Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Επισκέπτες του τόπου μας: Ένας Σκωτσέζος ιστοριοδίφης στα Χανιά

■ Κρατά ζωντανές µνήµες µέσα από τις φωτογραφίες του

Βρίσκει φωτογραφίες του Β΄ ή ακόµα και του Α΄ Παγκοσµίου πολέµου που απεικονίζουν στρατιώτες, µάχες, πολίτες, χωριά και πόλεις, βοµβαρδισµένα σπίτια και εγκαταστάσεις, επισκέπτεται τα ίδια σηµεία προσπαθώντας να φωτογραφήσει από την ίδια ακριβώς θέση του τότε… πώς είναι σήµερα!

 

Το ιδιαίτερο αυτό χόµπι έχει ο  Νικ Φιλντ (Νick Field), ο Σκωτσέζος ιστοριοδίφης που βρίσκεται αυτές τις ηµέρες στα Χανιά, γιατί άλλο… για να επισκεφθεί και να φωτογραφίσει ιστορικές περιοχές.

Μας δείχνει τις φωτογραφίες που έχει συγκεντρώσει στο κινητό του. Εκατοντάδες φωτογραφίες από το Μάλεµε και τις µάχες εκεί, τη Γερµανική κατοχή, την υποχώρηση των συµµάχων, τον κόλπο της Σούδας, τη βοµβαρδισµένη πόλη των Χανίων… Παράλληλα µας δείχνει και τις σηµερινές φωτογραφίες των ίδιων ακριβώς σηµείων που τράβηξε! Τι έσπρωξε όµως τον 55χρονο πρώην ναυτικό για το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας να κάνει αυτό το χόµπι στις διακοπές του;

«Από µικρός παρακολουθούσα πολεµικές ταινίες όπως  το ‘‘Βυθίσατε το Βίσµαρµκ’’, τη ‘‘Μεγάλη απόδραση’’ σε µια από αυτές στο ‘‘Απόδραση από την Αθήνα’’ (Ρότζερ Μουρ, Τέλι Σαβάλας, Κλαούντια Καρντινάλε) την ώρα που τελειώνει η σκηνή στην Αθήνα του 1944, ο σκηνοθέτης µας µεταφέρει στην Αθήνα της εποχής που γυρίσθηκε η ταινία (1978). Ήταν κάτι που µε απασχολούσε από τότε. Πώς θα είναι άραγε σήµερα τα µέρη που βλέπαµε στις παλιές φωτογραφίες; Τι θα έχει αποµείνει; Πόσο έχουν αλλάξει; Τα τελευταία 4 χρόνια  γυρίζω την Ευρώπη φωτογραφίζοντας τα σηµεία αυτά» µας απαντάει.
Το 50% των διακοπών του ο Νικ το σχεδιάζει όλο το χρόνο συγκεντρώνοντας παλιές φωτογραφίες. Για αυτό έχει ταξιδέψει σε Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Σκωτία, Ελλάδα!

«Είµαι µαζί µε τη γυναίκα µου. Αυτή κοιτάει τα  λουλούδια και εγώ ψάχνω σηµάδια από σφαίρες στους τοίχους προκειµένου να κάνω την αντιπαραβολή του σήµερα µε την παλιά φωτογραφία»» λέει και η σύζυγος του συµπληρώνει ότι και οι δύο προσπαθούν να κρατάνε µια ισορροπία.

Το ιδιαίτερο µε τον Σκωτσέζο είναι πως δεν ψάχνει τα σηµεία αυτά από το google maps αλλά πηγαίνει ακριβώς εκεί.
«Είναι ένα πραγµατικά µοναδικό συναίσθηµα να βρίσκεσαι σε ένα σηµείο και να αισθάνεσαι ότι «ωχ από στιγµή σε στιγµή θα εµφανιστούν από τα δεξιά Γερµανοί στρατιώτες και από τα αριστερά οι σύµµαχοι».
Στην προσπάθεια του ο Νικ έχει τη βοήθεια των ντόπιων. «Σχεδόν όλοι είναι πολύ εξυπηρετικοί. Υπάρχουν και κάποιοι που λένε  «µα τι κάνεις άνθρωπε  µου; Γιατί  φωτογραφίζεις το σπίτι  µου;» ή «γιατί κάθεσαι στη µέση του δρόµου για να βγάλεις  µια φωτογραφία; Κινδυνεύεις να  σε πατήσουν τα αυτοκίνητα». Όµως µόλις τους εξηγώ τι κάνω εντυπωσιάζονται και θέλουν να µου δείξουν περισσότερα, να µε βοηθήσουν. Προχθές µια κυρία µε βοήθησε αµέσως για να φωτογραφίσω ένα σπίτι που είχα µια φωτογραφία να το φυλάνε Γερµανοί στρατιώτες (Στην Πελεκαπίνα)».

ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ

Η απογοήτευση για τον Νίκ κυριαρχεί όταν η περιοχή έχει αλλοιωθεί τόσο πολύ που δεν µπορεί να αναγνωρίσει πού τραβήχτηκε η φωτογραφία. «Πήγα στο Κοντοµαρί όπου έγινε η µεγάλη εκτέλεση. ∆υστυχώς δεν µπορούσα να βρω τα σηµεία που απεικονίζουν οι ιστορικές φωτογραφίες. Αντίθετα στο Γαλατά ήταν πιο εύκολα τα πράγµατα, υπάρχουν ακόµα πράγµατα από παλιά».
Του χρόνου ο Νικ Φιλντ προγραµµατίζει τις διακοπές του για την Τουρκία. Θέλει να βρεθεί στην Καλλίπολη και στη συνέχεια στα Άδανα όπου σε ένα  στρατόπεδο αιχµαλώτων εκεί κρατήθηκε ο παππούς. Επίσης στο Σοµ της Γαλλίας όπου έγινε µια από τις µεγαλύτερες µάχες του Α΄ Παγκοσµίου Πολέµου. Αλλά και σε Έλ Αλαµέιν, Βερολινο, ∆ρέσδη, Σικελία, όπου υπάρχουν παλιές φωτογραφίες που µπορεί να βρει τα ίδια µέρη.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα