Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Επίσκεψη Ερντογάν 
ποικίλων αντιδράσεων

∆εν είναι µακριά η 7η ∆εκεµβρίου όπου στο Μ. Μαξίµου θα συναντηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός µε τον Τούρκο πρόεδρο και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Ο Ερντογάν θα εκθέσει τα δικά του ζητήµατα, γνωστά στη διπλωµατία της Αθήνας, η οποία φαίνεται πως είναι αρκούντως προετοιµασµένη ν’ αντικρούσει τις ανιστόρητες τουρκικές αξιώσεις. Τέτοιου είδους συναντήσεις έχουν εθνικές προεκτάσεις και όχι ιδιωτικό χαρακτήρα.
Πρόκειται για διαφορές που έχουν τεθεί κατά το παρελθόν και για µας δεν έχουν να κάνουν παρά µόνο µε θέµατα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και όχι για ζητήµατα εθνικής κυριαρχίας, ενώ βάσει του δικαίου της θάλασσας είναι αποκλειστικό δικαίωµα κάθε χώρας και επεκτείνει µονοµερώς τα χωρικά της Ύδατα µέχρι τα 12 ν.µ. Συµφωνία κρυφών προκαθορισµένων ζητηµάτων προς συζήτηση δεν νοείται.
Άλλη µια φορά η επίσηµη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και µέσα στην κυβερνητική παράταξη. Η επιλογή του διαλόγου για την επίλυση των προβληµάτων µεταξύ δύο γειτονικών χωρών βάσει των κανόνων του ∆ιεθνούς ∆ικαίου είναι επιβεβληµένη για την αποφυγή εντάσεων και επίσκεψη ασφάλειας, αν και στην εποχή µας είναι πολυδιάστατη, δηλαδή πολιτική, οικονοµική και ανθρωπιστική.
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαµαράς επενέβη σε µια συγκυρία εθνικιστικών εξάρσεων, αναφορικά µε την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Αµφισβήτησε και την κυβερνητική πρακτική υπογραµµίζοντας ότι η Ν.∆. «κινδυνεύει από τον εαυτό της στοχεύοντας στο “κέντρο”, όταν η κοινωνία κινείται δεξιόστροφα…». Επικρίθηκε η πρακτική της επίσκεψης από τον κ. Σαµαρά, ο οποίος διατύπωσε την άποψη του ως εξής: «Μπορούµε εµείς σήµερα να συµφωνήσουµε µ’ αυτόν που όλοι οι σύµµαχοι και εταίροι µας διαφωνούν µαζί του; Με αυτόν που τον θεωρούν µαύρο πρόβατο; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονοµικά και αντιδυτικά; Νοµίζω πως δεν είναι καλή ιδέα». Υπενθύµισε «το µνηµόνιο συνεργασίας για το µεταναστευτικό» που υπέγραψε µε την Ε.Ε. που δεν το τήρησε. Συνεχίζοντας τις επικρίσεις του είπε: «Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς και δηµιουργεί νέα τετελεσµένα εις βάρος µας».
Εκ τούτων συµπεραίνεται ότι είναι «ανοησία να παριστάνουµε ότι συζητάµε µαζί της», όταν επιµένει στους παραλογισµούς της περί γκρίζων ζωνών, ότι το Καστελόριζο επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι τα µισά νησιά του Αιγαίου τα κατέχουµε παρανόµως.
Το πιο σωστό θα είναι πριν τη συνάντηση να συνέλθει το Συµβούλιο των πολιτικών αρχηγών των κοµµάτων για ενηµέρωση των προς συζήτησιν θεµάτων. Σηµειωτέον ότι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις γίνεται αναφορά για “κυριαρχία” και όχι για “κυριαρχικά δικαιώµατα” και τούτο ενέχει πολλές ερµηνείες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα