Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Επιστολή Καλογερή στον Υπ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

Επιστολή με θέμα την «Ανάρτηση Δασικού Χάρτη στην Π.Ε. Χανίων» (αριθ. πρωτ 57373/08-03-2021) απεύθυνε χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου , ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νίκος Καλογερής, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, και στον Υφυπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά, λόγω των ζητημάτων που προέκυψαν έπειτα από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις και συζητήσεις που έγιναν για τον εν λόγω θέμα.

Στην επιστολή του ο κ. Καλογερής, εκφράζοντας τις απόψεις των Δημάρχων και των λοιπών Φορέων που συμμετείχαν σ’αυτές (εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων), ζητάει οι αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου να προβούν στις συμπληρώσεις και διορθώσεις των δασικών χαρτών (αναμόρφωση χάρτη), ώστε να περιοριστούν οι ταλαιπωρίες και οι δαπάνες για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αυτή, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει τα εξής :

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ακολούθησε πλήθος συσκέψεων, τηλεδιασκέψεων και συζητήσεων, με τελευταία, την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Μαρτίου με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Χανίων παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων της Π.Ε. Χανίων. Από αυτές τις διαδικασίες εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ουσιαστικών ζητημάτων τα οποία κρίνουμε απαραίτητο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν την έναρξη υποβολής αντιρρήσεων.
Ειδικότερα, προτείνουμε τη διακοπή της ανάρτησης, την αναμόρφωση του δασικού χάρτη και την ανάρτηση εκ νέου του δασικού χάρτη που θα προκύψει μετά την αντιμετώπιση των παρακάτω σημαντικών ζητημάτων:
• το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώτος του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 στους δασικούς χάρτες, που εξαιρεί την Κρήτη από το μαχητό τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου (επίκειται νομοθετική ρύθμιση, όπως έχουμε ενημερωθεί μέσω εσωτερικής ομάδας εργασίας του ΥΠΕΝ).
• πέραν της αναμενόμενης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας που δεν ισχύει το τεκμήριο του ελληνικού δημοσίου, αναμένονται και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, τους δασωμένους αγρούς και το δασικό ή μη χαρακτήρα φρυγάνων και ασπαλάθων.
• τη μη ενσωμάτωση διοικητικών πράξεων (απαλλοτριώσεις, αμπελουργικό/ ελαιοκομικό μητρώο, αποφάσεις εκχερσώσεων των σχεδίων βελτίωσης του Προγράμματος ΥΠΑΑΤ κλπ).
• το μεγάλο πλήθος προδήλων σφαλμάτων που αφορούν κυρίως σε προφανή λάθη χαρακτηρισμού εκτάσεων ή παραλείψεις και πρέπει να διορθωθούν.
• το γεγονός ότι για το χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών δεν έχουν ληφθεί υπόψη μεταγενέστερες του 1945 διαθέσιμες αεροφωτογραφίες (περιόδου 1960 – 1975), δεδομένης και της πρόσκαιρης εγκατάλειψης της καλλιέργειας πολλών εκτάσεων κατά τα χρόνια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, που στην Κρήτη είχε μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικότερα τονίζουμε ότι το 1945 τα Χανιά δεν είχαν ακόμα ελευθερωθεί από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που επιβεβαιώνει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι διαθέσιμες αεροφωτογραφίες περιόδου 1960-1975 για το χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών (οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιώτες αναχώρησαν από τα Χανιά στις 9/7/1945).
• το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την επίδραση των δασικών χαρτών στις αγροτικές επιδοτήσεις και δεν γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν οι αγρότες. Προτείνεται να αποσαφηνιστεί με νομική κατοχύρωση ότι δεν αλλάζει το καθεστώς επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
• το ζήτημα της υποστελέχωσης της Δ/νσης Δασών Χανίων ενόψει του εξαιρετικά μεγάλου αναμενόμενου φόρτου εργασίας.
• την ανάγκη δραστικής μείωσης ή και απαλλαγής των τελών για την άσκηση αντιρρήσεων.
• την ανάγκη θεσμοθέτησης δυνατότητας αμφισβήτησης των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (β΄ βαθμός αντιρρήσεων).
• την ανάγκη διεύρυνσης της ζώνης συμβατότητας τουλάχιστον στα δεκαπέντε (15) μέτρα λόγω έλλειψης κτηματογραφικού υποβάθρου (εξαιρουμένων περιοχών ΑΑ και ΠΑ).
• το ζήτημα ότι στη στελέχωση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων δεν περιλαμβάνεται Γεωπόνος.

Επιπλέον των παραπάνω και σχετικά με την πρώτη ανάρτηση της Π.Ε. Χανίων προτείνουμε:
• τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων σε περιπτώσεις που δεν ασκήθηκαν στον Κυρωμένο Δασικό Χάρτη
• την αναστολή των προθεσμιών κατάθεσης αγωγών και λοιπών πράξεων από το Ελληνικό Δημόσιο (ημερομηνία λήξης υποβολής αγωγών 31/12/2021) μέχρι την έκδοση απόφασης επί των αντιρρήσεων.

Πρόκειται για ζητήματα που ήδη γνωρίζει το Υπουργείο σας και για κάποια από τα οποία μας έχετε ενημερώσει ότι ετοιμάζετε ρυθμίσεις.
Θεωρούμε ότι δεν είναι λογικό να υποβάλλονται οι πολίτες σε μια μεγάλη αναστάτωση και σε δαπανηρές διαδικασίες, όταν είναι σαφές πως με την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων ο νέος αναμορφωμένος δασικός χάρτης θα έχει πολύ λιγότερα σφάλματα και επομένως, οι αντίστοιχες αντιρρήσεις θα είναι πολύ λιγότερες, ουσιαστικές και στοχευμένες.
Επίσης, η όποια χρονική καθυστέρηση υπάρξει θα αντισταθμιστεί με τον πολύ λιγότερο χρόνο που θα απαιτηθεί για τις περιορισμένου αριθμού αντιρρήσεις που θα υποβληθούν.
Ουσιαστικά, αυτό που ζητούμε είναι το ίδιο το δημόσιο να προβεί στις απαραίτητες συμπληρώσεις και διορθώσεις των δασικών χαρτών και όχι να μετακυλήσει στους πολίτες το πρόβλημα και τις δαπάνες, όπως γίνεται με την παρούσα ανάρτηση.
Επειδή όλοι συμφωνούμε με την αναγκαιότητα των δασικών χαρτών για την ανάπτυξη του τόπου και την προστασία του περιβάλλοντος, οφείλουμε να προβούμε στις ενέργειες που θα περιορίζουν αδικίες, ταλαιπωρία και αναίτιες δαπάνες εις βάρος των πολιτών.»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα