Τον Αύγουστο του 479 π.Χ οι Έλληνες νικούν του Πέρσες στην πεδιάδα των Πλαταιών και εξαφανίζουν οριστικά την περσική απειλή από τον ελλαδικό χώρο. Μια νίκη που θεωρείται καθοριστική για την Ελλάδα και την Ευρώπη κατά τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους που ψάχνουν τώρα ευρήματα στην περιοχή της ιστορικής μάχης.
Και τι κάνουν σε αυτή την περίπτωση; Καλούν τους…ειδικούς που δεν είναι άλλοι από το Ίδρυμα Τεχνολογίας κι Έρευνας που σε τέτοια θέματα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία! Το οποίο με σύγχρονα μέσα θα ερευνήσει την περιοχή (έχει κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη από το 1999) για τον εντοπισμό μη ορατών αρχαίων καταλοίπων στο πλαίσιο αναοριοθέτησης του χώρου και θεσμοθέτησης Ζωνών Προστασίας.
Η προϊσταμένη μάλιστα της Εφορίας Βοιωτίας κ.Χαραμή δίνει με απευθείας ανάθεση το έργο γεωφυσικών ερευνώνστον αρχαιολογικό χώρου πεδίου μάχης Πλαταιών με την εφαρμογή μαγνητικών διασκοπήσεων, ηλεκτρικών διασκοπήσεων και γεωραντάρ στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Οι επιστήμονες του ΙΤΕ με τις έρευνες θα δουν με τις σύγχρονες μεθόδους που διαθέτουν τι..υπάρχει από κάτω και αν αξίζει τον κόπο να ξεκινήσουν ανασκαφές αφού φυσικά γίνει οριοθέτηση εκ νέου.
Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις είναι συγχεχυμένες για το τι μπορεί να βρεθεί εκεί. Είναι ένας ιστορικός χώρος που για συγκεκριμένο διάστημα δόθηκαν τιτάνιες μάχες.
Με τη μάχη των Πλαταιών, είναι βέβαιο ότι είχαμε μια καθοριστικής σημασίας έκβαση της ελληνοπερσικής σύγκρουσης στο έδαφος της ηπειρωτικής Ελλάδας διότι με τη μάχη αυτή ματαιώθηκε οριστικά η απόπειρα των Περσών να υποτάξουν τους Έλληνες!..
Όλος ο στρατός του Μαρδονίου κατανικήθηκε και διαλύθηκε και ο ίδιος σκοτώθηκε από πέτρα, που του πέταξε ο Σπαρτιάτης Αρίμνηστος και τον χτύπησε στο κεφάλι. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, από τις 300.000 των Περσών και των Ελλήνων συμμάχων τους μόνο 40.000 γλίτωσαν και εγκατέλειψαν τον ελλαδικό χώρο με επικεφαλής τον Αρτάβαζο. Από τους 110.000 Έλληνες, έπεσαν στο πεδίο της μάχης 1360 στρατιώτες, που τάφηκαν επί τόπου με μεγάλες τιμές.
Τα άφθονα λάφυρα που κυρίευσαν οι Έλληνες στις Πλαταιές, τα μοιράσθηκαν μεταξύ τους, αφού αφιέρωσαν μεγάλο μέρος από αυτά στους θεούς. Μετά τη νίκη τους, οι Έλληνες τιμώρησαν του Θηβαίους, που είχαν συμμαχήσει με τους Πέρσες και διέλυσαν τη Βοιωτική Ομοσπονδία, στην οποία η Θήβα είχε ηγετική θέση.
ΠΗΓΗ: cretalive.gr