Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας από φοιτητές του ΕΚΠΑ

Να γνωρίσουν την μακραίωνη ιστορία της Τυπογραφίας και να περάσουν από την θεωρία στην πράξη, είχαν φοιτητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) που παρακολουθούν το Εργαστήριο για την Ιστορία του Βιβλίου και το Σάββατο επισκέφθηκαν το – μοναδικό στην Ελλάδα- Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας.

Τους φοιτητές συνόδευε η καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ όπου διδάσκει Ιστορία του βιβλίου, διευθύντρια του Εργαστηρίου για την Ιστορία του Βιβλίου, Άννα Καρακατσούλη. Να σημειωθεί πως η ίδια είχε επισκεφθεί το Μουσείο Τυπογραφίας τον προηγούμενο μήνα και ακολούθησε η δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη με τους φοιτητές της.
Οι φοιτητές του ΕΚΠΑ που διδάσκονται την ιστορία του βιβλίου, είχαν την ευκαιρία να δουν σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, αρχέτυπα και φυσικά να τυπώσουν σε τυπογραφικά μηχανήματα του 19ου αιώνα, μια εμπειρία συναρπαστική για τον επισκέπτη.
Τους φοιτητές καλωσόρισε ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» Παρασκευάς Περάκης ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην δημιουργία του Μουσείου και ακολούθησε ξενάγηση στις πλούσιες συλλογές του Μουσείου από την μουσειολόγο, υπεύθυνη του Μουσείου, Μυρτώ Κοντομιτάκη.

Εντυπωσιασμένοι φοιτητές και καθηγητές του ΕΚΠΑ, χαρακτήρισαν το Μουσείο Τυπογραφίας ένα στολίδι για τα Χανιά και την Ελλάδα ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μέλλον.
«Οι φοιτητές αντιστοιχήσανε στην πράξη πράγματα που είχαν ακούσει στην αίθουσα και είδανε ακριβώς πώς εφαρμόζεται και πώς δουλεύει, η περίπλοκη διαδικασία της Τυπογραφίας, μέσα σε ένα πολύ μεγάλο εύρος χώρου, γιατί στο Μουσείο η ιστορία ξεκινά από την εποχή του Γουτεμβέργιου και φτάνουμε στο χθες. Άρα έχεις μια πλήρη εποπτεία της τυπογραφικής διαδικασίας με απτή εμπειρία και τα τυπογραφικά μηχανήματα μπροστά σου. Είναι ανεκτίμητη, η προσφορά του Μουσείου» ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Άννα Καρακατσούλη. Η ίδια επεσήμανε πως στο Μουσείο παρουσιάζονται σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα: «Στο Μουσείο υπάρχουν πολύ ωραία δείγματα τυπογραφικής εργασίας και πραγματικά είναι μια συλλογή αξιοθαύμαστη όπως η μινιατούρα κοράνι του 17ου αιώνα, η έκδοση του Ρουσσώ, το βιβλίο που είναι γραμμένο από τον Άλδο Μανούτιο κ.α».

«Πρόκειται για μια περίπτωση όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία εντυπωσιάζει και όχι απλά καλύπτει το κενό της έλλειψης σχετικού δημοσίου φορέα, αλλά πρωτοπορεί» ανέφερε η Χρυσούλα Καραντζή, ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Και υπογράμμισε πως «τα βραβεία και οι διακρίσεις που έχει πάρει επιβεβαιώνουν την τεράστια αξία του και τον χαρακτήρα του: ένα μουσείο που πάλλεται στους ρυθμούς της κοινωνίας και συνομιλεί με την ιστορία με έναν τρόπο δημιουργικό και ενδιαφέροντα: βίντεο, δράσεις και εργαστήρια. Φύγαμε εντυπωσιασμένοι!».

«Είναι ένα εξαιρετικό Μουσείο, όπου έχει γίνει σπουδαία δουλειά» ανέφερε η Αθηνά Μιχαλοπούλου, φοιτήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και πρόσθεσε: « η ξενάγηση ήταν από ένα άτομο που γνώριζε το αντικείμενο και καταλάβαμε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία έχουμε διδαχθεί ως θεωρία αλλά τώρα πραγματικά είχαμε μια εφαρμογή στο τι είχαμε μάθει. Για παράδειγμα είδαμε από κοντά τις λινοτυπικές μηχανές, μια επανάσταση στον χώρο της στοιχειοθεσίας και τόσα μηχανήματα και τεχνικές. Πραγματικά ήταν τεράστιος ο όγκος της πληροφορίας που πήραμε και είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένα στολίδι για τα Χανιά. Εμείς ταξιδέψαμε ειδικά για αυτό από την Αθήνα στην Κρήτη, γιατί άξιζε τον κόπο όπως μας είπε η καθηγήτρια μας κα Καρακατσούλη. Και όντως άξιζε!».

«Ενθουσιαστήκαμε όλοι πάρα πολύ με το μεράκι που έχει γίνει αυτό το Μουσείο» επεσήμανε ο Έκτορας Γασπαράτος, φοιτητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και συνέχισε λέγοντας ότι: « η ξενάγηση ήταν πάρα πολύ ωραία. Κάτι που επίσης είναι σημαντικό για να μπορέσεις να μπεις σε έναν χώρο όπως το Μουσείο και να τον ζήσεις όπως πρέπει. Για εμάς βέβαια, η επίσκεψη αυτή δεν ήταν σε αχαρτογράφητα νερά, γιατί κάνουμε το μάθημα για την ιστορία του βιβλίου με την κα Καρακατσούλη. Έτσι με κάποιον τρόπο, στο Μουσείο είδαμε πράγματα τα οποία μελετάμε και στην τάξη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την φιλοξενία γιατί νοιώσαμε πως μας έχετε κυριολεκτικά ‘‘αγκαλιάσει’’». Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αίθουσα σπάνιων εκδόσεων αλλά και την έκθεση με τα εικαστικά βιβλία. «Θαύμασα την μινιατούρα κοράνι του 17ου αιώνα και το πόσο μικρή μπορούσε να είναι η γραφή ενός βιβλίου. Επίσης με εντυπωσίασε η λεπτομέρεια που υπάρχει στην ξυλογραφία με το ενετικό λιμάνι Χανίων του 19ου αιώνα στην αίθουσα φωτογραφίας» σημείωσε.

«Μου άρεσαν τα πάντα: κάθε στοιχείο, η γνώση και η αγάπη που κρύβεται πίσω από το κάθε αντικείμενο, τόση λεπτομέρεια και ιστορία» ανέφερε η Ηλιάνα Γκαζέλη, φοιτήτρια του ΕΚΠΑ που δήλωσε εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι τα περισσότερα τυπογραφικά πιεστήρια του Μουσείου Τυπογραφίας παραμένουν λειτουργικά. «Είναι ένα πραγματικό κομμάτι ιστορίας, που προστατεύεται και συντηρείται με αγάπη» επεσήμανε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα