Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας» και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα Μελισσοκομίας με θέμα ¨ΠΟΠ Κρήτης – η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας» στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στις 5-6 Μαΐου, στις 9:00 το πρωί.
Στην διημερίδα αυτή, η ομάδα που προετοίμασε, κατάθεσε και υποστήριξε την καταχώρηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης θα ενημερώσει τους μελισσοκόμους σ’ όλες τις πτυχές της προσπάθειας καθώς επίσης και για τις διαδικασίες εκείνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αναδείξουν τα ξεχωριστά ποιοτικά του χαρακτηριστικά του και να το φέρουν στο ράφι της αγοράς.
Επίσης ο Συνεταιρισμός θα παρουσιάσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης το οποίο έχει εκπονήσει.
Τα θέματα που θα αναπτύχθούν θα επικεντρωθούν στις εξής ενότητες:
1) Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ.
2) Οι προδιαγραφές του φακέλου. Ποιοι και πώς τις αποφάσισαν.
3) Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
4) Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής των προϊόντων και τροφίμων, τα οποία προστατεύονται από την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ)»
5) Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων.
6) Το σύστημα ιχνηλασιμότητας και το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάση του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
7) Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα- η θέση της Ελλάδος – Προοπτικές αγοράς πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης.
8) Περιβάλλον και μέλισσες.
9) Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης.
10) Η σωστή διατροφή της μέλισσας και η χλωρίδα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών των μελισσών
Η Διημερίδα είναι ανοικτή προς όλους τους μελισσοκόμους και δεν θα σταλούν επίσημες προσκλήσεις.