Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Επιστρέφει η τρόικα

Εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα επιστρέψει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η τρόικα στην Αθήνα, ανέφεραν χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών. Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών σε σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης. Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έως το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις της Ευρωομάδας (τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου) και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σε ό,τι αφορά θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών- μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα. Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015. Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Το τελευταίο Eurogroup συζήτησε με θετικό τρόπο για το μέλλον του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και για τα επόμενα βήματα, δήλωσε από την πλευρά της χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Εξάλλου, τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε προτίθεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κ. Αντρέεβα είπε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, την είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι επαφές με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται, ενώ -όπως είπε- δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, η οποία θα επιστρέψει μόλις υπάρξει πρόοδος στα παραπάνω θέματα. Σημείωσε ακόμη ότι ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτησε την άποψη που εξέφρασαν οι ελληνικές Αρχές για την άμεση αντιμετώπιση βασικών θεμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε δύο διαδικασίες, προανήγγειλε στο μεταξύ χθες ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα». «Η μία είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος και η δεύτερη είναι η επιθετική αναδιαπραγμάτευση που έχουμε προαναγγείλει για τη δανειακή σύμβαση, η οποία ολοκληρώνεται». Εξήγησε, ότι «η επιθετική αναδιαπραγμάτευση έχει να κάνει με το ότι δεν θα υπάρχει η διαδικασία του μνημονίου, αλλά το δικό μας εθνικό σχέδιο που θα οδηγεί στην παραγωγική και οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Το μνημόνιο θα πάψει να ισχύει από τη στιγμή που θα αναλάβει μια αριστερή διακυβέρνηση τη χώρα και θα αρχίσει να ξηλώνει έναν-έναν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλους τους νόμους και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή άλλες διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν στα πέντε χρόνια του μνημονίου, είτε ήταν είτε δεν ήταν εντός του μνημονίου, διότι ξέρετε ότι υπάρχουν και κάποια που μπήκαν για ίδια συμφέροντα».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενημέρωσε στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύσκεψη που είχε με θεσμικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα τους Παναγιώτη Ρήγα, Γιάννη Κουτσούκο, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλη Κεγκέρογλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιάννη Μανιάτη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Δημήτρη Καρύδη.  Όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 8ης Δεκεμβρίου και στην πορεία προς τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρχει και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για τη μετά μνημόνιο εποχή και να τεθεί στην κρίση των πολιτών, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, το δίλημμα για συμφωνημένη λύση εξόδου από το μνημόνιο με ασφάλεια και αλλαγής σελίδας ή για επιστροφή στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.  ΟΙ ΑΝΕΛ «Η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα δεν σημαίνει τίποτε άλλο από νέα μέτρα στην πλάτη του ελληνικού λαού, καθώς οι δανειστές διατάσσουν, απαιτώντας όλο και περισσότερα, ενώ η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ υπακούει» τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ    

«Το παιχνίδι των λεονταρισμών και της ψευτολεβεντιάς είναι και αδιέξοδο και επικίνδυνο για τη χώρα», τονίζει το Ποτάμι, αναφερόμενο στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα και επισημαίνει ότι «το μήνυμα αυτό αφορά ιδιαίτερα και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επιμένει ότι δεν χρειαζόμαστε καμία μεταρρύθμιση και η λύση είναι η επιστροφή στο παρελθόν». Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, σε σχετική του ανακοίνωση, επιρρίπτοντας ευθύνες στη κυβέρνηση κάνει λόγο για «διαπόμπευση της χώρας στο πλαίσιο του θρίλερ «διαπραγμάτευση με την τρόικα»» και τονίζει ότι ασκείται ήδη από τον Ιούνιο «μια ανεύθυνη πολιτική, με όμηρο τη χώρα και κύριο σκοπό την κομματική διάσωση». Και θέτει πολλά «γιατί», ως προς την υλοποίηση πολλών αναγκαίων αλλαγών, χωρίς την πίεση της τρόικας που θα έπρεπε να είχαν γίνει, όπως ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η απλούστευση των αδειοδοτήσεων, αλλά και γιατί «δεν έχουμε προβάλει τις δικές μας θέσεις για την συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και παίζουμε με επιμέρους προεκλογικές ρυθμίσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα