Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Επισημάνσεις σε παρουσίαση βιβλίου: Θησαυρός το ελαιόλαδο

Στις πάνω από 630 σελίδες και τους πάνω από 37 συµµετέχοντες στη συγγραφή του βιβλίου “Το Ελαιόλαδο και ο λειτουργικός του Ρόλος” αναδεικνύεται όλη η πορεία του Ελαιολάδου, απαντώνται οι ερωτήσεις και οι απορίες όλων καθώς επίσης ενισχύεται η νέα γνώση για την παραγωγή, συγκοµιδή, τυποποίηση και κατανάλωση του.

Πρόκειται για  την Εγκυκλοπαίδεια του Ελαιολάδου, όπως χαρακτηρίστηκε την οποία συνέγραψε ο Οµότιµος Καθηγητής του ∆ιεθνούς Πανεπιστηµίου Ελλάδας, Απόστολος Κυριτσάκης σε συνεργασία µε επιστήµονες, ειδικούς, παραγωγούς και ασχολούµενους µε την ελιά και τα παράγωγα της, βιβλίο που παρουσιάστηκε χθες το απόγευµα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Σύµφωνα µε τον καθηγητή Απόστολο Κυριτσάκη το ελαιόλαδο είναι ένας θησαυρός και όσο ασχολούµαστε µαζί του αντιλαµβανόµαστε και µαθαίνουµε περισσότερα για την αξία του. “Σήµερα υπάρχει µεγάλη γνώση για στοιχεία του ως λειτουργικό τρόφιµο, παράλληλα όµως και για το πως µπορούµε να παράξουµε ελαιόλαδο καλής ποιότητας µε τα συστατικά, για τα οποία µιλούν οι επιστήµονες Έλληνες και ξένοι. Χαίροµαι διότι νέοι άνθρωποι έχουν στραφεί µε ενδιαφέρον στην ποιοτική παραγωγή. Πρέπει να µάθει ο κόσµος επίσης, ότι στον οργανισµό µας υπάρχουν επιβλαβείς ενώσεις που το ελαιόλαδο καλής ποιότητας λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι τους”.

Ο ελαιοπαραγωγός, ελαιουργός Ευτύχης Ανδρουλάκης ο οποίος συµµετέχει συγγραφικά στο βιβλίο του καθηγητή Κυριτσάκη, τόνισε πως µέσα στο βιβλίο υπάρχουν όλες οι απαντήσεις για κάθε ερώτηση, που µπορεί να αφορά στο ελαιόλαδο. “Η µετεξέλιξη του ελαιολάδου είναι δυναµική και τεράστια, το µέλλον του είναι πολύ ισχυρό και σε αυτό πρέπει να λειτουργήσουν όλοι οι αρµόδιοι, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εκπαίδευση όλων, που αφορά στο προϊόν λάδι”.

Όπως είπε ο δήµαρχος Χανίων Παναγιώτης Σηµαντηράκης, η ανάδειξη όλων των ωφελειών του ελαιολάδου είναι σηµαντική για τον τόπο µας, για παραγωγούς, καταναλωτές και όσους ασχολούνται µε το συγκεκριµένο προϊόν. “Εδώ και δεκαετίες ο καθηγητής κ. Κυριτσάκης από όποιο πόστο και αν έχει θητεύσει, µέσα από την µεγάλη του διαδροµή, έχει καταφέρει να αναδείξει και να διδάξει όλα όσα αφορούν στο ελαιόλαδο”.

Σύµφωνα µε τον Αλέξανδρο Μαρκαντωνάκη, Χηµικός Μηχανικός διευθυντής της ΑΒΕΑ, “η  πορεία το µέλλον και η ανάδειξη της αξίας του ελαιολάδου έρχονται να συναντήσουν µία νέα περίοδο όπου αναδεικνύονται και τα υποπροϊόντα της ελιάς”. Γνωστοποίησε ότι η παραγωγή του κατσίγαρου έχει µειωθεί σε µεγάλο βαθµό, µε τα επόµενα χρόνια να µηδενιστεί η παραγωγή του. “Έχουµε φτάσει στο σηµείο να µην υπάρχουν υπολείµµατα που να µολύνουν το περιβάλλον. Υπάρχει αξιοποίηση υποπροϊόντων είτε σαν βιοµάζα, ή ζωοτροφή, καθώς επίσης γίνονται έρευνες για το πως µπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, λόγω των πολύ καλών και ισχυρών συστατικών που εµπεριέχουν όπως για παράδειγµα οι φαινόλες και πως µπορεί να χρησιµοποιηθούν τόσο στη διατροφή όσο και στα καλλυντικά”.

Για µία αξιόλογη προσπάθεια ετών που έρχεται να συµπληρώσει το έργο ζωής του καθηγητή και συγγραφέα κ. Κυριτσάκη, έκανε λόγο ο Γιάννης Αποστολάκης ΣΕΦ, γευσιγνώστης ελαιολάδου και πρεσβευτής του Ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής, επισηµαίνοντας ότι “πέρα από το γεγονός πως ενισχύει τη γεύση, βοηθάει στην υγεία του καταναλωτή, αρκεί να είναι όσο πιο φρέσκο γίνεται. Οι παλιότεροι έλεγαν φρέσκο λάδι και παλαιό κρασί. Πάντα τυποποιηµένο όµως λάδι, όχι χύµα, διότι ουδείς γνωρίζει τις συνθήκες διατήρησης του. Παράλληλα διαπιστώνω πως υπάρχει µία άγνοια στους καταναλωτές για να εντοπίσουν το καλό λάδι µε τα σωστά συστατικά και στοιχεία. Χρειάζονται επιµορφώσεις και στους παραγωγούς αλλά και στους καταναλωτές”.

Η περιφερειακή σύµβουλος υπεύθυνη για τον πρωτογενή τοµέα Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη συνεχάρη την προσφορά του καθηγητή κ. Κυριτσάκη στο επίπεδο των γνώσεων και των ερευνών για το ελαιόλαδο το οποίο όπως είπε, είναι αιτία µεταξύ άλλων που η υγεία των Κρητικών από τα αρχαία χρόνια ξεχώριζε.

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα