Γνωριμία με την τέχνη που άλλαξε την ροή της ιστορίας, την Τυπογραφία, για 90 μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, που το Σάββατο επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό πάρκο Σούδας.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στα Χανιά, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής, ξεναγήθηκαν στις εντυπωσιακές συλλογές του μουσείου από την μουσειολόγο Μυρτώ Κοντομιτάκη και από δημοσιογράφο των «Χανιώτικων νέων» ενώ είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν σε μηχανήματα του 19ου αιώνα αλλά και να δουν – σε βίντεο – την διαδικασία της σύγχρονής μέθοδο εκτύπωσης μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» καθώς το τυπογραφείο τους βρίσκεται παράπλευρα του μουσείου!
«Νομίζω ότι είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία που έχουμε δει ποτέ! Και το λέω αυτό, μεταφέροντας τις εντυπώσεις των ίδιων των παιδιών, που κάποια από αυτά με πλησίασαν λέγοντας μου ότι «από τα πράγματα που έχουμε δει, συνολικά στην ζωή μας, ως επισκέπτες, το Μουσείο Τυπογραφίας είναι από τα εντυπωσιακότερα και από τα πιο ενδιαφέροντα!» ανέφερε ο Χανιώτικης καταγωγής εκπαιδευτικός του Λυκείου Αντώνης Περιβολάκης και πρόσθεσε: «ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή δύναμη για να μπορεί το Μουσείο να συνεχίζει αυτή την εκπληκτική δουλειά».
Ο καθηγητής πληροφορικής, Ανδρέας Κονταρίνης έκανε λόγο για ένα «Καταπληκτικό μουσείο! Μαθαίνεις όχι μόνο την ιστορία της τυπογραφίας, αλλά ουσιαστικά ολόκληρη την ιστορία της γραφής! Και η ξενάγηση είναι διαδραστική! Το να τυπώνεις μόνος σου στα ίδια μηχανήματα που τύπωναν λίγο μετά τον Γουτεμβέργιο είναι μοναδική εμπειρία. Μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο ώστε να το δούμε πιο αναλυτικά».
«Είναι ένα πολύ ωραίο μουσείο. Μου άρεσε που είχαμε την ευκαιρία να δούμε μηχανήματα από την γέννηση της τυπογραφίας, δηλ. από την εποχή του Γουτεμβέργιου, μέχρι την εξέλιξη της, σήμερα. Είχα διαβάσει κι ένα σχετικό βιβλίο οπότε μου άρεσε ακόμη παραπάνω. Επίσης μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση που μπορούσαμε να τυπώσουμε σε μηχανήματα του 19ου αιώνα και να δούμε μπροστά μας την διαδικασία του πώς τυπώνονταν περασμένους αιώνες τα έντυπα» ανέφερε η Αφροδίτη, μαθήτρια του Λυκείου.
«Μου άρεσε πάρα πολύ το Μουσείο. Θεωρώ ότι η τέχνη της Τυπογραφίας όπου παρουσιάζεται αναλυτικά σε αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί φαίνεται η εξέλιξή της στον χρόνο. Σήμερα στην ψηφιακή εποχή, τα έντυπα βιβλία διασώζονται κι αυτό κάτι δείχνει για το μέλλον της έντυπης έκδοσης. Για μένα ήταν σημαντικό που είδαμε την προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποι άλλων εποχών για την εξέλιξη του έντυπου λόγου μέσω της Τυπογραφίας» επεσήμανε η Ελευθερία, μαθήτρια του Λυκείου.
«Το Μουσείο ήταν πάρα πολύ ωραίο. Είχε ενδιαφέρον που είδαμε την εξέλιξη της Τυπογραφίας, ένα μέσο που επηρεάζει την ζωή μας καθημερινά. Η πρώτη πτέρυγα με τα πιεστήρια του 19ου αιώνα όπου μπορούσαμε να τυπώσουμε σε κάποια από αυτά μου άρεσε περισσότερο, επειδή φαινόταν η αρχή της τέχνης αυτής σε σχέση με το σήμερα» τόνισε ο Θοδωρής, μαθητής του Λυκείου.
« Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν για να τυπώνουν περασμένους αιώνες, στην πρώτη πτέρυγα του Μουσείου και φυσικά η διαδραστικότητα γιατί μπορούσαμε να τυπώσουμε εμείς οι ίδιοι. Ευχαριστούμε πολύ!» σημείωσε η Ειρήνη, μαθήτρια του Λυκείου.