Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Επισημάνσεις ερευνητών: Οικολογικό το μέλλον της ελιάς

Προτάσεις για την ελαιοκαλλιέργεια παρουσιάζονται στο πλαίσιο προγράμματος του Ινστιτούτου Ελιάς.

«Η οικολογική γεωργία για τη ελιά είναι το μέλλον»! Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση παρουσιάζονται σήμερα Τετάρτη στο “Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών του ΕΛΓΟ Δήμητρα”, τα αποτελέσματα ερευνητικής εργασίας 4 ετών στα πλαίσια του προγράμματος PRIMA Sustainolive.

Επιστήμονες από ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα εξειδικεύουν τις προτάσεις τους προς τους φορείς και τους παραγωγούς για μια βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια. Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες του προγράμματος και ολοκληρώνονται σήμερα με τον κ. Γιώργο Κουμπούρη ερευνητή του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπών-ΕΛΓΟ Δήμητρα” να κάνει λόγο «για μια διεθνή συνεργασία με της συμμετοχή των μεγαλύτερων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης που έχουν να κάνουν με την οικολογική καλλιέργεια της ελιάς.»
Ο κ. Κουμπούρης επισήμανε τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η καλλιέργεια της ελιάς θα πρέπει να περάσει σε άλλο επίπεδο.

Ειδικότερα:
• ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: «Πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής της ελαιοκαλλιέργειας που έχει αυξηθεί πάρα πολύ, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πόσο έχουν ακριβύνει λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Η οικολογική καλλιέργεια θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δοθεί μια “ανάσα” στους παραγωγούς κάνοντας βιώσιμη την καλλιέργεια τους. Παρόλο που φέτος οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου ήταν αυξημένες ξέρουμε ότι δεν θα είναι πάντα έτσι, ήταν συγκυριακό αυτό άρα πρέπει να κάνουμε μακροπρόσθεσμα βιώσιμη την ελαιοκαλλιέργεια. Μετά από 4 χρόνια έρευνας και συνεργασίας με πολλούς αγροτικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζονται στα πλαίσια του προγράμματος προτάσεις και τρόποι δοκιμασμένοι πρακτικά για να μειωθεί το κόστος παραγωγής» τόνισε ο ερευνητής.
• ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχικό καθήκον για όλους. Επίσης η νέα ΚΑΠ είναι απόλυτα στοχευμένη στο περιβάλλον που σημαίνει πως όλες οι επιδοτήσεις, τα προγράμματα, ο σχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής αφορά το περιβάλλον. Κατά την γνώμη μου δεν είναι ωφέλιμο για τη γεωργία να δίνουμε απλά λεφτά σε επιδοτήσεις, πρέπει να δίνεις στοχευμένες επενδύσεις σε αναπτυξιακούς στόχους, σε έργα υποδομών σε έργα που θα βοηθήσουν τος αγρότες μακροπρόσθεσμα. Το να δώσεις 100 ευρώ σε ένα αγρότη δεν θα τον βοηθήσει, αν τους φτιάξει όμως φράγματα εξασφαλίζοντας νερό, αν χρηματοδοτήσεις μονάδες τυποποιήσης ή άλλες υποδομές τότε πραγματικά βοηθάς. Πρέπει να προετοιμάσουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες ώστε να είναι έτοιμοι σε αυτή τη μετάβαση σε αυτήν την πιο περιβαλλοντική καλλιέργεια» επισήμανε ο κ. Κουμπούρης.
• ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: «Φέτος είδαμε ένα ήπιο χειμώνα με τα φυτά να μην ανθίζουν, βροχές την άνοιξη με καταστροφές για το αμπέλι και προβλήματα για την ελιά, καύσωνες τώρα. Δεν είμαστε έτοιμοι, δεν έχουμε βάλεις το μυαλό μας ότι αυτά θα συμβαίνουν συνεχώς και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα και να τα αντιμετωπίζουμε. Στα πλαίσια τους προγράμματος έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο ερευνητής.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα με συζήτηση για τη: «Μείωση του κόστους παραγωγής και της χρήσης χημικών στην ελαιοκαλλιέργεια με εφαρμογή οικολογικών πρακτικών» Ανάμεσα στους ομιλητές και ο κ.Roberto Garcia Ruiz καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Jaen στην Ισπανία, συντονιστής του έργου PRIMA Sustainolive που θα αναφερθεί στις “Διεθνείς καινοτομίες στην ελαιοκομία, ενώ για το Ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο για τους φορείς και τους παραγωγούς θα μιλήσει ο κ. Alejandro Gallego. Φορέας Tekeroverde από την Ισπανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα