“Βραχνάς” για τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία στα Χανιά αποδεικνύεται η μίσθωση διανυκτερεύσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Airbnb”. Παρά το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που καταγράφεται και φέτος στον νομό, τόσο οι Ενώσεις Τουριστικών Καταλυμάτων όσo και η Ένωση Ξενοδόχων του Νομού “βλέπουν” μειωμένες πληρότητες ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου, τις οποίες αποδίδουν στο φαινόμενο “Airbnb”.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μαν. Γιαννούλης, μέχρι στιγμής αρκετά μεγάλα ξενοδοχεία στο Νομό Χανίων έχουν διαθέσιμα δωμάτια καθώς υπάρχει μεν αύξηση των τουριστών αλλά δεν ξέρουμε πού αυτοί διανυκτερεύουν αφού προχωρούν σε μισθώσεις μέσω “Airbnb”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρέχων διάστημα, από τα τέλη του Ιουνίου και μετά, αναμένονται περισσότεροι ξένοι επισκέπτες κυρίως από Σκανδιναβικές χώρες που κάνουν οικογενειακώς τουρισμό. Πάντως ο κ. Γιαννούλης εκτίμησε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Εν τω μεταξύ λόγω της άνθησης του Airbnb αλλά και μίσθωσης μέσω ιστοσελίδων , φέτος παρατηρήθηκε μια ακόμη τάση σε ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία του Νομού. Μεγάλοι tour operators να προχωρούν σε συμφωνίες για ενοικίαση καταλυμάτων για όλη τη σεζόν και να μην επιτρέπουν στους ξενοδόχους να διαθέτουν τα δωμάτια τους και αλλού. Αυτό επιβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ενοικιαζομένων “Κύδων” ( περιλαμβάνει καταλύματα από τα Χανιά μέχρι τον Πλατανιά), και μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων- Διαμερισμάτων “’Απτερα” Κωνσταντίνος Πρώιμος. Σύμφωνα με τον ίδιο τα οφέλη για τον ξενοδόχο είναι « η μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς θα ξέρει ότι το ξενοδοχείο του θα είναι γεμάτο όλο το καλοκαίρι και θα κάνει τις εισπράξεις του, αν και σε χαμηλότερη τιμή».
Πάντως αναφερόμενος στο Airbnb, ο κ. Πρώιμος τόνισε ότι και στα Χανιά « έχει επηρεάσει τις διανυκτερεύσεις, όπως έχει επηρεάσει όλη την τουριστική βιομηχανία σε όλο τον κόσμο και έχει αλλάξει πάρα πολύ τα δεδομένα. Δηλαδή έχει κάνει τους πελάτες πιο απαιτητικούς, έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό, έχει δώσει την δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους που δεν είναι ξενοδόχοι και είχαν ένα μικρό σπιτάκι, να το ενοικιάσουν. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι σαρωτικές και πολύ μεγάλες και θα φανούν τα επόμενα χρόνια στο πώς θα κινηθεί η τουριστική βιομηχανία. Γιατί το “ Airbnb” πραγματικά ήταν ένα σαρωτικό βήμα στην τουριστική βιομηχανία που την άλλαξε εκ των έσω».
Ο τουρισμός στα Χανιά έχει αυξηθεί αλλά αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια παραμένουν άδεια. «Γιατί δεν ξέρουμε που πάει ο τουρισμός. Δεν ξέρουμε αν το “Airbnb” θα είναι ένα βιώσιμο μοντέλο στο μέλλον, όπως είναι σήμερα» σημείωσε ο κ. Πρώιμος.
ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Πάντως οι ξένοι επισκέπτες η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες, οικογένειες και ζευγάρια, επιλέγουν και φέτος Χανιά λόγω του κλίματος, της ομορφιάς του φυσικού τοπίου και της κρητικής φιλοξενίας.
« Οι επισκέπτες που έρχονται στα Χανιά και μένουν ικανοποιημένοι διαφημίζουν τον προορισμό από “στόμα σε στόμα”. Οι Σκανδιναβοί προτιμούν τα μικρά καταλύματα διότι τους αρέσει το οικογενειακό στοιχείο σε αυτά, και βλέπουν στο κατάλυμα των διακοπών τους κάτι ανάλογο με το σπίτι τους. Επίσης εκτιμούν τις προσωπικές υπηρεσίες που προσφέρονται. Έπειτα τα Χανιά έχουν ιδανικό κλίμα, συνδυάζουν βουνό και θάλασσα κάτι που εκτιμούν οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες».
ΜΕ 70% ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ “ΦΕΥΓΕΙ” Ο ΙΟΥΝΙΟΣ
70% πληρότητες είχαν τον Ιούνιο τα τουριστικά καταλύματα των Χανίων λόγω “Airbnb” όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων Γιάννης Κουκουράκης ο οποίος επεσήμανε ότι μπορεί οι αφίξεις στα αεροδρόμια να αυξάνονται αλλά αυτό δεν συνδυάζεται και με τις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα. Πάντως ο ίδιος δηλώνει πιο αισιόδοξος για τους επόμενους θερινούς μήνες, καθώς όπως ανέφερε, από τον Ιούλιο ξεκινούν και τα ημερήσια δρομολόγια των πλοίων της ΑΝΕΚ και εκτιμάται ότι θα έρθουν στα Χανιά και Έλληνες ταξιδιώτες.
Σύμφωμα με τον κ. Κουκουράκη, η πλειοψηφία των επισκεπτών του Ιουνίοου στα τουριστικά καταλύματα του Νομού ήταν ζευγάρια αλλά και οικογένειες.
Οι Έλληνες, λόγω της οικονομικής κρίσης διαμένουν περίπου 4-5 ημέρες ενώ οι ξένοι επισκέπτες από 7-10 ημέρες. Η πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών προέρχεται από Σουηδία, Δανία, Πολωνία, Τσεχία και γενικότερα από Σκανδιναβικές χώρες.
Η εικόνα των αφίξεων στο “Δασκαλογιάννης”
και στα άλλα αεροδρόμιαΕν τω μεταξύ άνοδο αφίξεων εξωτερικού και σημαντική αύξηση διακίνησης επιβατών σε όλα τα αεροδρόμια, παρουσιάζει η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για το α΄ πεντάμηνο του έτους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το α΄ πεντάμηνο του 2018 έφθασε τους 16.261.853 παρουσιάζοντας αύξηση 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, οπότε είχαν διακινηθεί 14.726.643 επιβάτες.
Οι διακινούμενοι επιβάτες είναι αυτό το διάστημα περισσότεροι κατά 1.535.210 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 145.316 (από τις οποίες 67.367 εσωτερικού και 77.949 εξωτερικού), παρουσιάζοντας άνοδο 6,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 136.535 πτήσεις.
Aπό τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τον Μάιο προκύπτει πως διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 6.321.770 επιβάτες (η άνοδος έφτασε μεσοσταθμικά το 17,5%).
Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε σε 51.089 παρουσιάζοντας αύξηση 14,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (44.795 πτήσεις). Σημειώνεται ότι οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού έφτασαν τις 2.583.735 παρουσιάζοντας άνοδο 18,9% σε σχέση με το 2017 (2.172.611 αφίξεις).
Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση τον Μάιο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταγράφεται στα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Χανίων.
Επίσης, τα αεροδρόμια Καβάλας, Μήλου και Σητείας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επιβατών το α΄ πεντάμηνο του 2018. Αναλυτικά για το α΄ πεντάμηνο (Ιανουαρίου – Μαΐου ΄18 ), ο αερολιμένας που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών είναι το αεροδρόμιο Καβάλας με άνοδο 122,5%, (διακίνησε 120.613 επιβάτες το α΄ πεντάμηνο του ΄18 έναντι 54.200 το αντίστοιχο διάστημα του ΄17). Το αεροδρόμιο Μήλου κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης 78,7%, (διακίνησε 16.560 επιβάτες έναντι 9.267 το περσινό διάστημα) και το αεροδρόμιο της Σητείας είχε αυξηση 77,6%, καθώς διακίνησε 11.082 επιβάτες το α΄ πεντάμηνο του 2018, έναντι 6.240 επιβατών που είχε διακινήσει το 2017.ΤΟ “ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ”
Ειδικότερα για το αεροδρόμιο Χανίων, βάσει και τον στοιχείων της “Fraport”, τον φετινό Μάιο είχαμε άυξηση των αφίξεων εξωτερικού και μείωση των αφίξεων εσωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα οι αφίξεις εσωτερικού ήταν 68,786 τον φετινό Μάιο, έναντι 71.333 τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και 75.593 τον Μάιο του 2016.
Οι αφίξεις εξωτερικού ήταν φέτος 305,303, έναντι 257.459 το 2017 και 249.402 το 2016.