Κύριε διευθυντά,
αυτό είναι σε ελεύθερη µετάφραση ο νέος τρόπος υπολογισµού του κατώτατου µισθού που ανακοίνωσε τις προηγούµενες µέρες η υπουργός εργασίας εκ µέρους της κυβέρνησης της Ν∆.
∆εν θα µείνει αναπάντητη κι αυτή η πρόκληση της κυβέρνησης! Η πραγµατική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση θα απαντήσει µε τη µαζική συµµετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες µέσα στον Οκτώβρη των διανοµέων, των υγειονοµικών, των ναυτεργατών, των εργαζόµενων στον επισιτισµό-τουρισµό, στην εκπαίδευση, των οικοδόµων, µε κορύφωση την πανεργατική απεργία σε ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα στις 20 Νοέµβρη, που θα στείλει µήνυµα στην κυβέρνηση, τα επιτελεία της ΕΕ και τη µεγάλη εργοδοσία.
Χιλιάδες εργαζόµενοι πανελλαδικά από όλους τους κλάδους κι εδώ στην Κρήτη µε σύνθηµα «Λεφτά για µισθούς – Παιδεία – Υγεία. Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέµου τα σφαγεία» θα στείλουν µήνυµα που δεν επιδέχεται παρερµηνείας: η κυβέρνηση δεν έχει καµιά εξουσιοδότηση να παίζει µε το µισθό, τα δικαιώµατα και τη ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, που τις µετατρέπει επιπλέον σε στόχο αντιποίνων των αντιπάλων των Νατοϊκών και Ευρωπαίων συµµάχων του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, στο οποίο κάνει πλάτες η κυβέρνηση!
Ο νέος τρόπος υπολογισµού του κατώτατου µισθού που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, µε βάση και κατευθύνσεις της ΕΕ, αποτελεί µονιµοποίηση των µνηµονιακών νόµων Ν∆ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις για τον υπολογισµό του κατώτατου µισθού.
Προβλέπει δηλαδή την παγίωση στο διηνεκές ενός από τους πιο εµβληµατικούς αντεργατικούς νόµους των µνηµονίων, αυτόν του καθορισµού του κατώτατου µισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση µε βάση τις επιταγές του κεφαλαίου (νόµος Βρούτση-Αχτσιόγλου). ∆ηλαδή η Ν. Κεραµέως έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση όχι µόνο δεν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στα συνδικάτα να διαπραγµατεύονται µε τις εργοδοτικές ενώσεις την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (κάτι που καταργήθηκε µε τον νόµο Βρούτση – Αχτσιόγλου την προηγούµενη δεκαετία), αλλά η διαδικασία αυτή θα πάρει ακόµα πιο σκληρό χαρακτήρα, καθώς ο κατώτατος µισθός θα βγαίνει από µαθηµατικό τύπο µε βάση την «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισµό, δηλαδή την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Με µια κουβέντα η υπουργός επιβεβαιώνει ότι ο νόµος 4172/2013, τον οποίο ψήφισαν Ν∆ – ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά τον εφάρµοσε ο «ενιαίος» ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της Ν∆ απαρέγκλιτα τον κράτησαν σε λειτουργία, ως βασικό εργαλείο συµπίεσης του κατώτατου µισθού, θα συνεχίσει να εφαρµόζεται, παρά τις δίκαιες διεκδικήσεις εκατοντάδων συνδικάτων της χώρας. Μετά το 2028 µάλιστα θα πάρει ακόµα πιο αντιδραστική µορφή, αφού πίσω από τον «µαθηµατικό τύπο» δεν βρίσκεται παρά η προσπάθεια να αποκτήσει «αντικειµενικό χαρακτήρα», «ουδέτερο πολιτικά» η διαρκής καθήλωση των µισθών, ως ένα ακόµα εργαλείο για την ένταση της εκµετάλλευσης των εργαζοµένων.
Αποτελεί τεράστιο ψέµα ο ισχυρισµός της υπουργού ότι αυτός ο τρόπος, που θα συνυπολογίζει τα κριτήρια του «πληθωρισµού» και της «παραγωγικότητας της εργασίας», θα είναι προς όφελος των εργαζοµένων. Η µέχρι τώρα εµπειρία έχει αποδείξει ότι και οι όποιες αυξήσεις δίνονται εξανεµίζονται και µε το παραπάνω εξαιτίας του πληθωρισµού, ενώ ο συνδυασµός των κυβερνητικών κριτηρίων, που έχει ως µοναδικό στόχο τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ανοίγει τον δρόµο ακόµα και για πάγωµα ή µειώσεις όταν αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, όπως άλλωστε συνέβη στα χρόνια της κρίσης, όταν ο κατώτατος µισθός από δίχτυ ασφαλείας για τους χαµηλά αµειβόµενους εργαζόµενους µετατράπηκε σε επιταχυντή µείωσης του µέσου µισθού έως και 40%.
Τι σηµαίνει στην πράξη η προσαρµογή του µισθού µε κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία;
Πρώτον: Η κερδοφορία των εισηγµένων εταιρειών στο Χρηµατιστήριο τη διετία 2022 – 2023 ήταν στα 21 δισ. ευρώ, όταν τη διετία 2007 – 2008 ήταν 17 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή τα κέρδη τους κατά 4 δισ. ευρώ ή 23,53%.
∆εύτερον: Ο ακαθάριστος µέσος πραγµατικός µισθός τον Αύγουστο του 2011 ήταν 1.308,52 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ, µειωµένος δηλαδή κατά 14,81%!
Τρίτον: Την ίδια περίοδο γιγαντώθηκε η φοροληστεία, αφού τη διετία 2022 – 2023 ο λαός πλήρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των φόρων, 116,8 δισ. ευρώ, από 93,2 δισ. ευρώ που πλήρωσε τη διετία 2007 – 2008, αύξηση δηλαδή 24,6 δισ. ή 25,3%.
Τα παραπάνω µάλιστα πρέπει να συνδυαστούν µε την επίθεση στις Συλλογικές Συµβάσεις:
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2007 – 2009 είχαν υπογραφεί 503 Κλαδικές Συµβάσεις και 666 Επιχειρησιακές.
Ενώ την τριετία 2021 – 2023 υπογράφηκαν µόλις 74 Κλαδικές, από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει υποχρεωτικές τις 49. Υπογράφτηκαν επίσης µόλις 133 Επιχειρησιακές Συµβάσεις µε αυξήσεις στους µισθούς.
Το ποσοστό κάλυψης εργαζοµένων από Συλλογικές Συµβάσεις έχει µειωθεί κάτω από 25% το 2023! ∆ηλαδή, πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόµενοι του ιδιωτικού τοµέα βρέθηκαν εκτός Συλλογικών Συµβάσεων.
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν λέει ότι «το πόρισµα προβλέπει επίσης ότι δεν µπορεί να µειώνεται ο κατώτατος µισθός»!
Είναι γνωστό στον καθένα και όλοι το βιώνουµε στις 10 κάθε µήνα ότι ακόµα κι όταν δεν υπάρχει µείωση του ονοµαστικού µισθού, οι µισθωτοί βλέπουν µείωση του πραγµατικού τους µισθού εξαιτίας της ακρίβειας στα βασικά είδη κατανάλωσης και στις αναγκαίες υπηρεσίες που αγοράζουν µε αυτόν. Πολύ περισσότερο, οι εργαζόµενοι δεν ξεχνούν ότι το 2012, µέσα σε µια νύχτα, µε Πράξη του Υπουργικού Συµβουλίου (ΠΥΣ αρ.6) καταργήθηκε η ισχύουσα τότε Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας και ο κατώτατος µισθός µειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους εργαζόµενους!
Αυτό που επί της ουσίας επιδιώκει η κυβέρνηση µε τη νέα της νοµοθετική παρέµβαση, που όπως είπε θα γίνει άµεσα, είναι «να υπάρχει γενικότερα προβλεψιµότητα στην οικονοµία για το προς τα πού πάει ο κατώτατος µισθός». ∆ηλαδή επιχειρεί για λογαριασµό της εργοδοσίας να σηκώσει προληπτικά «νοµοθετικό τείχος», ώστε να την προστατεύει από τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζοµένων για ουσιαστικές αυξήσεις των µισθών και προστασία του εισοδήµατός τους.
Τώρα πρέπει να σηµάνει συναγερµός στα συνδικάτα, τα σωµατεία, σε όλους τους εργαζόµενους!
∆εν θα ανεχτούµε να είναι µόνιµα στην «πρέσα» της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας ο µισθός και το µεροκάµατο µας! Τα συνδικάτα και οι εργαζόµενοι στους χώρους δουλειάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι «Για να κερδίσουν οι εργαζόµενοι, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηµατικοί όµιλοι»»!
Εδώ και τώρα να επανέλθουν οι Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας και να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόµος Βρούτση – Αχτσιόγλου, που δίνει στον υπουργό το δικαίωµα να καθορίζει τους µισθούς, όπως και όλοι οι νόµοι που υπονοµεύουν τις κλαδικές Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας.
Το ΚΚΕ εκφράζει τη στήριξή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες που οργανώνουν τα συνδικάτα σε κλάδους και επιχειρήσεις, µε κορύφωση την απεργία στις 20 Νοέµβρη µε σύνθηµα «Λεφτά για µισθούς – Παιδεία – Υγεία. Εξω η Ελλάδα απ’ του πολέµου τα σφαγεία»». Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στους σχεδιασµούς της κυβέρνησης. Είναι ο µόνος τρόπος για να κερδηθούν αυξήσεις στους µισθούς και να υπογραφούν Συλλογικές Συµβάσεις.
Τα µέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ θα είναι µπροστάρηδες και σε αυτό τον αγώνα !
Το ΚΚΕ έχει εµπιστοσύνη στην αστείρευτη δύναµη του εργατικού – λαϊκού αγώνα, στη δύναµη που έχει ο οργανωµένος λαός να φέρει τα πάνω – κάτω!
Με ένα κίνηµα πανελλαδικά συντονισµένο, µε το ΚΚΕ µµπροστά, δυναµώνουνε την πραγµατική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική, ενισχύουµε την αµφισβήτηση της, την αµφισβήτηση του σηµερινού κράτους.
Εκεί βρίσκεται η πραγµατική ελπίδα για τον λαό!
Αντρέας Κοκοσάλης, µέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ