Να ξεναγηθούν στην συναρπαστική ιστορία της Τυπογραφίας είχαν μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και Τούρκοι ακαδημαϊκοί που επισκέφθηκαν χθες το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο.
Πρόκειται για τον Guin Kut, Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ( Bogazici University) στην Κωνσταντινούπολη και μέλος της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο κ. Kut επισκέφθηκε το Μουσείο μαζί με την σύζυγο του επίσης Πανεπιστημιακό, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Sule Kut και την ερευνήτρια κόρη τους, Naz Defne Kut υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Koc στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον σύντροφό της Κωνσταντίνο Ξυπόλητο, υποψήφιο Διδάκτωρ στο ίδιο πανεπιστήμιο.
«Εντυπωσιακό Μουσείο, μια εντυπωσιακή προσπάθεια όχι μόνο λόγω του πλούτου των συλλογών του αλλά και της βαθιάς ποιότητας που χαρακτηρίζει ό,τι παρουσιάζεται. Αυτά που είδα εδώ δεν τα έχω δει πουθενά αλλού. Τόσο αυθεντικό υλικό, συγκεντρωμένο σε ένα Μουσείο σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον και σε άριστη μουσειολογική επιμέλεια παρουσιάζοντας την εξέλιξη της τυπογραφίας. Εντυπωσιακό! Μου άρεσε πάρα πολύ» ανέφερε ο κ. Kut ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον 8ο διεθνή διαγωνισμό αφίσας. «Ο διεθνής διαγωνισμός είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων. Όταν είδα στο αμφιθέατρο του Μουσείο τις επιλεγμένες αφίσες του διαγωνισμού όχι μόνο εντυπωσιάστηκα αλλά και συγκινήθηκα γιατί προέρχονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου και επικοινωνούν μηνύματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Κάθε γραφίστας αναλόγως από την χώρα που προέρχεται παρουσιάζει κάτι διαφορετικό και τόσο επικοινωνιακά όσο και αισθητικά το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό, από νικητές αλλά και διακεκριμένους γραφίστες. Πιστεύω ότι η έκθεση αυτή θα μπορούσε να γίνει Κατάλογος ή ντοκιμαντέρ και θεωρώ ότι τα Ηνωμένα Έθνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα ενδιαφέρονταν γι΄ αυτό. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του Μουσείου!».
«Από την αρχή επέμενα ότι ήταν επιβεβλημένη η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας λόγω των εκθεμάτων και των εκθέσεων του. Η μουσειολογική επιμέλεια είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Θα μπορούσε να ξοδέψω ώρες σε κάθε ξεχωριστή αίθουσα του. Η έκθεση Ιστορία της Γραφής είναι εξαιρετική και καλά σχεδιασμένη. Με εντυπωσίασαν τα πάντα και η ξενάγηση ήταν πολύ κατατοπιστική με πολλές πληροφορίες» ανέφερε η Πανεπιστημιακός, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Sule Kut.
Από την μεριά της η ερευνήτρια Naz Defne Kut υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Koc- Τμήματος Ιστορία της Τέχνης, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία βρίσκεται στην Κρήτη στο πλαίσιο έρευνα της που επικεντρώνεται σε απεικονίσεις (χαρακτικά, γκραβούρες) του 16ου και 17ου αιώνα που αφορούν την Οθωμανική περίοδο και βρίσκονται σε εκδόσεις που τυπώθηκαν στην Βενετία, σημείωσε πως: «Για την έρευνα μου η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας ήταν πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα γιατί είδα πολλά χαρακτικά, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες κ.α. Παράλληλα ξετυλίχθηκε μπροστά μου όλη η ιστορία της Τυπογραφίας, από τις απαρχές της μέχρι σήμερα. Είναι μια πανέμορφη και πολύ μεγάλη συλλογή, δεν περίμενα να έχει αυτήν την έκταση και αυτόν τον πλούτο. Επίσης εντυπωσιάστηκα με την μουσειολογική επιμέλεια».