Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια για να μπορέσει ο ΟΑΧ να βρεθεί σε θέση που του επιτρέπει να διεκδικήσει άνοδο σε εθνική κατηγορία γυναικών, αφού αναδείχθηκε πρωταθλητής Κρήτης τη σεζόν 2014 – 15 και τέλη του επόμενου μήνα θα παίξει στα μπαράζ γι’ άνοδο στην Α2 εθνική.
Oμως τη φετινή σεζόν το τμήμα μπάσκετ του Ομίλου είχε ακόμη μια -μικρότερης εμβέλειας- διάκριση, αφού οι παγκορασίδες πήραν την 1η θέση στον Α’ όμιλο του αντίστοιχου παγκρήτιου τουρνουά και με δεδομένο ότι δεν προβλεπόταν τελική φάση στην κατηγορία αυτή, πριν μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της γιορτής που διοργάνωσε η ΕΚΑΣΚ, απενεμήθη ακόμη μια “κούπα” στον ΟΑΧ.
Χωρίς να μειώνεται η προσπάθεια παικτριών και προπονητών, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δυο προαναφερόμενες διοργανώσεις (όπου ο ΟΑΧ ολοκλήρωσε αήττητος τις υποχρεώσεις του), ήταν ουσιαστικά… χανιώτικη υπόθεση, αφού στις μεν γυναίκες ο Α.Ο. Αγίου Νικολάου μετείχε για τυπικούς λόγους στο πρωτάθλημα (έπαιξε μόλις 1 αγώνα), στις δε παγκορασίδες, στον όμιλο, εκτός Νομού, πήρε μέρος το Αρκάδι.
Για τους αγώνες των δυο κατηγοριών, τα μπαράζ που ακολουθούν και διάφορα άλλα θέματα σχετικά με το μπάσκετ, μας μίλησε ο προπονητής των δυο ομάδων, Λευτέρης Θεοδωράκης, ο οποίος είχε την ευθύνη των νεανίδων, αλλά και των τμημάτων αγοριών που λειτουργεί ο ΟΑΧ (οι παμπαίδες ολοκλήρωσαν τους αγώνες, ενώ συνεχίζουν τα μίνι αγόρια).
Ακόμη, παρουσιάζουμε τις παίκτριες που αγωνίστηκαν σε γυναίκες και παγκορασίδες, μαζί με μια ανασκόπηση των αγώνων που έδωσαν, αλλά και μία σύντομη αναδρομή στην παρουσία που είχε ο ΟΑΧ τα τελευταία χρόνια στις δυο κατηγορίες. Να υπενθυμίσουμε ότι η “στυλοβάτης” εδώ και πολλά χρόνια του γυναικείου μπάσκετ στα Χανιά, η Φρόσω Δημητρουλάκη, είχε φέτος την ευθύνη των κορασίδων του ΟΑΧ, όπως επίσης και του θυγατρικού ΟΑΧ 2000 (που μετείχε σε γυναίκες, παγκορασίδες), ενώ συνεχίζει με τα μίνι κορίτσια και των δυο ομάδων.
ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ “ΚΟΥΠΑ” Η ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Τέσσερις ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στη διοργάνωση, που άρχισε στις 9-11-2014, με τον ΟΑΧ να κερδίζει 56 – 26 την “οικογενειακή μονομαχία” με τον ΟΑΧ 2000. Ακολούθησε νίκη στον Κλαδισό επί της Αθλητικής Ένωσης Πλατανιά με 67-15, ενώ την τελευταία αγωνιστική του α’ γύρου πήρε χωρίς να παίξει τους 2 βαθμούς, αφού ο Α.Ο. Αγίου Νικολάου είχε ήδη αποχωρήσει από τη διοργάνωση (έχοντας δώσει ένα παιχνίδι, στον οποίο νίκησε, γηπεδούχος, τον ΟΑΧ 2000).
Ο αγώνας για την πρεμιέρα του β’ γύρου με τον ΟΑΧ 2000 αναβλήθηκε, ακολούθησε νίκη 64-41 στον Ταυρωνίτη επί της Αθλητικής Ένωσης Πλατανιάς, ενώ πήρε άλλους 2 βαθμούς χωρίς να παίξει με τον ΑΟΑΝ και στις 15/3 ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο κερδίζοντας 81-32 στο αναβληθέν παιχνίδι τον ΟΑΧ 2000.
Τελική βαθμολογία α’ φάσης (σε 6 αγώνες): ΟΑΧ (6 νίκες) 12, Αθλητική Ένωση Πλατανιά (4 νίκες-2 ήττα) 10, ΟΑΧ 2000 (1-5) 7, ΑΟΑΝ (1-5) 2. Ο ΑΟΑΝ αποχώρησε από τη διοργάνωση.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, στα πλέι οφ προβλέπονταν αρχικά χιαστί αγώνες (1η-4η και 2η-3η ομάδα), με την πρόκριση στον τελικό να κρίνεται στις τρεις νίκες. Με δεδομένο ότι ο ΑΟΑΝ είχε αποχωρήσει, ο ΟΑΧ πήρε το εισιτήριο χωρίς να παίξει και στον τελικό είχε αντίπαλο την Αθλητική Ένωση Πλατανιά (που σημείωσε τρεις νίκες επί του ΟΑΧ 2000). Όπως συνέβη και στην κανονική περίοδο δεν συνάντησε δυσκολίες να κάνει το 3-0 στις νίκες και ν’ αναδειχθεί πρωταθλητής. Άρχισε με 76 – 35 στον Κλαδισό, συνέχισε με 58-27 στον Ταυρωνίτη και μόνο στον τρίτο τελικό (3/5, στον Κλαδισό) φάνηκε να προβληματίζεται, αφού οι φιλοξενούμενες προηγήθηκαν στο ξεκίνημα με διψήφια διαφορά και μέχρι το 31′ η αναμέτρηση ήταν ντέρμπι, για να επικρατήσει τελικά ο ΟΑΧ 64-54.
Εστω και σ’ ένα παιχνίδι αγωνίστηκαν οι παρακάτω παίκτριες
Κατερίνα Κασωμένου-20 χρονών
Βαγγελιώ Νταουντάκη-18 χρονών
Δανάη Φουράκη-25 χρονών
Έρσα Ζύφι-18 χρονών
Κική Βαρυπατάκη-25 χρονών
Ράνια Φραγκιουδάκη*-15 χρονών
Κυριακή Μαρνελάκη-18 χρονών
Νότα Ζουμαδάκη*-16 χρονών
Νιόβη Μπαουράκη-18 χρονών
Αλίκη Γιαμιάκη-19 χρονών
Άννα-Μαρία Σκορδυλάκη*-14 χρονών
Έλια Πρασιανάκη*-14 χρονών
Γαβριέλα Κίτσο*-16 χρονών
Πόπη Ρουμελιώτη*-14 χρονών
Μαρία Ζέρβα*-15 χρονών
Άννα Ζέρβα*-15 χρονών
Κωνσταντίνα Χατζάκη*-14 χρονών
Μυρτώ Βουδούρη-21 χρονών
Κλέλια Βουλγάρακη -23 χρονών
Με * οι αθλήτριες που έπαιξαν και στην κατηγορία κορασίδων
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ Α’ ΟΜΙΛΟΥ ΟΙ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ
Οι αγώνες του Α’ ομίλου άρχισαν στις 22/3, οπότε ο ΟΑΧ κέρδισε στο Ρέθυμνο 34-25 το Αρκάδι, ακολούθησε νίκη 39-27 στην… ενδοοικογενειακή αναμέτρηση με το ΟΑΧ 2000 και την τελευταία αγωνιστική του α’ γύρου νίκησε 39-28 στο κλ. Κλαδισού την Αθλητική Ένωση Πλατανιά. Με νίκη άρχισε και τον β’ γύρο, αφού τη 4η αγωνιστική, (19/4) κέρδισε 36-29 εντός έδρας το Αρκάδι, στη δεύτερη “εσωτερική μονομαχία” τα… χρειάστηκε μέχρι να νικήσει 34-31 τον ΟΑΧ 2000, εξασφαλίζοντας έτσι την 1η θέση και ολοκλήρωσε την πορεία του στις 3/5, κερδίζοντας στον Ταυρωνίτη την Αθλητική Ένωση Πλατανιά με 48-39.
Τελική βαθμολογία (σε 6 αγώνες): ΟΑΧ (6 νίκες) 12, ΟΑΧ 2000 (3 νίκες-3 ήττες) 9, Αρκάδι (2-4) 8, Αθλ. Ένωση Πλατανιά (1-5) 7.
Οι 12 παίκτριες που αγωνίστηκαν.
Έλια Πρασιανάκη-14 χρονών
Εμμανουέλα Τσώνη-12 χρ.
Άννα-Μαρία Σκορδυλάκη-14 χρ.
Βίκυ Μαθιουδάκη-14 χρ.
Πόπη Ρουμελιώτη-14 χρ.
Ιωάννα Αρβελάκη-14 χρ.
Σταυρούλα Παπαδάκη-12 χρ.
Αποστολία Τζαμπαζάκη-12 χρ.
Κωνσταντίνα Χατζάκη-14 χρ.
Ανθή Καρβουνιάρη-12 χρ.
Μαρία Ακρίβου-13 χρ.
Μαρία Λούπη-12 χρ.
* Στα μπαράζ γι’ άνοδο στην Α2 εθνική γυναικών θα πάρουν μέρος συνολικά 9 ομάδες, που θα χωριστούν σε δυο υποομίλους (η κλήρωση θα γίνει στις 2 Ιουνίου στα γραφεία της ΕΟΚ), με την 1η στη βαθμολογία του καθενός να παίρνει το “εισιτήριο”. Μαζί, λοιπόν, με τον ΟΑΧ θα μπουν στην κληρωτίδα οι: Έσπερος Πάτρας, Αρης Καλαμάτας, Βούρειος Χίου, Λέχαιο, Χαλκίδα, Πήγασος Κρεμαστής Ρόδου, Θησέας Παναγιούδας Λέσβου και Κούρος Σάμου, ενώ οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Αθήνα 24-28 Ιουνίου.
* Όπως είναι γνωστό, η τελευταία παρουσία του ΟΑΧ σ’ εθνική κατηγορία αποτέλεσε… τραυματική εμπειρία, μιας και η πρώτη του συμμετοχή σε πρωτάθλημα της Α1, τη σεζόν 2009-10, κράτησε μόλις τρεις αγωνιστικές (έχοντας δώσει μόνον 2 παιχνίδια), αφού στη συνέχεια αναγκάστηκε, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ν’ αποχωρήσει.
* Τελευταία φορά που ο χανιώτικος Όμιλος κατέκτησε παγκρήτιο τίτλο ήταν τη σεζόν 2006 – 7, ενώ αν και στα μπαράζ που μετείχε δεν τα κατάφερε (ήταν 2ος) πήρε τελικά την άνοδο λόγω αποχώρησης σωματείου από την Α2 εθνική. Ακολούθησαν δυο σεζόν στη “μικρή” κατηγορία και με την ολοκλήρωση αυτής του 2008-9 βρέθηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας. Ετσι έκανε… το άλμα στη μεγάλη κατηγορία, με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα, που τον έφεραν στο τοπικό, στο οποίο τη σεζόν 2010-11 έχασε τον τίτλο από το Ηράκλειο (η τότε διοργάνωση, με 6 ομάδες, δεν είχε πλέι οφ). Την επόμενη, οπότε μετείχαν 4 σωματεία, έχασε την 1η θέση στην κανονική περίοδο από τον Ηρόδοτο στη διαφορά πόντων, έπαιξε στους τελικούς με μειονέκτημα έδρας και παρότι κέρδισε μέσα στην Αλικαρνασσό στην πρώτη αναμέτρηση και είχε την ευκαιρία στην τέταρτη ν’ αναδειχθεί πρωταθλητής, ηττήθηκε στο κλ. Χανίων, για να χάσει στη συνέχεια και στο τελευταίο -5ο- εκτός έδρας παιχνίδι.
Την αγωνιστική περίοδο 2012-13 (ξανά 4 ομάδες) έμεινε 3ος, υστερώντας στην ισοβαθμία με το Αρκάδι (τον είχε κερδίσει και στα δυο παιχνίδια), ενώ σε αυτήν του 2013-14 πήραν μέρος 5 σωματεία, ο ΟΑΧ έφτασε στον τελικό με μειονέκτημα έδρας και παρά την ενίσχυση που είχε στους τελικούς, έχασε 3-1 από το Αρκάδι.
* Οσον αφορά τις παγκορασίδες, στην περυσινή σεζόν ο ΟΑΧ είχε καταταχθεί 2ος στον όμιλο, πίσω από τον Εργοτέλη. Όμως το 2012-13, οπότε υπήρχε τελική φάση (φάιναλ φορ στο Ηράκλειο), κατέλαβε την 1η θέση στον όμιλό του και στη συνέχεια είχε κατακτήσει τον παγκρήτιο τίτλο, κερδίζοντας στον ημιτελικό τον Ηρόδοτο και στον τελικό το Αρκάδι, ενώ ανάλογη επιτυχία είχε και τη σεζόν 2011-12 (πρώτη φορά που διοργανώθηκε ενιαία κατηγορία παγκορασίδων), οπότε είχε παίξει στο φάιναλ φορ -ξανά στο Ηράκλειο- με τους προαναφερόμενους αντιπάλους σε ημιτελικό και τελικό.
Η ομάδα που κατέκτησε τον παγκρήτιο τίτλο τη σεζόν 2006 – 7, έχοντας προπονητή τον Ν. Κοκολογιάννη. Από τις εικονιζόμενες συνεχίζει μόνο η Φουράκη, όμως μέλος της ομάδας ήταν και η Βαρυπατάκη, η οποία απουσίαζε την ημέρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία.
Λευτέρης Θεοδωράκης
«Στις γυναίκες, σίγουρα το πρωτάθλημα ήταν από τα λιγότερο ανταγωνιστικά των τελευταίων χρόνων. Ξέραμε από νωρίς ότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε πολλά παιχνίδια και ότι οι αντίπαλοι θα ήταν μικρότερης δυναμικότητας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν μπορέσαμε να βρούμε τον επιθυμητό ρυθμό, συν τ’ ότι η ομάδα ουσιαστικά έχει μόνο δυο παίκτριες που ηλικιακά ανήκουν στην κατηγορία, αφού όλες οι άλλες είναι μικρότερες.
Στα μπαράζ ανόδου, στα τέλη του Ιούνη, θα πάμε έχοντας στόχο την καλύτερη δυνατή παρουσία και αν μέσα από αυτήν έρθει η άνοδος, θα είναι καλοδεχούμενη. Μετά την ολοκλήρωση της σχολικής περιόδου θα δουλέψουμε εντατικά περίπου τρεις βδομάδες και θα προσπαθήσουμε η ομάδα να είναι όσο πιο έτοιμη γίνεται εν όψει του τουρνουά. Από αυτά που ακούγονται, δυο σωματεία, η Χαλκίδα και η Ρόδος παρουσιάζονται ως τα πιο ισχυρά και περιμένουμε την κλήρωση για να μάθουμε τους αντιπάλους μας στον υποόμιλο Νότου. Σίγουρα δεν είμαστε φαβορί, αν όμως τελικά τα καταφέρουμε, η άνοδος θα λειτουργήσει θετικά για την ομάδα και όχι μόνον.
Για τις παγκορασίδες, το γεγονός ότι πολλά κορίτσια έπαιζαν και στις κορασίδες βοήθησε στο να πάρουμε, δίκαια πιστεύω, την 1η θέση στον όμιλό μας.
Γενικότερα, στην υποδομή γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια σε συνεργασία με τη Φρόσω (Δημητρουλάκη), υπάρχει υλικό και παίζει θετικό ρόλο η παρουσία του ΟΑΧ 2000 σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, αφού έτσι δίνεται η ευκαιρία σε μικρότερης ηλικίας κορίτσια να παίξουν “κόντρα” σε μεγαλύτερα. Αυτό τα βοήθησε πολύ όταν αγωνίστηκαν στην ηλικιακή τους κατηγορία και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι και από τις δυο ομάδες, ψηφίστηκαν 5 παίκτριες για το all star game της κατηγορίας που έγινε στο Ηράκλειο.
Οσον αφορά την ομάδα νεανίδων, ξέραμε από την αρχή ότι θα είχαμε δυσκολίες λόγω των αυξημένων μαθητικών υποχρεώσεων των παικτριών μας και έτσι μπορώ να πω ότι συγκριτικά με τις ώρες που αφιέρωσαν για προπόνηση, τ’ αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά.
Τέλος, οι παμπαίδες παρουσίασαν βελτίωση παιχνίδι με παιχνίδι και σίγουρα η πρώτη τους συμμετοχή αποτελεί εφόδιο για τη συνέχεια, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τα μίνι αγόρια, κατηγορία που βρίσκεται σ’ εξέλιξη.
Κατά τη γνώμη μου, η άνοδος του Κύδωνα στη Γ’ Εθνική ανδρών αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το χανιώτικο μπάσκετ γενικότερα, δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες και σίγουρα το γεγονός ότι θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να δούμε από κοντά, μετά από πολλά χρόνια, μπάσκετ υψηλότερου επιπέδου, είναι θετικό».
* Γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1984, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ, έχει παίξει σε ΟΑΧ και Κύδωνα, σωματεία στα οποία έχει διατελέσει και προπονητής (πρώτη φορά ασχολήθηκε με την προπονητική το 2008, στις κορασίδες του ΟΑΧ).