Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κουκιανάκης σε Μητσοτάκη: Το Ιστορικό Αρχείο στον λόφο Καστέλι

» Ο δήμαρχος Αποκορώνου καλεί τον πρωθυπουργό να συνεισφέρει σε μια πράξη τιμής στην ιστορική μνήμη

Στο ανώτατο επίπεδο φτάνουν οι προσπάθειες αποτροπής της ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτηρίων στον λόφο Καστέλι, καθώς ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης έχει θέσει το ζήτημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να συνεισφέρει σε μια πράξη τιμής στην ιστορική μνήμη, μεταστεγάζοντας το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.) στο κτήριο της Μεραρχίας.

Η επιστολή Κουκιανάκη βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού από τις 11 Σεπτεμβρίου, με τον δήμαρχο Αποκόρωνα να αναλαμβάνει μια ακόμη πρωτοβουλία που αφορά στη διάσωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Στην επιστολή, του, ο κ. Κουκιανάκης ξεκαθαρίζει πως «τιμώ το Πολυτεχνείο και αντιλαμβάνομαι το λόγο για τον οποίο πήρε την προηγούμενη απόφαση μετατροπής των μνημείων σε ξενοδοχεία, αφενός για την εξεύρεση των αναγκαίοον πόρων για την αποκατάσταση, αφετέρου για την ενίσχυση του πενιχρού προϋπολογισμού του. Θεωρώ θετική την πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων για εξεύρεση των σχετικών πόρων, προκειμένου να υπάρξει άλλη χρήση, που να είναι πιο συμβατή, να διατηρεί το Δημόσιο χαρακτήρα τους και να εξυπηρετεί πραγματικές πολιτιστικές ανάγκες».
Προς την κατεύθυνση αυτή δηλώνει ότι «στηρίζω την πρόταση του Δήμου Χανίων για στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στα γειτονικά κτήρια, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ετοιμότητας για χρήση. Θα είναι στο καταλληλότερο σημείο της πόλης».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ
Για το κεντρικό κτήριο της πρώην Μεραρχίας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου θεωρεί σωστό να στεγαστεί εκεί «μια ιδιαίτερης σημασίας δραστηριότητα, που δεν αφορά μόνο στο Δήμο Χανίων, αλλά και στο Νομό και στην Κρήτη γενικότερα:Πρόκειται για τη μεταστέγαση στο κτήριο αυτό του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και των μουσειακών συλλογών του, που κλείνει εφέτος τα εκατό χρόνια ζωής, στριμωγμένο σε ένα εντελώς ακατάλληλο κτήριο, με αδυναμία πρόσβασης στους ερευνητές. Η κατάσταση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, παρά την τεράστια σημασία του, είναι απαράδεκτη και αποτελεί διαχρονικά ντροπή για τους παράγοντες των Χανιών για ην αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν το θέμα».
Παραθέτοντας στοιχεία για τη σπουδαιότητα του περιεχομένου των συλλογών του Ιστορικού Αρχείο Κρήτης, ο δήμαρχος Αποκορώνου σημειώνει – μεταξύ άλλων – πως αυτές οι συλλογές μπορούν επίσης «να αποτελέσουν τον πυρήνα για ένα ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο (όπως αυτό του Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο, που θα αποφέρει έσοδα, αλλά και επισκέπτες στο ΙΑΚ».
Επίσης, ο κ. Κουκιανάκης, σημειώνει πως «η μοναδική πλατεία (το «μπαλκόνι των Χανιών», όπως τη λένε) μπορεί να αποτελέσει τον πιο αγαπητό χώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, να έχει οικονομικό όφελος για το Πολυτεχνείο Κρήτης, αντί να περιορίζεται στους πελάτες ενός πολυτελούς ιδιωτικού ξενοδοχείου, με τις γνωστές συνέπειες από άλλα ανάλογα σημεία».
Υπενθυμίζει δε στην επιστολή του την άμεση γειτνίαση του κτηρίου της Μεραρχίας «με μεγάλης αξίας διατηρητέα πολιτιστικά κτήρια (Μεγάλο Αρσενάλι, παλιό Τελωνείο, Νεώρια), που έχουν, ή βρίσκονται σε διαδικασία λειτουργίας, ή αποκατάστασης. Η ενοποίησή τους θα δημιουργήσει ένα μοναδικό πολιτιστικό πόλο με δυνατότητες οργάνωσης μεγάλης εμβέλειας εκδηλώσεων, συνεδρίων και άλλων δράσεων, που θα βγάλουν τα Χανιά στην επιφάνεια διεθνώς».

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ
«Ας μην αφήσετε την ευκαιρία αυτή να χαθεί για την πόλη, για ένα σχετικά μικρό οικονομικό όφελος, το οποίο εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης», επισημαίνει στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Αποκορώνου.
Καταλήγοντας, προτρέπει τον πρωθυπουργό, να είναι «αυτή η μεγαλύτερη εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στα Χανιά, με την απόδοση τιμής στην Ιστορία της εποχής εκείνης και στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία. Ας είναι και η απόδοση τιμής στο Ιστορικό Αρχείο, που εκατό χρόνια μετά την ίδρυσή του στενάζει ασφυκτικά εκεί που είναι με τα ντοκουμέντα της Ιστορίας μας ακόμη και μέσα σε σκουπιδοσακούλες».

Παρέμβαση ΙΛΑΕΚ υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων

Τη δημόσια θέση τους «για την αναγκαιότητα και την υποχρέωση της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των Μνημείων της Μεραρχίας Κρητών, των Φυλακών και των Στρατώνων, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή και την καρδιά της αρχαίας Κυδωνίας» , διατυπώνουν τα μέλη της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης ( ΙΛΑΕΚ ), τα οποία χθες ξεναγήθηκαν στις αρχαιότητες του Λόφου του Καστελλίου Χανίων από τη διευθύντρια των ανασκαφών της περιοχής Μαρία Βλαζάκη.
Σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν πως «τα Μνημεία αυτά αποτελούν τοπόσημο, φορτωμένο με τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας του τόπου μας».
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Γεώργιος Κουρμούλης, Αρχόντισσα Παπαδερού-Ναναδάκη, Κώστας Μουτζούρης, Ευαγγελία Σερδάκη-Χιωτάκη, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Μαριάννα Καβρουλάκη, Μανώλης Μανούσακας, Ευγενία Παπαϊωάννου-Βλαζάκη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Σωστή η κίνηση του Δημάρχου Αποκορωνα αλλά θα πρεπει να δει η Δημοτική Αρχή του Αποκορωνα κ το ζήτημα των φυλακών του Ιτζεδιν……που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αποκορώνου με τον Δήμο Χανίων……θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορεας στο Δήμο Αποκορώνου που να ασχολείται με την ανάδειξη κ την προστασια των πολιτιστικων μνημείων όσο των φυσιολατρικων τοπίων του Δήμου Αποκορώνου!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα