Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επιστημονικές έρευνες για την Πίστη – Προσευχή – Εκκλησιασμό

Για 2.000 χρόνια, ο Χριστός και η διδασκαλία του δέχθηκαν αμέτρητες επιθέσεις και οι Χριστιανοί βάρβαρους και ανελέητους διωγμούς και όμως όλοι εθριάμβευσαν, γιατί η αλήθεια και η αγάπη πάντα επικρατούν. Τα αθεϊστικά συστήματα κατέρρευσαν.
Δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για να παραθέσω επιχειρήματα για την δύναμη και την αξία της Χριστιανικής πίστης, γι’ αυτό θα αναφερθώ πιο κάτω σε ελάχιστες από τις εκατοντάδες έρευνες και μελέτες καταξιωμένων επιστημόνων για το θέμα.
Στην πίστη αυτή φυσικά εισχώρησαν και άνθρωποι του μίσους, του παράλογου εγωισμού και της απάτης αλλά ευτυχώς ήταν και είναι λίγοι.
Για σαράντα χρόνια το απάνθρωπο καθεστώς της Αλβανίας είχε καταστρέψει ή μετατρέψει σε αποθήκες τους ναούς και εξόντωνε πιστούς έστω και αν μια εικόνα βρισκόταν στο σπίτι τους. Κατέρρευσε, και μέσα σε λίγα χρόνια εκατοντάδες χριστιανικές εκκλησίες ανοικοδομήθηκαν και κατακλύζονται από χιλιάδες χριστιανούς που τα τόσα χρόνια δεν έσβησαν την πίστη τους. Εβδομήντα χρόνια το Σοβιετικό καθεστώς, το οποίο εξόντωσε εκατομμύρια Ρώσους στα Γκουλάκ, εκατομμύρια χριστιανοί κατακλύζουν τους ναούς και με τον ίδιο τον πρόεδρο της σημερινής Ρωσίας, παλαιό στέλεχος της απάνθρωπης Κα Γκε Μπε, να δηλώνει πιστός και να αφηγείται πως βαπτίσθηκε κρυφά.
Είναι άγνωστα στους ανιστόρητους φυσικά, τα γεγονότα της θαυματουργικής μετατροπής του φοβερού διώκτη του Ιησού, Σαύλου σε Απόστολο των Εθνών Παύλο. Του άλλου διώκτη και συκοφάντη του, αρχές του προηγούμενου αιώνα, του Τζιοβάνι Παπίνι, που όταν αντιλήφθηκε την αλήθεια έγραψε το θαυμαστό εξακοσίων σελίδων βιβλίο “Η Ιστορία του Χριστού” και ακόμη, τελειώνοντας, ενός αξιωματούχου του άθεου Σοβιετικού καθεστώτος, που είχε χαρακτηριστεί σαν ο Σαύλος που έγινε Παύλος, του κατά τύπους υπουργού Θρησκευμάτων Κ. Κάρτσεφ. Κατηγόρησε τους κομματικούς ότι βρίσκονται μακριά από την αλήθεια και τόνισε ότι «Εμείς στο κόμμα πέσαμε στην παγίδα της αντιθρησκευτικής μας πολιτικής, των απαγορεύσεων και των διώξεων…» και ακόμη δήλωσε ότι: «Αν η πίστη στο Θεό βοηθεί ένα πρόσωπο να ζει και να εργάζεται μέσα σ’ αυτό το δύσκολο κόσμο, τότε ουδείς έχει το δικαίωμα να την αρνείται. Η πνευματική καταπίεση είναι η χειρότερη μορφή καταπίεσης». Άρχισε να μελετά την Αγία Γραφή.
Κατά την περίοδο της κατάρας του εμφυλίου στη χώρα μας, χιλιάδες ναοί ισοπεδώθηκαν και 260 ιερείς σφαγιάσθηκαν και όμως μετά από λίγα χρόνια ξαναλειτουργήθηκαν με χιλιάδες πιστούς. Όσο για το Άγιον Φως, επειδή συνοδεύοντας προσκυνητές έχω ζήσει το γεγονός αρκετές φορές, είχα αναφερθεί τον προηγούμενο χρόνο στα “Χ.Ν.” γι’ αυτό, αναφέροντας ότι είναι θέμα πίστης. Για δε τα θαύματα, που πράγματι ορισμένες φορές ανάγονται στα όρια του απίστευτου, αυτά είναι καθημερινά στη ζωή μας και δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα απίστευτα αλλά πραγματικά γεγονότα. Πάλι είναι θέμα πίστης.
Εξάλλου ποια άλλη επιβεβαίωση για τα θαύματα, αφού αυτά που περιγράφουν οι επιστήμονες στη συνέχεια, τι άλλο είναι;

«Το 1996 δόθηκαν στη δημοσιότητα δυο μελέτες. Η πρώτη είχε διεξαχθεί στην Καλιφόρνια, με συμμετέχοντες 400 περίπου εθελοντές που έπασχαν από καρδιολογικά νοσήματα. Χωρίς οι ασθενείς να το γνωρίζουν, οι γιατροί τους χώρισαν σε δυο ομάδες: για την υγεία των εθελοντών της πρώτης ομάδας προσεύχονταν Χριστιανοί, ενώ για τους λοιπούς κανένας. Όπως έδειξε η μελέτη, οι ασθενείς της πρώτης ομάδας, παρουσίασαν 50% περίπου λιγότερες επιπλοκές των νόσων τους απ’ όσες οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας, ενώ οι πρώτοι είχαν και πολύ χαμηλότερα ποσοστά συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.
Το 1997, δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνικη Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας μελέτη που διεξήχθη στην Καλιφόρνια, με συμμετέχοντες 5.200 κατοίκους της κομητείας Αλαμέντα. Οι ειδικοί παρακολούθησαν τους εθελοντές και διαπίστωσαν ότι μεταξύ όσων παρακολουθούσαν τη θεία Λειτουργία μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, υπήρχαν σημαντικά μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με αυτά στους μη εκκλησιαζόμενους. Στους άνδρες καταγράφηκε θνησιμότητα μειωμένη κατά 25% και στις γυναίκες θνησιμότητα μειωμένη κατά 33%».
“ΤΑ ΝΕΑ” Αθηνών (8-4-1999)

«Η πίστη σώζει και το σώμα
Ο τακτικός εκκλησιασμός δεν κάνει μόνο καλό στην ψυχή, αλλά και στο σώμα. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε μελέτη που έκαναν, διαπίστωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη θρησκευτική αφοσίωση κι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ομάδα του Χάρολντ Κένινγκ μελέτησε 1.727 ηλικιωμένα άτομα από τη Β. Καρολίνα, τα οποία επέλεξε τυχαία και τα υπέβαλε σε αναλύσεις αίματος, οι οποίες δείχνουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το ανοσοποιητικό σύστημα όσων πήγαιναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στην εκκλησία ήταν σε άριστη κατάσταση, ενώ τα άτομα αυτά δεν ήξεραν τι θα πει κατάθλιψη και τι είναι το άγχος, καθώς αισθάνονταν ότι ανήκαν σ’ ένα σύνολο που θα τους στήριζε σε κάθε τους δυσκολία.
Σύμφωνα με το δρ. Κένινγκ, όσα από τα άτομα που εξέτασαν δεν είχαν καμία σχέση με τη θρησκεία υπέφεραν από άγχος και κατάθλιψη, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν πολύ πιο ευάλωτο.
Μια άλλη αμερικανική έρευνα που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Ιούνιο, είχε δείξει ότι οι πιστοί είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από το μέσο όρο, ενώ αντίθετα όσοι δεν είχαν καμία σχέση με την εκκλησία είχαν ποσοστό θανάτων ανάλογο με αυτό των καπνιστών».
“Ελεύθερος Τύπος” (7-11-1997)

«Ευεργετική η προσευχή
Η πίστη στον Θεό βελτιώνει την ευεξία και την ποιότητα της ζωής μας όσο μεγαλώνουμε. Και η προσευχή τονώνει τη θετική διάθεση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τον Θεό ως πηγή και δύναμη αγάπης, έναντι όσων Τον θεωρούν τιμωρό. Τα συμπεράσματα αυτά, που τεκμηριώνονται στη διδακτορική διατριβή του ερευνητή Κοινωνιολογίας Blake Kent του Πανεπιστημίου Baylor του Τέξας, που μελέτησε 1.000 χριστιανούς, πρώην πιστούς και άθεους, ηλικίας άνω των 65 ετών, δημοσιεύονται στο “Journal of Ageing and Health”».
Εφημ. Αθηνών “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (23-6-2017)

«Τη δύναμη της πίστης αποδεικνύουν και νεότερες μελέτες. Εφέτος λ.χ. δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνικη Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, μια εργασία που έδειξε ότι οι άνθρωποι με βαθιά θρησκευτική πίστη αναρρώνουν κατά 75% έως 100% ταχύτερα απ’ όσους δεν διαθέτουν αυτή την πίστη. Άλλες μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι η βαθιά πίστη μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη κατάθλιψης σε πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ και αν ακόμα παρουσιάσουν αυτοί οι άνθρωποι κατάθλιψη, θα την ξεπεράσουν πιογρήγορα απ’ όσο αν δεν πίστευαν στον Θεό».
“ΤΑ ΝΕΑ” Αθηνών (8-4-1999)

«Μην ξεχνάτε να λέτε την προσευχή σας, αν θέλετε να νιώσετε καλά. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, στη Μεγάλη Βρετανία, μελέτησαν 474 φοιτητές και διαπίστωσαν ότι όσοι προσεύχονταν καθημερινά ή τακτικά είχαν λιγότερο άγχος και μελαγχολία, και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση».
“ΤΑ ΝΕΑ” (24-2-2000)

«Οι Ορθόδοξες καλόγριες και οι βουδιστές μοναχοί ενισχύουν τις εγκεφαλικές τους ικανότητες μέσω της προσευχής και του διαλογισμού, αλλά ακόμα και οι άθεοι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη των θρησκευόμενων από την πίστη τους, σύμφωνα με Αμερικανό νευροβιολόγο. Στο βιβλίο του “Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σας”, ο Άντριου Νιούμπεργκ υποστηρίζει ότι το κλειδί βρίσκεται “στην ηρεμιστική επίδραση που έχει η έντονη προσευχή στον εγκέφαλό μας”».
“ΤΑ ΝΕΑ” (18-8-2009)

«Πριν από 20 χρόνια θα ήταν ανήκουστο για ένα γιατρό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Οι έρευνες των επιστημόνων γιατρών δείχνουν άμεση συνάρτηση μεταξύ της πίστης και της θεραπείας. Η προσευχή, η πίστη και η πνευματική ζωή μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική υγεία. Αν και δεν αποτελεί κανόνα, δεν επιδέχεται και αντιρρήσεις. Πρόκειται για μια νέα τάση στους ιατρικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είναι ένα πείραμα ίσως, που αν και δεν αποτελεί ακόμα νέο ρεύμα, εξηγεί μια μετακίνηση των Αμερικανών γιατρών στην άποψη ότι υπάρχει ίσως κάτι περισσότερο στην υγεία από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και κάτι περισσότερο στη θεραπεία από τα χάπια και τα νυστέρια. Το νέο… φάρμακο είναι η προσευχή και η πνευματική ζωή, γράφει το “Τάιμ” στην έρευνά του. Είκοσι άνθρωποι που πιστεύουν στη θεραπεία μέσω της πίστης, προσεύχονται καθημερινώς για πέντε ασθενείς του AIDS ο καθένας. Είναι ένα πείραμα που έχει αποτελέσματα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες επιβίωσης ύστερα από μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, είναι ο βαθμός στον οποίον οι ασθενείς αντλούν δύναμη και ανακούφιση από τη θρησκεία. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν τακτικά θρησκευτικές τελετές βρέθηκαν να έχουν μειωμένη πίεση, λιγότερες καρδιαγγειακές ασθένειες, μικρότερους βαθμούς καταπίεσης και γενικά καλύτερη υγεία από εκείους που δεν παρακολουθούν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα τους ασθενείς τους, αν αναγνώριζαν την θεραπευτική δύναμη της πίστης. “Η πίστη φαίνεται να βοηθάει και στην υγεία και στην αρρώστια”, λέει ο Δρ. Ντέιλ Μάθιους, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Τζόρτζταουν. “Το να αγνοεί κανείς αυτή την αλήθεια, δεν είναι πλέον αποδεκτό”».
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” (19-6-1996)

«Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερα χρόνια περισσότερο, σε σχέση με όσους δεν έχουν δεσμούς με τη θρησκεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, που βασίσθηκε στην ανάλυση άνω των 1.000 δημοσιευμένων νεκρολογιών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο Λόρα Ουάλας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας “Social Psychological and Personality Science”, εκτίμησαν ότι “η σχέση με τη θρησκεία έχει την ίδια σχεδόν θετική επίπτωση με το φύλο πάνω στην μακροζωία” (οι γυναίκες ζουν συνήθως τέσσερα έως πέντε παραπάνω χρόνια από τους άνδρες)».
(16-2-18)

«Περπάτησα στο Φεγγάρι αλλά βρήκα τον Θεό στη Γη». Ο Τσαρλς Ντιουκ, ένας από τους τρεις του πληρώματος του “Απόλλων 16” αναφέρει σε περιγραφή του κατορθώματος: «Αργότερα όμως, κατάλαβα ότι ο Θεός είχε για μένα ένα εκπληκτικό σχέδιο και εγώ βάδισα στο σχέδιό Του για τη ζωή μου! Στο Διάστημα δεν βρήκα τον Θεό. Τον βρήκα όμως μέσα στην Αγία Γραφή. 6 χρόνια μετά που γύρισα από την Σελήνη».
«Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε στην πίστη επάνω την ελπίδα.
Τον είδα στη ζωή να μάχεται μα πάντα ανίκητο τον είδα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα