Τι μας διδάσκει η Παλαιά Διαθήκη, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της τεχνολογίας 5G και ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε
Εκσυγχρονισμένες αρχαίες πρακτικές. Να λοιπόν που αρχίζουμε σιγά-σιγά να επιστρέφουμε στην καθημερινότητα. Εχοντας ακολουθήσει κάποιες πανάρχαιες πρακτικές περί απομόνωσης από την κοινότητα και επαναφοράς στην κοινωνία όσων πάσχουν από λοιμώδεις ασθένειες. Πρακτικές που στις μέρες μας έχουν συμπληρωθεί και επικαιροποιηθεί με βάση τη σύγχρονη επιστήμη. Και οι οποίες δεν εμπίπτουν πλέον στην αρμοδιότητα του ιερατείου αλλά των επιστημόνων.
Οι εν λόγω πρακτικές αναφέρονται στο τρίτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, το Λευιτικόν (κεφάλαια ιγ’ και ιδ’). Εκεί περιγράφεται η διαδικασία απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων λέπρας. Αρχικά επί επτά ημέρας, στη συνέχεια για άλλες επτά και τέλος για πάντα. Περιλαμβάνεται επίσης η διαδικασία ελέγχου σε περίπτωση που ο πάσχων ισχυριζόταν ότι είχε θεραπευθεί. Καθώς και οι διαδικασίες στην περίπτωση της «λέπρας» των ενδυμάτων και των κτιρίων. Δηλαδή όταν εμφανιζόταν μούχλα και μύκητες.
Είναι ν’ απορεί κανείς για την επιμονή ορισμένων «πιστών» να αγνοούν τέτοιες στοιχειώδεις γνώσεις από το μάθημα των θρησκευτικών … Και να επιμένουν να πιστεύουν περισσότερο τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση, συχνά ακόμη και από επίσημες θρησκευτικές, επιστημονικές ή και ιατρικές αρχές.
Καιρός και 5G. Πρόσφατα, ένα προσφιλές θέμα παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό είναι και η νέα τεχνολογία κινητών επικοινωνιών πέμπτης γενεάς 5G. Η ακτινοβολία από τις κεραίες και τα κινητά 5G δεν απειλεί την υγεία μας ούτε συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό. Γιατί ανήκει στις ίδιες συχνότητες που χρησιμοποιούνται ήδη στα κινητά τηλέφωνα, τους φούρνους μικροκυμάτων και τα ραδιόφωνα.
Ωστόσο, ορισμένες συχνότητες θα προκαλέσουν προβλήματα στην πρόγνωση του καιρού. Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι ανιχνεύουν την παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρα αξιοποιώντας την συχνότητα των 23,8 GHz (γιγαχέρτζ). Όμως η τεχνολογία 5G πρόκειται να χρησιμοποιήσει την γειτονική συχνότητα των 24 GHz. Οι μετεωρολόγοι έχουν διατυπώσει ενστάσεις για την χρήση αυτής της συχνότητας, οι παρεμβολές από την οποία θα επηρεάζουν την ακρίβεια των προβλέψεων νέφωσης και βροχόπτωσης.
Το πρόβλημα θα είναι σημαντικότερο στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά και εδώ τα επίπεδο του θορύβου που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, κατά τους μετεωρολόγους, προβληματικά. Το θέμα συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή και αφορά τους αγρότες, τις μεταφορές (ιδίως θαλάσσιες και αεροπορικές) αλλά και τον τομέα του τουρισμού. Όταν θα αρχίσουν να προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των συχνοτήτων 5G ίσως να είναι «αργά για δάκρυα».
Προέλευση των ασθενειών. Μερικοί πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασμα το οποίο σκόπιμα ή από αμέλεια διοχετεύτηκε στο περιβάλλον. Και το πιστεύουν παρόλο που σειρά από επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι οι περισσότερες ασθένειες προέρχονται από δύο πηγές: αφενός από τον συγχρωτισμό μας με τα ζώα και την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, και αφετέρου από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πολλά μικρόβια εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να περνούν σταδιακά από οικόσιτα ή άγρια ζώα στον άνθρωπο. Έχουμε νέα στελέχη γρίπης από οικόσιτες πάπιες και χοίρους που έχουν με τη σειρά τους προσβληθεί από άγρια πτηνά. Η ιλαρά προήλθε πιθανόν από αγελάδες, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης και η διάρροια σε βρέφη και παιδιά από οικόσιτα φυτοφάγα ζώα (αγελάδες, αιγοπρόβατα, χοίροι, άλογα). Και ο κορωνοϊός μας μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες.
Επίσης, οι μαγουλάδες μας έρχονται πιθανώς από χοίρους, η ευλογιά από καμήλες και η φυματίωση από βοοειδή. Από άγριους πίθηκους προέρχονται το AIDS, ο Έμπολα, ο δάγκειος, ο κίτρινος και ο καλοήθης τριταίος πυρετός (ελονοσία vivax). Η χολέρα προέρχεται από φύκια και θαλασσινά ενώ ο κακοήθης τριταίος (ελονοσία falciparum) από πτηνά. Η αμερικανική και αφρικανική τρυπανοσωμίαση καθώς και η σπλαγχνική λεϊσμανίαση προσβάλουν οικόσιτα και άγρια ζώα και από εκεί τον άνθρωπο.
Πολλές επιδημίες και πανδημίες που οφείλονται σε ιούς (π.χ. γρίπη, COVID-19) προκαλούνται από μεταλλάξεις, οι οποίες με τη σειρά τους προέρχονται από την στενότερη επαφή μας με την άγρια φύση. Αλλά και από τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των ιών σε μεγάλους πληθυσμούς ζώων και πτηνών. Σε αυτό συμβάλει η εντατική εκτροφή π.χ. χοίρων και πουλερικών σε συνθήκες που ευνοούν τον στενό συγχρωτισμό των ζώων υπό συνθήκες μεγάλου στρες.
Παράλληλα, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σήμερα τις λεγόμενες «ασθένειες του πολιτισμού» όπως διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, καρκίνους, κατάθλιψη, άσθμα, οστεοπόρωση, κίρρωση και άλλες ασθένειες του ήπατος, αλλεργίες και προβλήματα γονιμότητας. Πολλές από αυτές τις αρρώστιες οφείλονται στη διατροφή μας, στην έλλειψη φυσικής άσκησης, στο κάπνισμα, στην κατανάλωση οινοπνευματωδών και στη χρήση καρκινογόνων χημικών ουσιών (βλ ΧΝ 20/8/2019).
Πως μπορούμε να προφυλάξουμε την υγεία μας από όλες αυτές τις ασθένειες; Θεμέλιο είναι η σωστή διατροφή (βλ. ΧΝ 8/10/2019). Αλλά και η τακτική φυσική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης οινοπνευματωδών, η σωστή υγιεινή χεριών και σώματος και ο περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων υλικών και ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση ή που δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες.
Μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες για να προστατεύσουμε την υγεία μας; Η πρόσφατη εμπειρία από την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας έδειξε ότι μπορούμε! Θέλουμε να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες; Αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο το πρόσωπο που βλέπουμε κάθε πρωί στον καθρέπτη μας …
Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.