Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τίτλο «The future of the jobs vs The jobs of the future» πραγματοποιήθηκε η τρίτη κινητικότητα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη των Χανίων από 29-11-2021 μέχρι 3-12-2021 Εκπαιδευτικοί από επαγγελματικά σχολεία της Ουγγαρίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας επισκέφθηκαν το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων προκειμένου να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές και συχνά παρωχημένες μεθόδους στον χώρο της εκπαίδευσης. Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στην Τεχνική – Επαγγελματική εκπαίδευση ως σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο της κοινωνίας «της γνώσης και της πληροφορίας».
Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την παρουσίαση της ιστορίας της Τεχνικής – Επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη των Χανίων. Τονίστηκε η σημασία που είχε δοθεί από νωρίς, αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης σε μία χώρα με προβληματική οικονομία και μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Ακολούθησε η παρουσίαση των δράσεων που προωθεί το σχολείο ως καλές πρακτικές και καινοτόμα προγράμματα που δεν υπαγορεύονται από το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά έχουν ως αφετηρία τους την πρωτοβουλία, την διάθεση και την ευαισθησία κάποιων εκπαιδευτικών που αγωνίζονται καθημερινά να αλλάξουν το σχολείο «από μέσα». Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Μεταλυκειακού Έτους – Μαθητείας, που εφαρμόζεται υπό την εποπτεία εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων από το 2017. Η κυρία Τρίκκα Μαρία, η οποία είχε τελέσει υπεύθυνη του προγράμματος Μαθητείας του νομού Χανίων, ανέδειξε τα οφέλη αλλά και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται καθώς το κέντρο βάρους έχει πλέον μετατοπιστεί από τις γνώσεις στις δεξιότητες και τις ικανότητες και στη διά βίου προσαρμογή του ατόμου σε μία κοινωνία υψηλής διακινδύνευσης, ενώ ο κύριος Καλαμαρίδης Αντώνιος (ιδιοκτήτης του CHANIA CAR & TRUCKS) κατέθεσε σε μία συζήτηση που ακολούθησε την προσωπική του άποψη από την οπτική του εργοδότη που απασχόλησε αρκετούς μαθητευόμενους.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε και δραστηριότητες ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστικότερη γνωριμία των επισκεπτών με τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη νοοτροπία καθώς και η επαφή τους με τις σύγχρονες όψεις της ελληνικής κοινωνίας. Στο διάστημα της 5ήμερης διαμονής τους στα Χανιά οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία πόλη με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, να συνομιλήσουν με κατοίκους, να περπατήσουν στα στενά της Παλιάς πόλης και στο Ενετικό λιμάνι, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική συνοικιών όπως η Χαλέπα, να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα να ακούσουν παραδοσιακή αλλά και μοντέρνα ελληνική μουσική και τελικά να γνωρίσουν την αυθεντική ταυτότητά της. Η επίσκεψη στην οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Ίδρυμα Βενιζέλου αλλά και στους τάφους των δύο γνωστών Κρητικών πολιτικών αποτέλεσαν την αφορμή για να γνωρίσουν οι επισκέπτες την τοπική ιστορία, την προσωπικότητα και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου που καθόρισε την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Όλοι προβληματίστηκαν, εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από την επαφή τους με ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η περιήγηση περιελάμβανε, επίσης, και επισκέψεις σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, πλούσια ιστορία, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στη Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι και στο Οινοποιείο ΠΝΕΥΜΑΤΚΑΚΗ στο δήμο Κισάμου. Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί και η επίσκεψη των εκπαιδευτικών στην Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου τους υποδέχθηκε σε εγκάρδιο κλίμα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής Νικόλαος, ο οποίος τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα με αφορμή της επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στα Χανιά εκφράστηκαν με θερμά λόγια για την οργάνωση του προγράμματος, τον συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει η κ. Ντουρουντάκη Μαρία, υποδιευθύντρια του σχολείου, γοητεύτηκαν από τις φυσικές ομορφιές του τόπου, εντυπωσιάστηκαν από τις γεύσεις και την κρητική φιλοξενία, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν και πάλι την πόλη μας.
Η συνάντηση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό επίπεδο. Νέες ιδέες εκφράστηκαν, καινοτόμες προσεγγίσεις παρουσιάστηκαν και συγχρόνως διατυπώθηκε η διάθεση όλων για εφαρμογή νέων στρατηγικών στην παρακίνηση και παρώθηση των μαθητών. Εξάλλου, η ανταλλαγή εμπειριών αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που στοχεύουν – μεταξύ άλλων – σε μελλοντικές ευρωπαϊκές συνεργασίες και στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής συνείδησης.