Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τον «πολυδύναµο εκσυγχρονισµό» της χώρας περιγράφοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας εννοούσε ένα ευρύ πλέγµα παρεµβάσεων σε κάθε τοµέα της λειτουργίας της Πολιτείας και των σχέσεών της µε τους πολίτες.
Μιλούσε για µικρές και µεγάλες τοµές σχεδιασµένες µεθοδικά για να κάνουν την Ελλάδα σύγχρονο και αποτελεσµατικό κράτος που θα υπηρετεί µε τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες του.
Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου είναι µια τέτοια πρωτοβουλία. Πρόκειται για εκσυγχρονισµό των δηµοκρατικών µας διαδικασιών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών στην εποχή που ζούµε και να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος. Είναι, µάλιστα, το δεύτερο βήµα σε αυτή την κατεύθυνση µετά τις ρυθµίσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κατά την προηγούµενη θητεία της κυβέρνησης. Αυτό δείχνει συνέπεια και µεθοδικότητα, χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα ∆ηµοκρατία και σε αυτή τη θητεία.
Με τις ρυθµίσεις που καλούµαστε εµείς οι βουλευτές να εγκρίνουµε δεν απονέµουµε εκλογικά δικαιώµατα σε όσους δεν είχαν, κάνουµε το δηµοκρατικά αυτονόητο: δίνουµε εργαλεία στους ήδη έχοντες εκλογικά δικαιώµατα να τα ασκήσουν. Πρόκειται για εκπλήρωση υποχρέωσης της Πολιτείας, όπως το έχουν κάνει δεκάδες άλλες δυτικές δηµοκρατίες.
Ειδικά σε µια στιγµή κατά την οποία η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες όλο και διογκώνεται, κάθε κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει µέτρα ενίσχυσης της δηµοκρατικής συµµετοχής. Πρώτο βήµα η άρση των εµποδίων και ο εκσυγχρονισµός της εκλογικής διαδικασίας, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνουµε µε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Από τη µια πλευρά συνιστά ένα ουσιαστικό άνοιγµα προς τον ελληνισµό όλης της υφηλίου, σε συνδυασµό φυσικά µε τα µέτρα που ενέκρινε η Βουλή τον Ιούλιο µε τον ν. 5044/2023. Αφετέρου, εντός της Ελλάδας, η επιστολική ψήφος συνιστά εργαλείο διευκόλυνσης ψηφοφόρων που αντιµετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος, όπως ηλικιωµένοι, άτοµα µε αναπηρία, φοιτητές, εργαζόµενοι κ.ά.
Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί µια εµβληµατική µεταρρύθµιση ιστορικής και εθνικής σηµασίας. Συνολικά πρόκειται για ένα µέτρο ενίσχυσης και εµβάθυνσης της ∆ηµοκρατίας και απέναντί του στέκονται µόνο όσοι φοβούνται τη δηµοκρατική συµµετοχή . Ο θεσµικός του αντίκτυπος του µέτρου το εντάσσει παράλληλα στο περιεχόµενο του πολυδύναµου εκσυγχρονισµού όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός και αποτελεί µια ακόµα κρίσιµη ψηφίδα για τη µεταµόρφωση της χώρας µέσα από τη διακυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Αντιµετωπίζουµε τις παθογένειες δεκαετιών και κάνουµε πραγµατικότητα τα αυτονόητα για τους πολίτες, ενώ την ίδια στιγµή διαµορφώνουµε τις δυναµικές ανάπτυξης και ευηµερίας. Για µια ακόµα φορά ως χώρα και ως κοινωνία βρισκόµαστε ενώπιον ενός εκσυγχρονιστικού στοιχήµατος και θα φροντίσουµε και πάλι να το κερδίσουµε µε σχέδιο, συνέπεια και αποτελεσµατικότητα.
*Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης
είναι βουλευτής Χανίων της Ν.∆.