Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Επιστολή της UNESCO για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Σε μία σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της προσπάθειας της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα γίνεται η Διεθνής Σύσκεψη των επί μέρους επιτροπών την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη γενική διευθύντρια της UNESCO τον Ιούλιο στο Παρίσι, κατά την οποία ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την Ιρίνα Μπόκοβα να ασκήσει την προσωπική και θεσμική επιρροή της προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία της Διαμεσολάβησης με τη βρετανική πλευρά, ο κορυφαίος αυτός διεθνής πολιτιστικός οργανισμός απηύθυνε επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών κ. Ουίλιαμ Χαγκ, τη Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού κα Μαρία Μίλερ και τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου κ. Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ. Με την επιστολή αυτή οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα ενεργοποιήσει το θεσμό αυτό για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών.
Το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται σταθερά από το 1987 στην ημερήσια διάταξη κάθε διάσκεψης της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή τον Επαναπατρισμό τους σε Περίπτωση Παράνομης Κτήσης.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Διεθνής Σύσκεψη των επιτροπών που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ θα εκπροσωπηθούν δια των προέδρων τους και άλλων μελών οι εθνικές επιτροπές της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας. Επίσης θα λάβουν μέρος και τα μέλη της ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα υπό τον πρόεδρο της Χριστόφορο Αργυρόπουλο.
Στη διάρκεια των εργασιών, που θα συντονίσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, θα γίνει ενημέρωση για τα βήματα των επιτροπών από την προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων τους μέχρι σήμερα, επίσκεψη στην Ακρόπολη και ενημέρωση για τις εργασίες αποκατάστασης που συνεχίζονται στο μνημείο.
Τέλος, είναι αναμενόμενο ότι θα διαμορφωθεί και το νέο πρόγραμμα δράσης εν όψει και της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, η οποία θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης. Η 6η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης, που έχει ως θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη» ξεκινά σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 2002.
«Ο Παρθενώνας έχει ακόμα πολύ δουλειά. Με το τρέχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα ολοκληρώσουμε το τμήμα της δυτικής πλευράς, ένα πολύ σημαντικό έργο που ξεκίνησε το 2011 και το οποίο αφορά τις δύο γωνίες του μνημείου, υπάρχουν όμως εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης και στην υπόλοιπη περιοχή της δυτικής πλευράς. Επίσης, έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης στον ορθοστάτη και στον πρώτο δόμο του βόρειου τοίχου του σηκού, ένα μεγάλο έργο, που θα πρέπει να ενταχθεί και στο επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων – διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).
Η ίδια συμπλήρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν στην κατάξεση των ραβδώσεων του κιόνων στα καινούργια συμπληρώματα στη βόρεια πλευρά, οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, ενώ θα γίνει κατάξεση των ραβδώσεων και σε δύο κίονες του πρόναου. Επίσης, προβλέπεται η δομική αποκατάσταση δύο λίθων του υπερθύρου στη δυτική θύρα του σηκού, που είχε αναστηλωθεί από τον Ν. Μπαλάνο τη δεκαετία του ’30.
«Οι συναντήσεις αυτές, οι οποίες πάντα αφορούν στην Ακρόπολη, είναι μια τακτική που εφάρμοσε η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως από το 1975 που συστάθηκε, όταν ήταν πολύ κρίσιμα τα θέματα με την ατμοσφαιρική ρύπανση και με τα υλικά που θα χρησιμοποιούνταν στις επεμβάσεις στα μνημεία. Γι’ αυτό υπήρχε η πρόθεση να ζητηθεί η γνώμη και των ξένων ειδικών. Σήμερα, που ο τομέας έχει πλέον αναπτυχθεί και στη χώρα μας, οι συμμετοχές των Ελλήνων ειδικών, αρχαιολόγων, μηχανικών κ.λπ. είναι πάρα πολλές, καθώς πάρα πολλά αναστηλωτικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί», επεσήμανε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Θα μπορούσαμε να εχουμε τους Εγγλέζους να μας παρακαλάτε να πάρουμε πίσω τα μάρμαρα αν κάναμε το εξής : ανάρτηση σε όλη τη διαδρομη- ανάβαση στην Ακρόπολη πινακίδων σε 7-8 γνωστοτερες γλώσσες του κόσμου που θα γράφουν: “Απαγορευεταιμ η είσοδος σε Αγγλους λόγω αποδεδειγμενησ κλοπής και καταστροφής του Παρθενώνα ! Παρακαληστε να δείξετε το διαβατήριο σας στην είσοδο. ! ” Στην επιστροφή στον ιδιο δρόμο να υπαρχουν πινακίδες που να γράφουν : “Αν θέλετε να συμβαλετε στην αποκατασταση του μνημειου του Παρθενώνα στην αρχική του μεγαλοπρέπεια εσεις και οι φιλοι σας μην αγοράσετε προϊόντα απο Αγγλία μεχρι να επιστραφούν τα μάρμαρα και πιέστε την κυβερνηση σας για τον ιδιο σκοπό ! Οι Ελληνες και οι πρόγονοι τους σας ευχαριστούν για την προσφορά σας ! ”
    Επάνω στη Ακρόπολη και δίπλα στον Παρθενώνα να υπάρχει ψηφιακή μεγάλη εικόνα του Παρθενώνα πως ηταν πριν την καταστροφη και κλεψιμο η ακόμα και απεικόνιση video με το σπάσιμο και κλοπή των μαρμάρων !
    Ερώτηση : Εχουμε τα μπαράκια να το εφαρμόσουμε και να πάρουμε πίσω τα μάρμαρα η το παίζουμε αδικημένοι και συνεχίζουμε το γλυφιτζουρι της Μελινας και των επόμενων 100 υπουργών πολιτισμού ? ευχαριστω

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα