Την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επιστολική ψήφο στις ερχόμενες ευρωεκλογές, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα.
Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.
«Εφόσον διαμορφώνεται μια συναίνεση για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γιατί όχι και για τις εθνικές εκλογές; Πρόκειται για μα αυτονόητη επέκταση μιας διευκόλυνσης που την συζητάμε πέντε δεκαετίες» ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση της κατάθεσης τροπολογίας για την επέκταση της δυνατότητας επιστολικής ψήφους για τους κατοίκους του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές.
«Έρχονται κάποιες στιγμές που μπορούμε να συνομιλήσουμε με την Ιστορία και μπορούμε να περιφρονήσουμε τη συγκυρία» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας υποστηρίζοντας από το βήμα της Ολομέλειας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και την τροπολογία «για την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους κατοίκους του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές».
«Είναι κάποιες στιγμές που γράφεται ιστορία και τέτοια είναι η σημερινή με την εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στη Βουλή. «Η επιστολική ψήφος ισχύει ήδη στα είκοσι δύο από τα είκοσι επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθε η ώρα, πενήντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, να καθιερωθεί και στην Ελλάδα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Επιχειρείται μετά από πάνω από 50 χρόνια μια αναδιάρθρωση στον τρόπο που οι Έλληνες πολίτες ασκούν το δικαίωμα της ψήφου, ξεπερνώντας πρακτικά εμπόδια τέτοια που μέχρι σήμερα τους οδηγούσαν ακόμη και στον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Παπαθανάσης.
«Η κυβέρνηση με σταθερά και προσεκτικά βήματα υλοποιεί ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ενισχύει στην πράξη τις ελευθερίες και τις δυνατότητες των πολιτών, κατοχυρώνει έμπρακτα τα συνταγματικά δικαιώματα για όλους, εκσυγχρονίζει και ενδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενισχύει τον ακατάλυτο δεσμό όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όπου κι αν αυτοί διαμένουν ή εργάζονται, με την πατρίδα», ανέφερε, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Ανδριανός.
Αιφνιδιασμό και «τρικ» παγίδευσης του πολιτικού συστήματος καταλόγισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στην τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών.
Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε ότι «καταρρέουν και τα όποια ψήγματα φερεγγυότητας είχε η πρότασή σας» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να διαχειρίζεστε ζητήματα εκλογής με τέτοιο τσαπατσούλικο και προφανώς επικοινωνιακό τρόπο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «είναι προφανής η αντίρρησή μας και η αντίδρασή μας επί της αρχής, κυρίως σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία, για μια ακόμη φορά, αφού τσαλαπάτησε θεσμούς, αγνόησε ανεξάρτητες αρχές, προσπαθεί με λαθροχειρίες και τροπολογίες της τελευταίες στιγμής να υφαρπάξει την συναίνεση, όχι της αντιπολίτευσης αλλά της κοινωνίας. Δεν θα το πετύχετε – και είστε τραγικά μόνοι σε αυτή σας την προσπάθεια».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επίγνωση των αναγκών της εποχής, λόγω της αυξημένης κινητικότητας, καθώς και της ανάγκης εκπροσώπησης των εκτός επικρατείας εκλογέων, είχε καταθέσει σχετικές τροπολογίες. Η πρώτη αφορούσε στην αυτοπρόσωπη συμμετοχή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα των περιοχών εργασίας και η δεύτερη αφορούσε στους εκτός επικρατείας εκλογείς και ομογενείς και προτεινόταν η δυνατότητα να εκλέγουν δικούς τους υποψηφίους σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε πως η κυβέρνηση έρχεται να αιφνιδιάσει, γιατί «με τους υπολογισμούς που κάνετε εκεί στα γραφεία σας, βλέπετε ότι βγαίνουν και δεν βγαίνουν τα νουμεράκια» και αναρωτήθηκε «εάν αυτή είναι η σοβαρή στάση της κυβέρνησης για τον σεβασμό στους απόδημους και σε όσους έχουν αντικειμενικό πρόβλημα για να συμμετάσχουν στις εκλογές». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι «αυτός ο τρόπος δεν αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν δείχνει ότι έχει ωριμάσει το πολιτικό σύστημα που επιδιώκει συναινέσεις».
Σε δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Κατρίνης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έλεγε ότι σε περίπτωση που υπήρχε ταυτόχρονα η διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, δεν θα ισχύουν οι διατάξεις τις επιστολικής ψήφου που προβλέπονται στο νόμο. «Αλλά εσείς το λέγατε και εσείς το καταργήσατε, γιατί είστε τυχοδιώκτες με ‘Τ’ κεφαλαίο. Γιατί προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την συναίνεση για ίδιον μικροκομματικό όφελος» είπε και πρόσθεσε ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας «ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση».
«Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας από την υπουργό Εσωτερικών, φαίνεται τελικά ότι η αληθινή σκοπιμότητα ήταν εξ αρχής η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους εκτός επικρατείας κατοίκους», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στη Βουλή.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, καταλόγισε στην υπουργό αιφνιδιασμό, καθώς δεν υπήρξε καμία σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόκειται είπε, για «ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε και κυρίως για το γεγονός ότι επιχειρείτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρακάμψετε τις συνταγματικές αρχές». Ο βουλευτής είπε ότι δεν είναι τυχαίο που η υπουργός ανακοίνωσε την τροπολογία λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση των ενστάσεων της αντισυνταγματικότητας που έθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Γκιόκας, παρατήρησε πως «η τροπολογία αυτή αλλάζει τον χαρακτήρα της συζήτησης και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου» και «εδώ τελειώνουν τα άλλα λόγια… του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, που έδωσαν συναίνεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δικαίωμα για τέτοιες πρακτικές». Κάλεσε δε, τα κόμματα αυτά, «να αναθεωρήσουν την ψήφο τους και επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί θα είναι συνεργοί». Εμείς, είπε, «θα την καταψηφίσουμε».
«Η τροπολογία που ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και για τους απόδημους στις βουλευτικές εκλογές, δεν αποτελεί αιφνιδιασμό. Κατά τη γνώμη μας είναι μελετημένη κίνηση στα πλαίσια συνολικού σχεδίου που έχει ξεκινήσει από όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε πίσω την υπογραφή της, ακύρωσε τον σχετικό νόμο του 2019 και προχώρησε στη γενίκευση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς κανέναν όρο», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο. Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, με αλλαγές στο Σύνταγμα, την επόμενη περίοδο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης, «πονηρούληδες». Έψεξε την υπουργό ότι «απασφάλισε» και «πως από τον θρόνο που κάθεστε, ζυγίζετε αντιδράσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «συγκυβερνούν με τη ΝΔ που τους παγιδεύει» και τους είπε ότι «προλαβαίνετε για να αλλάξετε θέσεις». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει στήσει «μαγειρείο, για να μαγειρεύει όπως ακριβώς τα θέλει, ψάχνοντας για αγαθούς… πολιτικούς για να τους παρασύρουν». Εμείς είπε «πολιτικά μειράκια δεν είμαστε, και τον λύκο βλέπουμε και ας φοράει προβιά».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία λέγοντας ότι «μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι για μια ακόμη φορά, έχουμε μια νομοτεχνική κουτοπονηριά από την κυβέρνηση». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «βλέπουμε έναν ακόμη αιφνιδιασμό που συνεχίζεται από την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει συναίνεση χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει κανέναν. Αυτό για εμάς είναι επιεικώς απαράδεκτο, δείχνει κακοπιστία και καλούμε όσα κόμματα συναινούσαν επί της αρχής στο νομοσχέδιο, να αποσύρουν την ψήφο τους αυτή, γιατί βασίστηκε σε λάθος δεδομένα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αλλά και την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές, ως «αντισυνταγματικές ρυθμίσεις». Ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στην ολομέλεια για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης και μετά είπε «ευχαρίστως, είμαστε εδώ όλα τα κόμματα και σίγουρα η ‘Νίκη’ για να τα συζητήσουμε».
«Η καουμπόικη νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης έχει χαρακτηριστικά αλλοίωσης της πραγματικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης», κατήγγειλε ο βουλευτής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός. Όπως ανέφερε ο βουλευτής της Νίκης, το νομοσχέδιο δεν παρέχει τα εχέγγυα για την τήρηση των συνταγματικών αρχών της άμεσης, ταυτόχρονης και μυστικής ψηφοφορίας που επιβάλλεται στην πραγματική έκφραση της λαϊκής βούλησης. «Έχουμε μια κυβέρνηση που πιστεύει πως μπορεί τη λαϊκή βούληση να την αποτρέψει, προσδοκώντας δήθεν την αύξηση της συμμετοχής εντός και εκτός επικράτειας. Γι’ αυτό και δεν ενδιαφέρεται αν η νομοθεσία της ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για νοθεία, χειραγώγηση, εξαγορά, δωροδοκίες, εκβιασμούς εργοδοτικούς, εκβιασμούς συναισθηματικούς, εκβιασμούς οικογενειακούς, εκβιασμούς παντός τύπου και συμφέροντος», είπε ο κ. Βρεττός.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, έδωσε σκωπτικά «συγχαρητήρια» στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, «με έναν αριστοτεχνικό σχεδιασμό» παγίδευσε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που συναινούσαν στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κάνει βήμα «για μια αυταρχική Δημοκρατία» δίνοντας περισσότερες δυνατότητες πίεσης. Χαρακτήρισε την υπουργική τροπολογία ως «προσβολή και πραξικόπημα». Αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση «τώρα σκέφτηκε και σχεδίασε αυτή την επέκταση και στις εθνικές εκλογές» και ρώτησε γιατί δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο. Νομοθετείτε, είπε ο κ. Ηλιόπουλος «με τρικ και κολπάκια». Ζήτησε τέλος, από τα κόμματα, «να στηθεί ένα ανάχωμα κατά της αυταρχικής Δημοκρατίας που οικοδομεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «θα περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας την τροπολογία για να τοποθετηθούμε». Παρ΄όλα αυτά, είπε, η τροπολογία αυτή είναι εκπρόθεσμη, αφορά κάτι διαφορετικά από το αντικείμενο του νομοσχεδίου που είναι η εκλογή ευρωβουλευτών και δευτερευόντως δημοψηφισμάτων. Ειδικά, επί της τροπολογίας επέκτασης της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, η Πλεύση Ελευθερίας πάλι τις ίδιες θέσεις θα εκφράσει, δεν θα αλλάξει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί με αυτή την διαδικασία, δηλαδή ως εκπρόθεσμη τροπολογία και συνολικού αιφνιδιασμού» γιατί «έτσι υποβιβάζεται και το νομοσχέδιο που συζητάμε αλλά και η νέα σας πρωτοβουλία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απέδωσε «ακατανόητο πανικό της αντιπολίτευσης στην τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών». Ερμήνευσε τις αντιδράσεις σε «αμηχανία» και καταλόγισε στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ότι αρνούνται «να μιλήσουν για την ουσία της προτεινόμενης ρύθμισης». Απέρριψε τα περί «πραξικοπήματος», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λέγεται όταν γίνεται επίκληση συνταγματικής διάταξης όπου δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αναρωτήθηκε ποιος είναι ο αιφνιδιασμός, όταν προβλέπεται ότι για να ψηφιστεί θα πρέπει να λάβει 200 ψήφους, και δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η τροπολογία, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, ανακοινώθηκε με την έναρξη της τριήμερης συζήτησης και είναι μια ευκαιρία για να δούμε «εάν τα κόμματα, όσα λένε στους ομογενείς τα εννοούν, ή τα λένε ‘έτσι’…».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε ότι «όποτε βρίσκουμε συγκλίσεις στο θέμα αυτό της επιστολικής ψήφου, προσπαθούμε να το εξαντλήσουμε και αυτό κάνουμε και τώρα» γι’ αυτό και «ερχόμαστε τώρα να ολοκληρώσουμε μια πάγια θέση της ΝΔ». Τέλος, ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε τα αντιδρώντα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «είναι δίγλωσσα, καθώς χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα όταν απευθύνονται στους Έλληνες του εξωτερικού και άλλη στο εσωτερικό».