνει και προσθέτει: «Υπάρχει κι άλλο ένα φαινόµενο, που αφορά στο ρεύµα του Κόλπου του Μεξικού, το οποίο αδρανεί και η αδράνεια αυτή συνάδει µε βαρύτερο χειµώνα. Το ρεύµα δεν µεταφέρει θερµά νερά στον βόρειο Ατλαντικό, στη ζώνη της Βρετανίας, επηρεάζοντας την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τελικά εµάς εδώ».
Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας, ξεκαθαρίζει πως τα δεδοµένα τα παρατηρούµε και τα ερµηνεύουµε καθώς εξελίσσονται, χωρίς να µπορούµε να κάνουµε ασφαλείς προγνώσεις τόσο µακροπρόθεσµες.
Ταυτόχρονα διαπιστώνει ότι «υπάρχει κι ένας πολιτικός χειρισµός όλων αυτών των θεµάτων», γεγονός που τον οδηγεί να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα