Γνωριμία με την συναρπαστική ιστορία της Τυπογραφίας για τον Πολιτιστικό σύλλογο «Ευγορείτης» του μικρού ορεινού χωριού Ακτούντα Ρεθύμνου το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. και 8 χλμ από το Σπήλι, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Στα Ακτούντα ζουν σήμερα 32 μόνιμοι κάτοικοι.
Κάτοικοι, μέλη και φίλοι του Συλλόγου επισκέφθηκαν χθες το Μουσείο Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του «Ευγορείτη» που συστάθηκε το 1971. Κρητικοί μέλη του Συλλόγου που επέστρεψαν από την Αθήνα για να διαμείνουν μόνιμα στα Ακτούντα, δίνουν ζωή στο γραφικό χωριό της ορεινής Ρεθεμνιώτικης ενδοχώρας, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως λειτουργία Παραρτήματος του συλλόγου, Λαογραφικό Μουσείο στις εγκαταστάσεις του παλιού σχολείου κ.α
Η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας και σε άλλους χώρους πολιτισμού εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Συλλόγου, όπως εξήγησε η κα Μαρία Πορίχη – Καραβίτη « τα Ακτούντα έχουν μεγάλη ιστορία, από εκεί είναι ο σπουδαίος μουσικός, λυράρης Αλέκος Καραβίτης, ο οποίος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στο χοροθέατρο της Δώρας Στράτου και από τους πρώτους που επικοινώνησε την Κρητική μουσική έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Ήταν αδελφός του πατέρα μου, καταγόμαστε από τα Ακτούντα, στα οποία επιστρέψαμε για να ζήσουμε μόνιμα μαζί με τον σύζυγό μου, εδώ και δέκα χρόνια. Στο παλιό σχολείο του χωριού έχουμε φτιάξει το πολιτιστικό κέντρο μας στο οποίο λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο με μεγάλη επισκεψιμότητα. Εκεί υπάρχει παραδοσιακός αργαλειός, παραδοσιακές στολές μεταξύ αυτών του Καραβίτη, υφαντά, παλιά θρανία και αντικείμενα της σχολικής ζωής. Αγαπάμε πολύ το χωριό μας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μέτρων και σήμερα μένουν 32 κάτοικοι. Είχαμε επισκεφθεί με το σύζυγό μου πρόσφατα το Μουσείο Τυπογραφίας, διαπιστώσαμε τον πολύπλευρο πολιτιστικό του χαρακτήρα και θέλαμε να το επισκεφθούν και οι χωριανοί μας. Έτσι οργανώσαμε την επίσκεψη του συλλόγου γιατί αυτό το Μουσείο αξίζει να το επισκεφθούν όλοι. Μας άρεσε πάρα πολύ, μάθαμε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την Τυπογραφία και μάλιστα χάρηκαν πολύ οι κάτοικοι του χωριού μας, ανάμεσα στους οποίους είναι ένας παλιός τυπογράφος και ένας γραφίστας (Παπαδάκης Μανώλης και Δημητριάδης Μανώλης). Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ωραία φιλοξενία! Θα ξανά έρθουμε με την πρώτη ευκαιρία».