Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στα Χανιά με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε υγκέντρωση μπροστά από την πατρική οικία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνού και στην συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια – ονοματοδοσία της οδού «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε σύσσωμη η οικογένεια Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά και αρκετοί πολίτες.
Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκδήλωση στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” όπου προβλήθηκε βίντεο – αφιέρωμα στον Κων. Μητσοτάκη.
Παρόντες στην εκδήλωση είναι η οικογένεια του Κων. Μητσοτάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, Αυγενάκης και Κεφαλογιάννης, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός και αρκετός κόσμος.
Εκ μέρος του ιδρύματος Μητσοτάκη, η κα. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη ευχαρίστησε το δήμο Χανίων και όλους τους παρευρισκόμενους για την εκδηλωση ενώ ο καθηγητής ιστορίας κ. Δερτίλης στάθηκε στη συμβολή του Κων. Μητσοτάκη στις συμφωνίες της Τρομάρισσας – Θερίσου.
Από την πλευρά της η κα Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο του Κων. Μητσοτάκη για την Κρήτη και ότι ήταν περήφανος για το Πολυτεχνείο και τον ΟΑΔΥΚ.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε «ήταν ηθική μας υποχρέωση, να αποδώσουμε σαν τοπική κοινωνία και όχι μόνο, εδώ στη γενέτειρά του τη δέουσα τιμή στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τη στάση και τις αποφάσεις του σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ως ένας εκ των πρωταγωνιστών. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, πάνω από πολιτικές τοποθετήσεις, αναγνωρίζοντας αυτή την οφειλόμενη τιμή, αποφάσισε τόσο την ονοματοδοσία της οδού “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”, στην οποία βρεθήκαμε προηγουμένως, όσο και τη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης, που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Αποδίδουμε, λοιπόν, σήμερα όλοι εμείς ως Δήμος και ως κοινωνία την πρέπουσα τιμή σε ένα ξεχωριστό μέλος μας, που σφράγισε τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά το β΄ ήμισυ του 20ου αιώνα. Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Χανίων στις εκλογές του 1946, σε ηλικία 27 ετών και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εμφύλιας σύρραξης στην Κρήτη, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών Υπουργός σε πολλές μεταπολεμικές κυβερνήσεις και έφτασε μέχρι το αξίωμα του Πρωθυπουργού της χώρας μας.
Επιτρέψτε μου σε μία προσωπική παρένθεση, να αναφέρω ότι εκτός από την προσωπική μου γνωριμία, έχω και μαρτυρίες από τον πατέρα μου για τον τιμώμενο, με τον οποίο βρέθηκε μαζί στο ίδιο κελί μελλοθανάτων στις φυλακές της Αγυιάς, το τελευταίο εξάμηνο της Γερμανικής κατοχής.
Στη μακρά πολιτική του διαδρομή, ο τιμώμενος είχε το προνόμιο να είναι παρών σε κρίσιμες περιόδους της εθνικής μας ζωής. Μάλιστα, για τη συμμετοχή του αυτή, όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει επισημάνει, δεν διεκδίκησε το αλάθητο. Αντίθετα εκείνο, που χαρακτήριζε την πολιτική του δραστηριότητα ήταν το πάθος για τη συμμετοχή, την οποία, όπως τόνιζε, οι πολιτικοί οφείλουν στον λαό, που υπηρετούν.
Πολιτικός, που δεν δίσταζε να λέει αυτό, που πραγματικά πίστευε, όπως όλοι παραδέχονται. Υπήρξε δε υποστηρικτής της Εθνικής Συνεννόησης, την οποία και εφάρμοσε στην πράξη, όποτε του δόθηκε η ευκαιρία.
“Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Η πολιτική είναι λειτούργημα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στόχος σου είναι να βοηθάς τον λαό και όχι να την μεταχειρίζεσαι για να επιβεβαιώνεις την ματαιοδοξία σου ή ως μέσο ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων. Στη μακρά μου πολιτική πορεία άσκησα πολιτική έχοντας ένα στόχο και μια βασική φιλοδοξία, να ανοίγω νέους ορίζοντες για τον τόπο” είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στο κύκνειο άσμα του, στην ομιλία – απόσταγμα μιας μακράς πολιτικής διαδρομής, όταν σε ηλικία 86 ετών, έπειτα από 58 έτη παρουσίας στον δημόσιο βίο, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή. Προσφέροντας, λοιπόν, έναν σημαντικό πολιτικό λόγο, η μεγάλη αυτή προσωπικότητα επεσήμανε και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό: “Συμπεριφέρθηκα πάντα με φυσική και πολιτική γενναιότητα. Κοιτώντας τον ελληνικό λαό στα μάτια και λέγοντάς του πάντα αυτό, που πίστευα: Την αλήθεια. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν να γνωρίζουν πάντα την αλήθεια”.
Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στην παρούσα χρονική στιγμή εργαζόμαστε από κοινού με το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης” και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τη WWF Ελλάς και τη στήριξη και άλλων φορέων, όπως το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης, για την υλοποίηση της πρότυπης οικολογικής δράσης, με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη». Πρόκειται για την τελευταία επιθυμία του τιμώμενου, του οποίου η αγάπη για την Κρητική Φύση είναι γνωστή, που στόχο έχει την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και βασίζεται:
στη δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών, μήκους 58 χλμ.
στη δημιουργία βοτανικού κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και
στην οικολογική αποκατάσταση των Λευκών Ορέων μέσα από μια πρότυπη δράση αναδάσωσης σε έκταση 1.300 στρεμμάτων. Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή πάνω από το Θέρισο, για την οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί μια μελέτη οικολογικής αποκατάστασης, όπου πέρα από φυτεύσεις θα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως την αντιπυρική προστασία της περιοχής. Διορατικότητα, θάρρος, κρίση, λογική, συνέπεια και ρεαλισμός, υπήρξαν μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του διεθνούς κύρους Ευρωπαίου αυτού πολιτικού, που η Ιστορία έχει κατατάξει πλέον στη χορεία των μεγάλων και άξιων πολιτικών. Ενός πολιτικού, που δικαιώθηκε εν ζωή, νιώθοντας βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πιστεύοντας σ’ αυτές, όπως παραδέχονται φίλοι και αντίπαλοι.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου, δανειζόμενος μια φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη αξία για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες: “Ονειρεύομαι μια Ελλάδα, που να πρωτοπορεί και να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά τις υπόλοιπες χώρες, όχι μια Ελλάδα, που να στηρίζεται στις παλιές δόξες, που έχει, ή να επαιτεί εν ονόματι της ιστορίας της”»
Το πατρικο ποτε θα γινει μουσείο?