Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Βουλή των Ελλήνων

Τη Βουλή των Ελλήνων, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σώματος Κωνσταντίνο Τασούλα, επισκέφθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. «Ο Παναγιώτατος και ο πρόεδρος της Βουλής συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, για την περαιτέρω συνδρομή που θα μπορούσε να προσφέρει η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων προς τη Βιβλιοθήκη της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, στο πλαίσιο και της από ετών συνεργασίας τους».

Μετά το πέρας της συζήτησης η οποία διημείφθη, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: Με αισθήματα ανυπόκριτης χαράς, ευλάβειας, τιμής και σεβασμού, υποδεχόμεθα στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Τον υποδεχόμαστε στην Εθνική Αντιπροσωπεία με την κυριολεκτική της έκφανση, που εκφράζει δηλαδή τα αισθήματα που σας περιέγραψα προηγουμένως, όχι μόνο τα δικά μου ή των πτερύγων της Βουλής, αλλά σύσσωμου του ελληνικού λαού, ο οποίος σας περιβάλλει με τεράστιο σεβασμό και αγάπη.

Και τον υποδεχόμεθα σήμερα που βρίσκεται εδώ με ένα μονάκριβο γέρας να κραδαίνει στα ταπεινά του χέρια, το γέρας της τριακονταετούς ευδόκιμης και συναρπαστικής διακονίσεώς του, εις την κορυφή της Ορθοδοξίας, αλλά και το γέρας της εξηκονταετούς ιεροσύνης του, που αυτά τα δύο μαζί τον έχουν κατατάξει στις συνειδήσεις των ορθοδόξων και όχι μόνο, στην υφήλιο, στα πιο υψηλά κράσπεδα υπολήψεως.

Παναγιώτατε, γνωρίζουμε πολύ καλά και τις προσπάθειές σας και την απόδοση των προσπαθειών σας σε θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου, σε θέματα ενότητας της ορθοδοξίας, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προσπάθεια να μείνει άσβεστο το καντήλι της ορθοδοξίας στο ιερό Φανάριο, σε θέματα ζωντανέματος ιερών προσκυνημάτων και σε θέματα που άπτονται σε όχι κοσμικού τύπου διεκδικήσεις, αλλά βαθύτατα πνευματικού και γι’ αυτό και ιστορικού τύπου, όπως είναι η κορυφαία διεκδίκηση, ανάμεσα στα άλλα, της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ώστε να κλείσει, κατά την έκφρασή σας, η ζοφερά σελίς, που άνοιξε πριν από 50 χρόνια με το κλείσιμο της.

Σας υποδέχομεθα και αντιλαμβανόμεθα πως τελείτε την αποστολή σας υπό τη γοητεία ότι ενεργείτε και πράττετε και διδάσκετε υπό το πρίσμα της αιωνιότητος. Το πρίσμα της αιωνιότητος σας το χαρίζει ο τίτλος, οι αιώνες απ’ όπου προέρχεται ο πρώτος θρόνος που κατέχετε αλλά και η προοπτική αυτού του θρόνου ανάμεσα στην ελληνική Ορθοδοξία, στην παγκόσμια Ορθοδοξία αλλά και στην παγκόσμια διαθρησκευτική κοινότητα.

Οι αγώνες σας, σε ανύποπτο σχετικά χρόνο, για το περιβάλλον μας θυμίζουν το χρέος που έχουμε έναντι της κτίσης. «Ο Θεός έκτισεν εις το είναι τα πάντα» κι αν κινδυνεύει το «πάντα» δεν οφείλεται στον Θεό, οφείλεται στους ανθρώπους και πιστεύω ότι με καθοδηγήσεις σε τέτοιο επίπεδο όπως η δική σας, η εκστρατεία η οποία έχει ξεκινήσει διεθνώς και στην οποία, επιτρέψτε μου να πω, η Ελλάς πρωτοστατεί, με τα μεγέθη της, αλλά πρωτοστατεί, θα καταφέρουμε, τώρα που η κρισιμότητα έφτασε σε ένα απώτερο σημείο, να αναχαιτίσουμε το πρόβλημα και να διασφαλίσουμε αυτό το «πάντα».

Διακονείτε την Ορθοδοξία κάτω από την ομήγυρη των ίδιων άστρων που αντίκριζαν Μαγναύρες και Βλαχέρνες, η ίδια ομήγυρη άστρων νυκτερινών, κατά την έκφραση του Σοφοκλή, «νυκτέρων άστρων ομήγυρις», η ίδια ομήγυρη, λοιπόν, άστρων παρακολουθεί και θαυμάζει και προστατεύει το έργο σας. Σε άλλους καιρούς, σε άλλες ανάγκες, σε άλλες εποχές, βεβαίως. Αλλά αυτή η παράδοση που έχετε και εκφράζετε, είναι, επιτρέψτε μου να πω, Παναγιώτατε, ό,τι πιο συναρπαστικό μπορεί να νιώσει άνθρωπος που έχει στοιχειώδη γνώση αποστολής, ιστορίας και σεβασμού σε αυτό που εκφράζετε.

Η μοναξιά τέτοιων καθηκόντων, πιστέψτε με, δεν είναι αφόρητη. Όπως έλεγε ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος, «Ελθέ, ὁ μόνος πρός μόνον, ὅτι μόνος εἰμί, καθάπερ ὁρᾷς!». Αυτή η μοναξιά της υψηλής αποστολής, είμαι βέβαιος, δεν είναι η ανυπόφορη μοναξιά της μοναχικότητας, αλλά η ωραία αίσθηση ότι και μόνος αλλά και με πολλούς θα μπορέσετε να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας. Σήμερα είστε ανάμεσα σε τέτοιους πολλούς, που και σας σέβονται και σας εκτιμούν και είναι αποφασισμένοι να σας βοηθήσουν στην υψηλή αποστολή σας. Μία ένδειξη ελάχιστης συμβολής στην υψηλή αποστολή σας είναι και η συνέχεια εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων της συνεργασίας μας για την ταπεινή συμβολή της Βουλής εις την περαιτέρω αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής της Χάλκης.

Δεχθείτε εκ μέρους των πτερύγων της Βουλής, εκ μέρους του ελληνικού λαού συνεπώς, τις πλέον ευλαβικές προσρήσεις για την παρουσία σας αλλά και για την προοπτική σας, που ευχόμαστε να είναι πλησιφαής και θεοσέβαστη.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, εξοχότατε κύριε πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, για τα πολύ ωραία και κολακευτικά λόγια σας για το ταπεινό μου πρόσωπο, αλλά και για την εκδήλωση του αμερίστου σεβασμού σας προς την μητέρα και τροφόν του γένους, την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία.

Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να σας συναγωνισθώ εις την ευφράδειαν που σας διακρίνει, διότι αυτό είναι αδύνατον για μένα. Όμως με λίγα απλά λόγια θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και εμού προσωπικώς και των αγαπητών συνεργατών μου για τα αισθήματα τα οποία εξεφράσατε από μέρους της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως είπατε, για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείον, το οποίον αιώνες τώρα, από τα όχθας του Κερατίου και του Βοσπόρου, προσπαθεί να διακονίσει όχι μόνον το ορθόδοξον ποίμνιόν του, το ανά την οικουμένη, αλλά όλη τη χριστιανοσύνη και όλη την ανθρωπότητα, μέχρι και αυτής της αλόγου κτήσεως, για την οποία δεκαετίες τώρα πρωτοποριακώς ασχολείται και ενδιαφέρεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Ομιλήσατε για την μοναξιά που μπορεί να αισθάνεται ο φορεύς του αξιώματος το οποίον φέρει ο ομιλών. Σας διαβεβαιώ, κύριε πρόεδρε, ότι δεν αισθάνομαι, δεν αισθανόμεθα μόνοι, όσον ολίγοι και αν είμεθα, διότι αισθανόμεθα βιωματικά, υπαρξιακά να περιβαλλόμεθα από όλα τα πνεύματα των προγόνων μας, των προ ημών, των αγίων, των μαρτύρων, των ομολογητών και των απλών χριστιανών οι οποίοι έζησαν εις την βασιλίδα των πόλεων και των οποίων τα πνεύματα είναι πάντοτε εκεί, γύρω από τους τάφους των, γύρω από το ιερόν κέντρον της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και με την ευχή των προκατόχων μου, όσο δύσκολες και αν είναι οι εξωτερικές συνθήκες κατά καιρούς, συνεχίζουμε με αγωνιστικόν φρόνημα την προσπάθειά μας να επιβιώσουμε, να κρατήσουμε ανόθευτη την ιερά παρακαταθήκη, ακεραία την κληρονομιά των πατέρων μας και να τα παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές.

Αισθανόμεθα ότι και η Εθνική Αντιπροσωπεία, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, είναι εις το πλευρό της μητρός Εκκλησίας. Βεβαίως, το 1850 εδόθη το αυτοκέφαλο εις την Εκκλησία της Ελλάδος, όμως αυτή η διοικητική αλλαγή εις τα εκκλησιαστικά πράγματα δεν απέκοψε ποτέ τον ελληνικό λαό από την μήτρα του Γένους, από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Είστε εδώ όλοι οι Έλληνες, προέκτασις της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και αυτή τη φορά, που γιορτάζω την τριακονταετία της ταπεινής Πατριαρχίας μου, αισθάνομαι και βιώνω τα αισθήματα του ελληνικού λαού, αισθήματα σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα Εκκλησία, κατ’ επέκτασιν και προς το ταπεινό μου πρόσωπο, το οποίο είναι φορεύς και εκφραστής της μητρός Εκκλησίας. Και κάθε φορά που γίνομαι αποδέκτης αυτών των αισθημάτων του ευσεβούς ελληνικού λαού ενισχύομαι και επιστρέφω στην Κωνσταντινούπολη πιο δυνατός, πιο αισιόδοξος για το μέλλον. Έτσι και αυτή τη φορά, και με την συγκεκριμένη χειρονομία της Βουλής των Ελλήνων να βοηθήσει στην αξιοποίηση των πολυτίμων θησαυρών που περιέχει η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, αυτή την διαβεβαίωση και την ανανέωση των αισθημάτων σας αφοσιώσεως προς το ιερόν κέντρον της Ορθοδοξίας, επιστρέφω εγώ και οι πολύτιμοι συνεργάτες μου εις τα ίδια, εντός ολίγων ημερών, κομισταί αυτών των αισθημάτων σας, τα οποία θα ανταποδίδουμε με πολλή ευγνωμοσύνη, με πολλές ευχαριστίες και με πολλές ειλικρινείς ευχές, για την υγεία σας και τη μακροημέρευσή σας.

Θέλω και ενώπιον των μέσων γενικής ενημερώσεως να επαναλάβω αυτό που σας είπα ενωρίτερα, ότι ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον είμαστε ευγνώμονες εις την Ήπειρον, από την οποία κατάγεστε, διότι μας έδωσε έναν μεγάλο Οικουμενικό Πατριάρχη τον από Αμερικής Αθηναγόρα, ο οποίος στα 23 περίπου χρόνια της Πατριαρχίας του έκανε τομές, άνοιξε νέους ορίζοντες στη ζωή και στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνήψε σχέσεις με τους Καθολικούς, με τους Διαμαρτυρομένους, με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως σε όλο τον κόσμο, και μας άφησε μια βαριά, αλλά πολύτιμη κληρονομιά, την οποία με τις ασθενείς μας δυνάμεις προσπαθούμε να συνεχίσουμε και να μεταδώσουμε και εμείς εις τους διαδόχους μας.

Με αυτά τα ολίγα λόγια, εξοχότατε κύριε πρόεδρε, αγαπητοί βουλευταί, εκπρόσωποι των διαφόρων πτερύγων της Βουλής, σας ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά και στέλνουμε δι’ υμών την ευλογία της μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προς τους βουλευτάς και δι’ αυτών προς όλον τον ευσεβή ελληνικόν λαόν. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών. Είθε να έχουμε και άλλας επανασυναντήσεις εδώ ή, θα ευχηθώ, κατά προτίμησιν, στην Κωνσταντινούπολη, για να επισκεφθείτε και τη Χάλκη και να δείτε τους καρπούς των κόπων σας και της προσφοράς σας. Ευχαριστώ πολύ.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, οι πανοσιολογιότατοι Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος και Δευτερεύων Αλέξανδρος, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου και ο αρχιμανδρίτης Πατρίκιος Καλεώδης, διευθυντής Εθιμοτυπίας της Ιεράς Συνόδου.

Από τη Βουλή των Ελλήνων παρέστησαν οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και η ‘Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής. Παρευρέθησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Βασίλειος Μπαγιώκος και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής Κωνσταντίνος Οικονομίδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα