Κύριε διευθυντά,
τα ΜΜΕ όλο και περισσότερο διαδραµατίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή µας. Επηρεάζουν σηµαντικά έως και καθοριστικά τον σχηµατισµό της κοινής γνώµης σε πολλά θέµατα… Πολιτικά, πολιτιστικά, οικονοµικά, γεωπολιτικά, τώρα τελευταία, κάθε πτυχή του κοινωνικού µας βίου, θα έλεγα.
Τον σπουδαιότερο ρόλο από όλα τα ΜΜΕ, τον ‘‘παίζει’’ η τηλεόραση, που κάθε νοικοκυριό τη ‘‘φιλοξενεί’’ στο πιο βολικό σηµείο του σπιτιού του.
Ας εστιάσουµε τώρα σε ένα κοινωνικό φαινόµενο του καιρού µας, και όχι µόνο, τη βία και πώς την παρουσιάζει κυρίως η τηλεόραση.
Τη βία – πόλεµο µεταξύ των κρατών, τη βία στην κοινωνία, τη βία την ενδοοικογενειακή, τη βία την ενδοσχολική, τη βία την εξωσχολική την… την…
Όλα τα ΜΜΕ ‘‘σφάζονται’’ προ πάντων για τις ‘‘κακές’’ ειδήσεις, όµως η τηλεόραση το παρακάνει.
Πέντε καλές ειδήσεις να έχει, πρώτη και καλύτερη θα µας παρουσιάσει την είδηση της βίας, διανθισµένη µε βίντεο και αυτόπτες µάρτυρες και αυτήν τη ‘‘σπουδαία’’ είδηση θα τη δει όλη η οικογένεια µαζί και τα παιδιά ή και µόνα τους πολλές φορές, αφού οι γονείς, είτε απουσιάζουν, είτε είναι απασχοληµένοι και άντε τώρα ο σωστός γονιός να προσπαθήσει να εξηγήσει στα παιδιά το φαινόµενο και τις συνέπειές του.
Τώρα και κάµποσο καιρό, η ενδοσχολική, η εξωσχολική και η βία των ανηλίκων στην τηλεόραση και όχι µόνο σπάει όλα τα ρεκόρ.
Ένα καυγαδάκι στο Σχολείο για ασήµαντη αφορµή µεταξύ µαθητών του ∆ηµοτικού, συνηθισµένο φαινόµενο από παλιά και που προσπαθεί να το λύσει ο δάσκαλος της τάξης ή ο διευθυντής, µε τα παιδιά, επεµβαίνουν οι γονείς, για τους δικούς τους λόγους, το πληροφορείται και κάποιο κανάλι και το θέµα γίνεται ‘‘θέαµα’’.
Στο Γυµνάσιο και το Λύκειο, οι λόγοι για τα καυγαδάκια είναι ίσως και για τα µάτια κάποιας συµµαθήτριας ή συµµαθητή, αλλά και εδώ πάλι µπορεί να συµβάλλει το Σχολείο για την αποσόβηση της παραπέρα κρίσης.
Αντ’ αυτού βλέπουµε συλλήψεις των εµπλεκοµένων, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών του Σχολείου, συχνά δε και αλληλοµηνύσεις και όλα αυτά να τα παρουσιάζει αναλυτικά και µε πολύ ‘‘σασπένς’’ η τηλεόραση.
Η εξωσχολική βία, η βία των ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή και η βία στην κοινωνία, σίγουρα έχουν άλλους σοβαρότερους κοινωνικούς και οικονοµικούς λόγους, είναι θέµα πολυπαραγοντικό.
Πάντως η κάθε µορφή βίας δεν πρέπει, κατά τη γνώµη µου, να γίνεται πρώτο θέµα στην τηλόραση, οι άνθρωποι, όλοι µας, είµαστε ‘‘ζώα’’ µιµητικά και όσο µικροί και ανώριµοι είµαστε, άκριτα, αντιγράφουµε το κάθε τι για να γίνουµε και εµείς θέµα και ‘‘θέαµα’’ στην τηλεόραση.
Όσον αφορά, την ενδοσχολική βία, θα σύστηνα στους γονείς και λόγω του λειτουργήµατος του δασκάλου, αυτοσυγκράτηση, οι συνάδελφοι έχουν και τις γνώσεις και τη θέληση, τώρα έχουµε και ψυχολόγους στα Σχολεία, να συµφιλιώσουν τα παιδιά.
Όταν επεµβαίνουν και µάλιστα αδικαιολόγτητα , πιο πολλή ζηµιά κάνουν, οι γονείς θα γίνουν εχθροί αναµεταξύ τους, τα παιδιά µεθαύριο θα παίζουν µαζί στο Σχολείο και στη γειτονιά.
Με εκτίµηση
Μανιαδάκης Γεώργιος
συν/χος δάσκαλος