Στη χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος με τη συμμετοχή ειδικών φυτοπαθολόγων του “Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου” προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες για τις ασθένειες στις καλλιέργειες αβοκάντο αλλά και τρόποι αντιμετώπισης τους προχωράει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Το θέμα τέθηκε χθες το μεσημέρι από παραγωγούς αβοκάντο που συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη και του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την καλλιέργεια που έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δυναμική στα Χανιά.
Χαρακτηριστικά παραγωγοί περιέγραψαν τα προβλήματα από την εμφάνιση το τελευταίο 5μηνο “εξανθημάτων” πάνω στα κλαδιά και στους κορμούς των δέντρων και τις ενέργειες που έχουν κάνει προκειμένου να την βρουν από που προέρχεται απευθυνόμενοι στο Ινστιτούτο Ελιάς, το Μπενάκειο, στους φυτοπαθολόγους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ.α. Άλλοι παραγωγοί πάλι αναφέρθηκαν σε ασθένειες που έχουν πλήξει το ριζικό σύστημα, πως της αντιμετώπισαν στο εξωτερικό κα.
Για την ανάγκη για ντόπιο πολλαπλασιαστικό υλικό μίλησε ο κ. Γιώργος Καλλιτεράκης από την Ομάδα Βιοκαλλιεργητών που παρατήρησε επίσης πως τα δέντρα που είναι πάνω από 30 ετών είναι πιο ευάλωτα και πολλές από τις ασθένειες έχουν να κάνουν με δέντρα που κλείνουν τον βιολογικό τους κύκλο.
Τη σημασία του να γίνει επιστημονική έρευνα που να διαπιστώσει τα αίτια των ασθενειών τόνισε ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης από την ομάδα παραγωγών “Κορμός”.
«ΟΧΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ»
«Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εδώ και ένα χρόνο για να δούμε τι ασθένειες υπάρχουν στις άλλες χώρες και πως το αντιμετωπίζουν αυτοί ώστε να είμαστε έτοιμοι να προκύψει κάτι και σε εμάς. Για αυτό το σκοπό είχαμε φέρει καθηγητές από την Ισπανία να μας μιλήσουν πριν από ένα χρόνο στο “Τσιράκειο”. Όμως το πρόβλημα εντάθηκε πάρα πολύ όπως διαπίστωσα και από τους παραγωγούς και τους γεωπόνους της Διεύθυνσης άρα πρέπει να επεκτείνουμε το πρόγραμμα» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστόλης Βουλγαράκης.
Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε την πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα με ειδικούς επιστήμονες φυτοπαθολόγους του “Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου” αξιοποιώντας τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Υποτροπικών έτσι ώστε « να γίνει μια σοβαρή έρευνα για τα επόμενα 2-3 χρόνια ώστε να εντοπίσουμε την αιτία των ασθενειών και να βρούμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Σημειώνω εδώ ότι το αβοκάντο είναι ένα προϊόν που είναι γνωστό στην παγκόσμια αγορά ότι για την παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται χημικά φάρμακα. Αν αυτό αλλάξει τότε αυτό είναι καταστροφικό, για αυτό και οι παραγωγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην διανοηθούν να ψεκάσουν».