Για την αξία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης είχαν την ευκαιρία να μάθουν μαθητές από σχολεία των Χανίων που το πρωί της Τρίτης επισκέφθηκαν ανταλλακτικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν στα Χανιά από την ΔΕΔΙΣΑ. Παράλληλα προσωπικό της ΔΕΔΙΣΑ μίλησε στα παιδιά για την ανακύκλωση, τους έδωσε ενημερωτικό υλικό, επιτραπέζιο παιχνίδι για την ανακύκλωση και μπλοκ για τις λίστες των αγορών τους.
Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων επισκέφθηκαν την ανταλλακτική βιβλιοθήκη που λειτουργεί στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την μείωση των απορριμάτων από τις 21- 29 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου με εθελοντικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της Ε.Ε για θέματα μείωσης των απορριμάτων, επαναχρησιμοποίησης των υλικών και την ανακύκλωση, όπως ανέφερε ο Διευθυντής στην Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΔΙΣΑ Ηρακλής Καραμπιτσάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Χανιά σε θέματα ανακύκλωσης είναι πρωτοποριακά σε επίπεδο Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Υπ. Περιβάλλοντος. Μάλιστα όπως γνωστοποίησε, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ, ολοκληρώνονται έργα τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανακύκλωση.
Οι δράσεις της ΔΕΔΙΣΑ για την μείωση των απορριμάτων πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες που έχει εγκαταστήσει η ΔΕΔΙΣΑ στην Δημοτική Αγορά, στην Πλατεία Δικαστηρίων, στην Πλατεία Σούδας και στα Κουνουπιδιανά.
Όπως εξήγησαν στα παιδιά, τα μέλη της ΔΕΔΙΣΑ, η ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επαναχρησιμοποίησης βιβλίων ενώ λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο. « Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση μπορεί να φέρει ένα βιβλίο το οποίο δεν χρειάζεται πλέον. Αντί να το πετάξει και να γίνει απόρριμμα, μπορεί να φέρει το βιβλίο στην ανταλλακτική βιβλιοθήκη και να πάρει ελεύθερα- χωρίς κάποιο αντίτιμο- ένα άλλο βιβλίο που υπάρχει στην ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Με αυτόν τον τρόπο και μειώνουμε τα απορρίμματα και επαναχρησιμοποιούμε τα αγαθά» σημείωσε ο κ. Καραμπιτσάκης.