Η παραλία Βερσόβα στη Μουμπάι της Ινδίας μέχρι πρόσφατα κατακλυζόταν από βουνά πλαστικών και σκουπιδιών τα οποία φταναν έως και τα 2-3 μέτρα, αλλά το 2015, ο δικηγόρος Άφροζ Σαχ, κάτοικος της περιοχής, ξεκίνησε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν ως το «μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμού παραλιών στον κόσμο». Τώρα, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, εθεάθησαν νεοσσοί χελωνών στην περιοχή, σύμφωνα με βρετανικά και ινδικά μέσα.
Περίπου 80 με 90 νεοσσοί χελωνών επωάστηκαν και εισήλθαν στη θάλασσα στη Βερσόβα, φυλασσόμενοι από εθελοντές που κοιμόνταν στην άμμο για να προστατεύσουν τις χελώνες από αρπακτικά και σκυλιά. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ταξινομεί τις χελώνες του συγκεκριμένου είδους (Lepidochelys olivacea) ως ευάλωτες και κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν απαντηθεί στην παραλία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι, καθώς δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι για φωλιές χελωνών στη Μουμπάι, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο καθαρισμός της παραλίας είχε σίγουρα θετική επίδραση.
Ο Σαχ και ένας 84χρονος γείτονάς του, ο οποίος έχει πλέον αποβιώσει, ξεκίνησαν τον καθαρισμό τον Οκτώβριο του 2015, αγανακτισμένοι με την κατάσταση των σκουπιδιών στην παραλία. Η πρωτοβουλία τους ενέπνευσε εθελοντές και τελικά καθαρίστηκαν σχεδόν 5.000 τόνοι σκουπιδιών μέσα σε περίπου δύο χρόνια, από την παραλία που εκτείνεται σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων.
Περίπου 55.000 άνθρωποι κατοικούν κοντά στην παραλία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Σαχ στον Guardian, τις πρώτες έξι έως οκτώ εβδομάδες, δεν βοήθησε κανείς εθελοντής, αλλά στη συνέχεια ο καθαρισμός της παραλίας εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα δημοφιλή δραστηριότητα, που εντέλει χαρακτηρίστηκε έως και εθνικό κίνημα, βραβευόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη.
Πηγή: Ναυτεμπορική