Επίσκεψη στην κλειστή φυλακή Αγιάς Χανίων πραγματοποίησε ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό το συντονισμό του καθηγητή Μηνά Σαματά.
Επίσης επισκέπτηκαν τον παρακείμενο τόπο «Γολγοθά» όπου οι Γερμανοί καταχτητές εκτελούσαν Έλληνες πατριώτες. «Ο τόπος είναι πράγματι πολύ αναβαθμισμένος με τα έργα που έχουν γίνει, όμως με την ευκαιρία θα παρακαλούσαμε τους αρμοδίους να ολοκληρώσουν το έργο με τα εξής : α. να αποκαταστήσουν το Σταυρό που είναι σπασμένος , β. να βάλουν μια ελληνική σημαία γ. να έχουν ένα καντήλι, ή μια εστία που με τη φροντίδα των κρατουμένων ανοιχτής διαβίωσης στο παραδίπλα μαντρί, να παραμένει άσβεστη, και δ. να τοποθετηθεί μια ταμπέλα με σύντομη αναφορά στη μαρτυρική ιστορία του συγκεκριμένου θυσιαστηρίου», σημειώνει ο καθηγητής κ. Σαμαράς.
Επίσης προσθέτει: «όταν επισκεφτόμασταν παλιότερα το συγκεκριμένο σημείο, υπήρχε εκεί μόνο ένας απλός μεγάλος σταυρός, που ήταν όμως αρκετός για να προκαλεί ρίγος και συγκίνηση. Τώρα τα ωραία μάρμαρα και η όλη αρχιτεκτονική χωρίς τα σύμβολα και την πληροφόρηση είναι λειψά».
Ο κ. Σαματάς σημειώνει ότι «η πρότασή μας αυτή θεωρούμε ότι είναι εφικτή και χωρίς ιδιαίτερο κόστος, ώστε ο μαρτυρικός αυτός τόπος να είναι επισκέψιμος, μαζί με τον θαυμάσιο υγροβιότοπο της Αγιάς, από σχολεία, για να καλλιεργείται και να διατηρείται η ιστορική μνήμη στη νεολαία μας, που αποτελεί την ελπίδα της χώρας μας».
Ο καθηγητής τέλος, ευχαριστεί εκ μέρους και των 67 φοιτητών και φοιτητριών, «τη Διευθύντρια της Αγροτικής Φυλακής κ. Δήμητρα Δρακάκη και τον Διευθυντή της Κλειστής Φυλακής κύριον Ιωάννη Κλαπάκη, καθώς και τις κυρίες Κοινωνικούς Λειτουργούς και τη Ψυχολόγο για την όλη ενημέρωση και τις απαντήσεις που πρόθυμα μας έδωσαν στα ερωτήματά μας για τις συγκεκριμένες φυλακές και το όλο σωφρονιστικό σύστημα».