Κατά γενική ομολογία της ελληνικής κοινής γνώμης η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα για τις διερευνητικές επαφές αποτελεί αύξηση της έντασης. Τούτο συνάγεται εκ του ότι η επιλογή της ημερομηνίας, 30 Μαΐου, 24 ώρες μετά την 29η Μαΐου, αποφράδα ημέρα της πτώσεως της Κωνσταντινούπολης το 1453, η οποία εορτάστηκε στην Τουρκία με βεγγαλικά και ολόγραμμα του 1453 πάνω από την Αγιά Σοφιά, δείχνει αντίμετρα για τις ελληνικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Επέλεξε ο Τούρκος υπουργός, πριν τη συνάντηση με τον ομόλογο του, να κάνει πρώτο σταθμό στη Θράκη, την οποία προ 20 ημερών είχε επισκεφθεί ο υφυπουργός του, να συναντήσει κι αυτός τους μουσουλμάνους της Κομοτηνής, όχι της Ξάνθης. Οι αναφορές του ήταν υποτονικές χωρίς δηλώσεις. Δεν πήγε ούτε στο χωριό, που πέρασε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, όπου αποκάλεσε τα μουσουλμανάκια Ελληνόπαιδες, οι γονείς των οποίων στα Πομακοχώρια κήρυξαν τον Τούρκο υπουργό ανεπιθύμητο.
Η ατμόσφαιρα έντασης, που ήθελε να δημιουργήσει η Άγκυρα στη Θράκη δεν «φτούρησε» επικοινωνιακά. Ο Τσαβούσογλου ήταν μετρημένος. Φαίνεται πως από κάτω θα υπήρχε πίεση για ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, για τις οποίες τέθηκε η προϋπόθεση έμπρακτου τερματισμού κάθε πρόκλησης. Πάντως μετά την προσγείωσή του στην Αλεξανδρούπολη είπε: «Φτάσαμε στην Ελλάδα, να μιλήσουμε με τους Τούρκους συμπολίτες μας στη Θράκη».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήρθε στην Ελλάδα έχοντας στην ατζέντα του τα ίδια αιτήματα της προηγούμενης συνάντησης στην Άγκυρα την 15η Απριλίου. Έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ευνοεί τις ερευνητικές επαφές μόνο για την οριοθέτηση των «θαλάσσιων ζωνών», βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων της Ε.Ε. Τα θέματα, λοιπόν, που θα ξαναπροβάλλει είναι: ζητήματα υφαλοκρηπίδας, ο εναέριος χώρος, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, το Κυπριακό, που θα συζητηθεί στη Γενεύη, το μεταναστευτικό, και το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δ. Θράκη.
Πάγια τακτική του είναι να κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για διακριτική μεταχείρισή τους. Επίσης, έχει αναλάβει τη δημιουργία προϋποθέσεων συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ χθες (31/5/21) 51 πτήσεις Τουρκικών μαχητικών παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Τις διαφορές, που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και είναι νομικής υπόστασης, δεν τις αναγνωρίζουν, αλλά τις αναγορεύουν ως πολιτικές, χρησιμοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο, όπως τους συμφέρει. Έχουν εγκαταλείψει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών αναδεικνύοντας θέμα μεταβολής της κυριαρχίας μικρών νησιών και βραχονησίδων, που δεν αναφέρονται ονομαστικώς στη Συμφωνία της Λωζάνης.
Οι απόψεις του κ. Δένδια δεν μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές, που είχε στην Άγκυρα. Γνωρίζει ότι η Τουρκία επιδιώκει κάποιο νέο πεδίο σύγκρουσης και είναι αυτό, που έχει τώρα μετατραπεί σε κυρίαρχο σημείο για την Άγκυρα, το θέμα της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που τη θεωρεί, τουρκική.
Όμως ο Έλληνας υπουργός έχει σταθμίσει την απάντηση, που θα δώσει ξεχωριστά σε κάθε επιμέρους αίτημα του ομολόγου του.
Οι Έλληνες της σημερινής κοινωνίας τα παραπάνω αναγνωρίζουν ως αρνητικά στοιχεία, τα οποία δυσχεραίνουν την πρόοδο των διερευνητικών επαφών.
Γι’ αυτό «κρατούν μικρό καλάθι». Εν τούτοις η συνάντηση των δύο υπουργών αφενός και των Μητσοτάκη – Ερντογάν αφετέρου, είναι ένας πολιτισμένος τρόπος επίλυσης των διαφορών, που όλοι εύχονται να σημάνει το τέλος των πολύχρονων αντιθέσεων.