Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Επίσκεψη στη Συλλογή Βαρκαράκη

Το απόγευμα της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο των πολιτιστικών ενδιαφερόντων του Συλλόγου, επισκεφθήκαμε την άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή του κ. Βαρκαράκη.
Η  Συλλογή αυτή βρίσκεται στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας και στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Ηταν όντως μια ευχάριστη έκπληξη η συλλογή, από υπέροχες ακουαρέλες, πίνακες, κεραμικά και ρολόγια. Οπως μας εξήγησε ο κ. Βαρκαράκης, τα έργα της Συλλογής «είναι όλων των Ευρωπαίων, όμως υπερτερούν οι Γάλλοι κατά 90%».
Τι συμβαίνει λοιπόν! Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού αγώνα κατά των Τούρκων, μα και πριν από αυτόν, επισκέπτονταν την πατρίδα μας διάσημοι φιλέλληνες Ευρωπαίοι καλλιτέχνες.
Ερχονταν παρακινημένοι από την αρχαία ελληνική κουλτούρα. Να δουν και να θαυμάσουν τον χώρο που έδρασαν οι μεγάλοι αρχαίοι Ελληνες ποιητές – φιλόσοφοι – τραγικοί ποιητές. Εφθασαν λοιπόν εδώ και βρήκαν μια χώρα καταπιεσμένη από τους Τούρκους που δεν της άξιζε και αργότερα έναν λαό ξεσηκωμένο!
Αρχισαν λοιπόν να ζωγραφίζουν, στην αρχή τα αρχαία μνημεία, όπως την Ακρόπολη και άλλα. Αργότερα, με την έναρξη της Επανάστασης ζωγράφιζαν σκηνές πολέμου και σύγκρουσης των καταπιεσμένων Ελλήνων, και των Τούρκων, όπως ο Ντελακρουά και εκατοντάδες άλλοι καλλιτέχνες.
Ενα μικρό μέρος, λοιπόν, από αυτά τα υπέροχα έργα, κατάφερε να συλλέξει και συλλέγει ακόμα, ο κ. Βαρκαράκης, με καταγωγή από το Ηράκλειο, και να μας τα παρουσιάσει αυτός και η ευγενέστατη σύζυγός του. Ο κ. Βασίλης Βαρκαράκης, είναι καθηγητής Ιατρικής, όπως μας δήλωσε, και αρκετά χρόνια υπηρέτησε τον «Ιπποκράτη στην Αμερική μα και στο κοντινό του νοσοκομείο “Ευαγγελισμός» στην Αθήνα.
Η Συλλογή του είναι εκτεθειμένη στο δικό του χώρο, και θα λέγαμε πως τα έργα είναι υπέροχα!
Εγώ βέβαια δεν είμαι τεχνοκριτικός, όμως έχω μια διαίσθηση που μου λέει πως τα έργα της Συλλογής Βαρκαράκη αποπνέουν μια μοναδικότητα.
Οπως μας εξήγησαν στην ξενάγηση που μας έκαναν: «Οι πίνακες και τα άλλα έργα είναι κατασκευασμένα από φιλέλληνες καλλιτέχνες και είναι πίνακες, λάδια, ακουαρέλες, καμβάδες, πορσελάνινα ρολόγια. Εκπροσωπούν όλες τις μορφές της τέχνης και μιλάμε για έργα που ξεκινούν από το 1780 μέχρι το 1850-60.
Στην αρχή ζωγράφιζαν τους αρχαίους ναούς και μνημεία. Αργότερα, άρχισαν να ζωγραφίζουν τον μαχόμενο Ελληνα. Αυτό έγινε μετά την Επανάσταση του ‘21».
Στη συνέχεια, μας εξήγησε το νόημα μερικών από τα σημαντικά έργα της Συλλογής, όπως εκείνο με το φίδι που δαγκώνει το παιδί και είναι έτοιμο να πεθάνει. Η μάνα όμως κλαίει και ο άνδρας σπεύδει να σκοτώσει το φίδι και σώζει το παιδί. Το φίδι είναι ο Τούρκος, το παιδί είναι η Επανάσταση, η Ελλάδα είναι η μάνα και οι Φιλέλληνες τη βοηθάνε!
Η ξενάγηση της κας Βαρκαράκη ήταν εμπεριστατωμένη και λεπτομερής. Για κάθε σπουδαίο πίνακα μάς εξήγησε το νόημα που κρύβει.
Σημειωτέον ότι μια πλειάδα έργων της συλλογής Βαρκαράκη “Καλλιτεχνικές εκδοχές Φιλελληνισμού” είχαν εκτεθεί το περασμένο Μάρτιο στο Μουσείο Ακρόπολης για τρεις βδομάδες. Επίσης, τα ίδια έργα εκτέθηκαν και στο “Ιδρυμα Θεοχαράκη”, όπου τα θαύμασαν αρκετοί επισκέπτες.
Αυτές οι δυο παρουσιάσεις είναι μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση των έργων της Συλλογής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα