Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς επίσης και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους των Χανίων απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Χανίων, ζητώντας την στήριξη των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει «η καθημερινή πτώση του τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αποτελεί πλέον αντικείμενο συνεχούς συζήτησης ανάμεσα στους συναδέλφους.
Η κατάσταση που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και προβλέπεται πώς θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο πλήττοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους κλάδους αφού το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται με τη μορφή ντόμινο.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας ανάμεσα στους συναδέλφους μετά από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, των σχολικών κυλικείων, φροντιστηρίων, παιδικών σταθμών, κέντρο διασκέδασης και άλλων επιχειρήσεων λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι έντονοι οι φόβοι των συναδέλφων επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να τους οδηγήσει και σε ολοκληρωτική παύση της εργασίας τους.
Η Ομοσπονδία αναλογιζόμενη όλα τα παραπάνω ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση, τα Υπουργεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή αυτών προκειμένου να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή για την χώρα.
Ζητάμε…..
-Απαλλαγή όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο
-Να ληφθεί μέριμνα για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
-Πάγωμα των δανείων στις μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις
-Καμία διακοπή παροχής από τις ΔΕΚΟ λόγω οφειλών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
-Αναστολή πληρωμών σε Δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους
-Μείωση κατά 50% στα ενοίκια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τρίτους με νομοθετική ρύθμιση όσο κρατάει η Πανδημία
-Όσον αφορά τώρα τις επιχειρήσεις που έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία τους π.χ. Σχολικά κυλικεία, παιδικοί σταθμοί, παιδότοποι, φροντιστήρια θα πρέπει εκτός από την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους από δημόσια κονδύλια να επιδοτηθούν και με ένα επίδομα ανεργίας λόγω του ότι δεν θα έχουν πώς να ζήσουν το επόμενο διάστημα όσο κρατάει η κρίση.
Τελειώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης που έπληξαν το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας, οι τράπεζες ήταν ο κλάδος που στηρίχτηκε από το κράτος. Για το λόγο αυτό ζητάμε από το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει όσο μπορεί με ρευστότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συναδέλφους για όσο απαιτηθεί μέχρι να εξαλειφθεί η πανδημία. Επίσης, ζητάμε να σταθούν στο ύψος τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες και να πράξουν αναλόγως. Τέλος πρέπει να υπάρξει πίεση ώστε όσες αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν προβεί σε εναλλακτικές πρακτικές προς το συμφέρον αυτών που δεν ταξιδεύουν ενώ έχουν εκδοθεί τα εισιτήριά τους να το πράξουν»