Η αύξηση των μισθών ώστε να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί απέναντι στον πληθωρισμό που μαστίζει την αγορά και πλήττει την κατανάλωση, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Επομελητηρίων Ελλάδας, Ιωάννης Μασούτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Ένωσης στα Χανιά. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου για τη δυσκολία πρόσβασης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό, ενώ επεσήμανε την ανάγκη η προεκλογική περίοδος να ολοκληρωθεί γρήγορα ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία.
Εν τω μεταξύ νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, τόνισε ότι θα πρέπει «να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ακυβερνησίας που φαίνεται ότι θα προκύψει» από την κάλπη της απλής αναλογικής. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις της Πολιτείας και να μην υπάρξει «οπισθοδρόμηση».
Ειδικότερα, ο κ. Μασούτης στην εισήγησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ζητούμενο είναι «να συνεχιστεί η αισιοδοξία και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, που σε εξαίρεση από το παγκόσμιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, στην χώρα μας το πρόσημο παραμένει θετικό» και πρόσθεσε: «Παρά το προβλήματα του ενεργειακού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις την πολιτείας όπως:
– Περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών που να προάγουν την επιχειρηματικότητα.
– Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ.
– Αξιοποίηση των 27 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης για βασικά έργα υποδομών.
– Ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του Δημοσίου στο gov.gr.
– Απλούστευση διαδικασιών που χαρακτηρίζονται από έντονη γραφειοκρατία, όπως η μεταβίβαση ακινήτων, με εφαρμογές όπως οι ψηφιακός φάκελος ακινήτων.
– Ολοκλήρωση των μεγάλων ψηφιακών έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα περισσότερα βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης.
– Αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές.
– Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα στη λειτουργίας τους.
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες».
«Το βασικό αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας κι ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν μπορεί να είναι άλλο, από το να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ακυβερνησίας που φαίνεται ότι θα προκύψει. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επηρεαστεί η θετική πορεία εξαγωγών, τουρισμού, της προσέλκυσης επενδύσεων καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι άνθρωποί τους έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται, να προσαρμόζονται, να γίνονται πιο ανθεκτικές, ομως σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει περίοδος πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής ομαλότητας», επεσήμανε ο κ. Μασούτης.
Ο ΑΝΤ. ΡΟΚΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές και τα «μηνύματα ανησυχίας» που εκπέμπονται λόγω των αναταράξεων που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος, τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη «δημοκρατική ευκαιρία» και να επιλέξουν «τις πλέον αποτελεσματικές στρατηγικές και ικανούς υποψήφιους που θα αναμετρηθούν με τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και οι επιχειρήσεις μας».
«Για να υπερασπιστούμε την Οικονομία μας οφείλουμε να αναζητήσουμε τους πιο άξιους να μας εκπροσωπήσουν – απερίσπαστοι από τα συνηθισμένα μικροπολιτικά παιχνίδια αποπροσανατολισμού μας. Ας μετατρέψουμε λοιπόν την – κατά τους κινδυνολόγους – “επικίνδυνη” προεκλογική περίοδο για την Οικονομία σε ευκαιρία Ανάπτυξης και Προόδου για την Ελλάδα μας και το νησί μας».
Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
Ο κ. Ροκάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακόμα δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τη 15ετή οικονομική κρίση καθώς «η χώρα διαθέτει ακόμα το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη».
Επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο για τη χώρα μετά της εκλογής να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η επενδυτική βαθμίδα «ώστε να μη μπει ξανά στον “αναπνευστήρα”, επανακτώντας – μετά από μια δεκαετία – πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης των επιχειρήσεών μας».
Αναφέρθηκε σε θετικά σημάδια για την οικονομία, αλλά και τα “σύννεφα” που προκαλούν οι συνεχιζόμενες διεθνείς γεωπολιτικές συγκρούσεις και τραπεζικές αναταράξεις.
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια, τόνισε ότι για να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η σταθερότητα «απαιτείται γενναία ένταση μέτρων στήριξης και βιώσιμου περιορισμού των χρεών, σε συνδυασμό με την αξιόπιστη διεύρυνση των δικαιούχων». «Σήμερα, μόνο το 30% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, την ίδια στιγμή που τα επόμενα επτά χρόνια η χώρα έχει εξασφαλίσει και είναι διαθέσιμα από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ 2021-2027, Κ.Α.Π. και Ταμείο Ανάκαμψης) προς απορρόφηση περίπου 70 δισ. ευρώ πόρων. Η πολιτική ηγεσία που θα επιλέξουμε μετά τις εκλογές θα αναμετρηθεί με την ιστορική στρατηγική πρόκληση της αποτελεσματικής και σχεδιασμένης απορρόφησης των πολύτιμων κονδυλίων, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αναδειχθούν από “αδύναμο κρίκο”, σε έναν από τους δυναμικότερους παράγοντες της μετάβασης της Ελληνικής Οικονομίας στο Μέλλον», επεσήμανε.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Κρήτης αναφέρθηκε στον τουρισμό και τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη τρέχουσα σεζόν. «Τα δεδομένα από τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού Πτήσεων δείχνουν ότι στις αφίξεις αεροσκαφών υπολογίζεται αύξηση 8,8% και 16,1% σε σχέση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα, ενώ οι θέσεις επιβατών θα αυξηθούν κατά 18% σε σχέση με το 2022 και κατά 31% συγκριτικά με το 2019», σημείωσε. Τόνισε την ώθηση που θα δώσει στην τοπική οικονομία το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο που αναμένεται να λειτουργήσει το 2028 αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ραντάρ προσέγγισης εντός του 2024, στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” η οποία θα επιτρέψει τη σημαντική αναβάθμιση της χωρητικότητας και της ασφάλειάς του.
Μίλησε ακόμα για την άνοδο της κρουαζιέρας κι ότι στα Χανιά προωθείται η ένταξη του νέου σταθμού επιβατών της Σούδας στη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να διεκδικήσει το λιμάνι την υπεραξία που αξίζει ως home-port, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό της ενίσχυσης της δυναμικότητάς του μέσω της αναγκαίας επέκτασης της προβλήτας “Αδρίας”.
Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει των εκλογών
ΒΟΑΚ – ΕΞΑΓΩΓΕΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε ό,τι αφορά τον ΒΟΑΚ ο κ. Ροκάκης τόνισε ότι το κύριο τμήμα του έργου, μήκους 157,3 χλμ. (Χανιά – Ηράκλειο), «έφτασε επιτέλους στην τελική φάση (8 Μάϊου) της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης από το Υπουργείο Υποδομών με κατασκευαστικό έργο ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ».
Για τις εξαγωγές από την Κρήτη μίλησε για την εντυπωσιακή άνοδο που κατέγραψαν τα τελευταία χρόνια και ιδίως ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών: «αυτός αποτελεί το 58,8% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 400,9 εκ. ευρώ, και σημείωσε τη χρονιά που πέρασε δυναμική αύξηση ίση με 14,7%. Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 26,3% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 11,6%», είπε.
Για τον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε στις ελπιδοφόρες προοπτικές που ανοίγονται από τις σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας ExxonMobil – Hellenic Energy στα θαλάσσια blocks Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ειδικότερα για τα Χανιά ο κ. Ροκάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης των Χανίων σε σύγχρονο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» και την ολοκλήρωση του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου και την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξης Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού, προϋπολογισμού €1.340.000, με στόχο, την έμπρακτη προώθηση της ίδρυσης και λειτουργίας πρότυπων Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάδειξης Παράκτιων Οικοσυστημάτων, αξιοποιώντας με το Πολυτεχνείο Κρήτης την επιστημονική υποστήριξη των πλέον σύγχρονων μοντέλων μέτρησης της φέρουσας ικανότητας, ξεκινώντας από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου».
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΓΟΡΑΣ – ΑΕΙ
Ο κ. Ροκάκης υπογράμμισε την ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος να αξιοποιήσει τη γνώση που παράγεται στα ελληνικά ΑΕΙ και τα ερευνητικά ιδρύματα λέγοντας πως «απαιτείται άμεσα μια νέα στρατηγική συμμαχία Καινοτομίας για την Περιφερειακή Ανάπτυξη με ολοκληρωμένο σχέδιο και πολύπλευρη δράση».
Σημείωσε ότι στο επίκεντρο του νέου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού οφείλει να τεθεί και η Γεωργία ακριβείας με την ενίσχυση της χρήσης της Τεχνολογίας στην καλλιέργεια, προσφέροντας αύξηση της αγροτικής παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων για λιπάσματα, φάρμακα, νερό και ενέργεια και κατ’ επέκταση προστασία του περιβάλλοντος.
Επεσήμανε δε ότι χρειάζεται να ιδρυθεί ένα «Ευφυές Κέντρο Αγροδιατροφικών Ικανοτήτων», το οποίο θα προσφέρει στους παραγωγούς και στις επιχειρήσεις ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξειδίκευσης και καινοτομίας.
«Κορυφαία προτεραιότητα της Περιφερειακής Ανάπτυξης οφείλει να είναι η οργανική και διαρκής σύμπραξη μεταξύ του συνόλου των Τουριστικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας», τόνισε.