■ Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής
Η ιστορία της Τυπογραφίας, από τις απαρχές της μέχρι σήμερα, ‘’ξετυλίχθηκε’’ στους φοιτητές του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο ΒΙΟ.ΠΑ.
Τους φοιτητές συνόδευε ο καθηγητής του Τμήματος, Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος ο οποίος από το 1990 ασχολείται με την έρευνα και τον σχεδιασμό ελληνικών γραμματοσειρών, την ιστορία της τυπογραφίας και της γραφιστικής τέχνης.
Στις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, νέες και παλαιότερες, τους φοιτητές ξενάγησαν η Μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης, Μυρτώ Κοντομυτάκη καθως και η δημοσιογράφος Ελένη Φουντουλάκη. Στην πρώτη, μεγάλη και διαδραστική πτέρυγα του Μουσείου οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν σε τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα και στην δεύτερη μεγάλη πτέρυγα -όπου μέχρι το 2008 λειτουργούσε το τυπογραφείο των ‘‘Χανιώτικων νέων’- να δουν την εξέλιξη της τυπογραφίας, διαφορετικές τεχνικές & μεθόδους εκτύπωσης, ένα ατελιέ γραφικών τεχνών, σπάνιες εκδόσεις, τρεις εικαστικές εκθέσεις ‘‘Η Ιστορία της Τυπογραφίας’’, ‘‘Η Ιστορία της Γραφής’’, τα ‘‘Εικαστικά βιβλία’’ καθώς και την νέα αίθουσα φωτογραφίας.
Να σημειωθεί ότι φοιτητές του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είχαν επισκεφθεί το Μουσείο Τυπογραφίας και το 2018 ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γ. Ματθιόπουλος « η φετινή εντύπωση μας είναι ακόμη καλύτερη από την προηγούμενη. Όλα ‘’ζωντανά» και χαιρόμαστε που οι συλλογές του Μουσείου επαυξάνονται, που δίνουν έναν τόνο για την ιστορική αξία της τυπογραφίας. Όλοι οι φοιτητές φύγανε με… ανοικτό το στόμα, γιατί άλλο να τα λες κι άλλο να τα ακουμπάς, να τα μυρίζεις και να τα βλέπεις από κοντά. Όλοι τους καταλάβανε ότι είναι βασικό σημείο αναφοράς για την δουλειά τους, το να καταλαβαίνουν την ιστορία της τυπογραφίας -κυρίως της ελληνικής- και της οπτικής επικοινωνίας».
Ο τελειόφοιτος του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Καρράς, δήλωσε εντυπωσιασμένος από «την ξενάγηση αλλά και το στήσιμο όλων των εκθεμάτων όπως παρουσιάζονται μέσα στο χώρο, το ότι καταφέραμε να τυπώσουμε οι ίδιοι ώστε να δούμε πώς λειτουργούνε τυπογραφικά πιεστήρια, πόσο μάλλον τα πιο καινούργια τμήματα του Μουσείου τα οποία ήταν πολύ ενδιαφέροντα και πιο κοντά στο δημιουργικό κομμάτι το οποίο διδασκόμαστε στο Πανεπιστήμιο».