Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Επισκέψεις από δεκάδες Ρεθυµνιώτες µαθητές στο Μουσείο Τυπογραφίας

Γνωριµία µε την Τέχνη της Τυπογραφίας για δεκάδες Ρεθυµνιώτες µαθητές που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο Τυπογραφίας ‘‘Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη’’, στο ΒΙΟ.ΠΑ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραµµάτων.

Συγκεκριµένα την Τετάρτη 7/2 το Μουσείο επισκέφθηκαν περίπου τριάντα µαθητές του ΓΕΛ Πανόρµου. Ακολούθησε την Παρασκευή 9/2 επίσκεψη τριάντα µαθητών από το ∆ηµοτικό σχολείο Σταυρωµένου Ρεθύµνου και τη ∆ευτέρα 12/2 επίσκεψη σαράντα µαθητών από το ∆ηµοτικό σχολείο Πανόρµου Ρεθύµνου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έµειναν εντυπωσιασµένοι από τις συλλογές του καθώς αρκετοί επισκέφθηκαν το Μουσείο για πρώτη φορά. Οι µαθητές είχαν την µοναδική ευκαιρία να τυπώσουν σε τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα και να περιηγηθούν στις πλούσιες συλλογές του Μουσείου όπου παρουσιάζεται η Τέχνη της Τυπογραφίας από τις απαρχές της µέχρι σήµερα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε προβολή βίντεο µε την σύγχρονη µέθοδο εκτύπωσης µέσα από το παράδειγµα της εφηµερίδας «Χανιώτικα νέα», το τυπογραφείο της οποίας βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο Τυπογραφίας. Τους µαθητές ξενάγησαν η µουσειολόγος Μυρτώ Κοντοµιτάκη και δηµοσιογράφος των «Χανιώτικων νέων».

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Μονάκης, καθηγητής του ΓΕΛ Πανόρµου: «Το Μουσείο ήταν πολύ ενδιαφέρον. Είδαµε παλιά τυπογραφικά µηχανήµατα, στα παιδιά άρεσε πολύ και η αίθουσα µε τις φωτογραφικές µηχανές. Προσωπικά µου άρεσε πολύ η παλιά διαδικασία τυπώµατος καθώς τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν ένα εξώφυλλο εφηµερίδας σε µηχάνηµα του 19ου αιώνα κάτι που τους έκανε εντύπωση και το χάρηκαν, καθώς δεν το είχαν ξανακάνει, αφού επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας για πρώτη φορά».

Από µεριάς του, ο καθηγητής του ΓΕΛ Πανόρµου Γιώργος Βαβουράκης, ξεχώρισε τα πιο παλιά τυπογραφικά πιεστήρια του Μουσείου τα οποία είναι όλα λειτουργικά και σε κάποια από αυτά τα παιδιά µπορούσαν να τυπώσουν: «Είχαν ενδιαφέρον τα αρχαιότερα µηχανήµατα του Μουσείου και το γεγονός ότι τα θα παιδιά µπορούσαν να τυπώσουν live. Γενικά όλη η ιστορία της τυπογραφίας όπως ξετυλίγεται µέσα από τις συλλογές του Μουσείου είχε ενδιαφέρον. Ευχαριστούµε πολύ!»
«Μου άρεσε πολύ η έκθεση µε την Ιστορία της Γραφής αλλά και το γεγονός ότι µπορούσαµε να τυπώσουµε κι εµείς σε κάποια παλιά τυπογραφικά πιεστήρια. Όλα ήταν πολύ ωραία!» επεσήµανε ο Τάσος, µαθητής της Α’ Λυκείου στο ΓΕΛ Πανόρµου.
Να φτιάξουν την δική τους εφηµερίδα και να γίνουν για λίγο «µικροί δηµοσιογράφοι» είχαν οι περίπου τριάντα µαθητές της Γ’ τάξης από το ∆ηµοτικό σχολείο Σταυρωµένου Ρεθύµνου, που επισκέφθηκαν την Παρασκευή 9/2 το Μουσείο Τυπογραφίας.

Τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο µε την σύγχρονη µέθοδο εκτύπωσης εφηµερίδας µέσα από το παράδειγµα του τυπογραφείου των «Χανιώτικων νέων» ενώ είχαν την ευκαιρία και να ταξιδέψουν στην ιστορία της τυπογραφίας, τυπώνοντας σε µηχανήµατα του 1800. Όπως ανέφερε η δασκάλα του σχολείου Λίτσα Παπαδάκη «το εκπαιδευτικό πρόγραµµα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον. Το πλεονέκτηµα του προγράµµατος είναι η σύνδεση του παρελθόντος και του παρόντος αφού οι µαθητές βλέπουν πως οι τυπογράφοι στοιχειοθετούσαν στο παρελθόν κάθε λέξη και τύπωναν µια εφηµερίδα. Αυτό γίνεται µε πολύ βιωµατικό τρόπο αφού τα ίδια τα παιδιά µπορούν να τυπώσουν σε µηχανήµατα του 19ου αιώνα. Επίσης στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν την δική τους εφηµερίδα!».

«Ήταν όλα πάρα πολύ ωραία και πολύ ενδιαφέροντα για τα παιδιά. Τύπωσαν και έγραψαν ως µικροί δηµοσιογράφοι την εφηµερίδα τους, µαθαίνοντας τις αξίες της οµαδικότητας και της συνεργασίας. Επίσης ήταν πολύ ενδιαφέρον που είδαµε την εξέλιξη της τυπογραφίας από την γέννηση της µέχρι σήµερα» ανέφερε η εκπαιδευτικός Ήλια Βόσνου στο ∆.Σ Σταυρωµένου.

Χθες ∆ευτέρα το Μουσείο Τυπογραφίας επισκέφθηκε το ∆ηµοτικό σχολείο Πανόρµου Ρεθύµνου, το οποίο έχει περίπου 40 µαθητές. Τα παιδιά αφού τύπωσαν σε µηχανήµατα του 19ου αιώνα έφτιαξαν τις δικές τους εφηµερίδες, στο πλαίσιο του προγράµµατος «Μικροί δηµοσιογράφοι εν δράσει».
Ενθουσιασµένοι µε το Μουσείο δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Η εκπαιδευτικός στο ∆.Σ Πανόρµου Μαρία Χρυσαφίδου ανέφερε πως «ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακό και το πρόγραµµα και ο χώρος και η ξενάγηση. Τα παιδιά συµµετείχαν και έκαναν πράγµατα, φτιάξανε την δική τους εφηµερίδα, τύπωσαν σε παλιά µηχανήµατα κτλ».
«Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένας υπέροχος προορισµός, που µπορούν και πρέπει να έρθουν όλα τα σχολεία της Κρήτης. Θεωρώ ότι έχει γίνει αξιόλογη δουλειά µε πολύ µεράκι και προσωπική δουλειά από τους υπεύθυνους.

Η ξενάγηση είναι φανταστική και τα παιδιά µαθαίνουν πράγµατα τα οποία θα τους µείνουν στο µυαλό λόγω του βιωµατικού κοµµατιού του προγράµµατος. Αξίζει όλα τα σχολεία της Κρήτης να κάνουν µια επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας» επεσήµανε ο εκπαιδευτικός του σχολείου Γιάννης Ρηγάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα